International

SCANDAL! Bogatii lumii ASCUND AVERI FABULOASE in Elvetia. Evazionistii sunt si din Romania – FOTO

Publicat: 09 feb. 2015
Jurnalistii de la mai multe publicatii de prestigiu, cum ar fi The Guardian, Le Monde, BBC si Consortiul International pentru Jurnalismul de Investigatie, au facut o serie de dezvaluiri uluitoare, demascand evaziunea fiscala la nivel mondial. Mai precis, jurnalistii au publicat informatii despre bogatii lumii, care isi tin averile ascunse in bancile din Elvetia, HSBC, printre despre se numara si un barbat cu pasaport de Romania. In total, 219 persoane au conturi in aceasta banca, suma totala fiind de 1.4 miliarde de tolari, conturi care au legatura si cu Romania. Dintre clienti, 5% au legatura cu tara noastra. Datele au fost facute publice dupa ce un fost angajat al HSBC, Herve Falciani, a dezvaluit mai multe informatii secrete guvernului francez, in 2008. Datele arata ca in Elvetia sunt puse la pastrare sume fabuloase, mai ales ca politica bancilor din aceasta tara este secretul total. Jurnalistii au analizat aproximativ 30.000 de documente, cu active in valoare totala de aproximativ 120 miliarde de dolari.
Filiala bancara elvetiana a HSBC a ajutat clientii bogati sa nu-si achite taxele si sa ascunda active de milioane de dolari, facand banii nedetectabili si a consiliat clientii cu privire la modul de a eluda autoritatile fiscale nationale. HSBC le permitea in mod regulat clientilor sa retraga caramizi de bani, de multe ori in valuta straina putin utilizata in Elvetia, comercializa scheme prin care clientii bogati puteau evita taxele europene si a colaborat cu unii clienti pentru a ascunde de autoritatile fiscale din tara de origine conturi nedeclarate. Mai mult, banca a asigurat conturi pentru criminali urmarit la nivel international, dar si pentru afaceristi corupti si persoane cu grad de risc ridicat.
Investigatia arata ca Romania este pe locul 39 in topul clientilor evazionisti, intr-un singur cont al unui client roman fiind ascunsa suma de 829 de milioane de dolari. Jurnalistii arata ca peste 100.000 de clienti din aproape 200 tari si peste 20.000 de firme au primit ajutor de la HSBC sa-si ascuda banii in conturi offshore. Printre acestia se numara regele Iordaniei, actorii Christian Slater, Joan Collins, fotbalisti ca Diego Forlan, pilotul de formula 1 Fernando Alonso, campionul de moto GP Valentino Rossi, designerul Valentino si modelul Elle McPherson.

Vezi si Bogatii lumii vor sa traiasca in lux si dupa Sfarsitul Lumii – FOTO 

Adauga un comentariu