Arheologie

Scafandrii au desoperit „metalul fabulos” al Antichitatii

Publicat: 12 ian. 2015
3

O nava care a stat mai bine de 2600 de ani pe fundul Marii Mediterane pastra unul din cele mai putin cunoscute aliaje, oricalcul, in lingouri care, cel mai probabil veneau din Grecia sau Asia Mica si se indreptau spre Gela, acolo unde manufaacturierii sicilieni urmau sa le prelucreze. Cele 39 de lingouri au fost descoperite zilele trecute de o echipa de scafandri arheologi al carei lider, priofesorul de paleontologie Sebastiano Tusa, a detaliat  pentru Discovery News de ce descoperirea echipei sale e una unica si ce face acest material atat de „pretios”.

„Nu s-a mai descoperit nimic asemanator pana azi. Cunoastem oricalcul doar din cateva texte datand din Antichitate si din cateva detalii de pe obiectele ornamentale pastrate inca”, a explicat Tusa.

Vezi si Cauta monede cand a dat peste un SICRIU vechi de 2.000 de ani! A INLEMNIT

Oricalcul a fost considerat multa vreme „un metal misterios” sau „fabulos” asa cum apaare in dictionarele vechi bazate pe textele lui Platon, cel care i-a dat, in „Critias”, dimensiunea legendara, prin folosirea sa de catre locuitorii Atlantidei.

Vezi si Descoperirea care va „rescrie ISTORIA OMENIRII”

Daca anticii credeau ca oricalcul era, pentru stralucirea sa, metalul demn de cerceii zeitei Afrodita, ulterior cuvantul a desemnat cuprul pur, alama si bronzul. In zilele noastre, se crede ca oricalcul era de falt un aliaj obtinut din cupru si zinc in reactie cu carbunele.

La analiza cu raze X a lui Dario Panetta, a reiesit ca cele 39 de lingouri ar fi dintr-un amestec de 75-80% cupru, 15-20% zinc si procente mai mici de nichel, plumb si fier.
Adauga un comentariu