Actualitate

Scandal bomba la BCR! Falsuri si identitati furate

Publicat: 13 nov. 2011
1

Un fost director de agentie bancara din cadrul BCR Iasi scoate la iveala infractiunile pe care le comit angajatii celei mai mari banci din România.

Informatiile au fost prezentate, in premiera, in cadrul unui amplu material pe pagina de internet http://andronache.wblog.ro. Este vorba de blogul unui fost ziarist, in prezent angajat al municipalitatii iesene, dar si cunoscust scenarist iesean. Cititi in randurile de mai jos dezvaluiri incredibile din bucataria interna a BCR, scoase la iveala chiar de un salariat al institutiei.

Dupa 18 ani pusi în slujba BCR, din care ultimii patru în calitate de manager al agentiei BCR din zona Silvestru, Carmen Gabriela Andronache s-a hotarât sa rupa tacerea, dând în vileag practici si abuzuri prin care este pus în miscare imensul mecanism al acestei banci.

Infractori în costum de bancher

BCR a întocmit contracte false pentru Banca pentru Locuinte in scopul raportarii de catre sefii locali si cei din conducerea centrala a îndeplinirii targetelor si a încasarii primelor. Cel mai probabil, redactarea documentelor false se facea prin utilizarea informatiilor si datelor cu caracter personal ale celor care erau deja clienti ai unitatii bancare. Metoda era simpla. Orice persoana care trece pragul bancii pentru a-si rezolva o problema trebuie sa prezinte actul de identitate. Angajatii BCR aveau grija sa xeroxeze actele de identitate de fiecare data, apoi utilizau datele de pe ele. Astfel, ei, folosindu-se de copiile buletinelor existente în arhiva bancii, completau în fals contracte pentru diverse produse bancare vândute fictiv catre diferite persoane. „La începutul anului 2009 s-au facut în Iasi si în tara contracte la Banca pentru Locuinte (BPL) pe numele unor clienti care habar nu aveau de acestea”, declara Carmen Gabriela Andronache, fost director în cadrul BCR Iasi.

Contracte cu japca

Fostul director acuza BCR de faptul ca baga pe gât clientilor tot felul de produse bancare de care nu aveau nevoie. Persoanele care solicitau diverse tipuri de credite erau obligate sa încheie contracte si cu BCR – Banca Pentru Locuinte. „În cazul altor clienti s-au facut contracte BPL, desi acestia nu doreau acest lucru, dar erau obligati de BCR, spre exemplu, la acordarea unui credit. Asta tocmai pentru ca unitatile BCR din Iasi sa-si faca targetul. Acei clienti nu au mai continuat plata BPL. Aceste indicatii s-au primit de la Directorul Judetean Regional si, bineînteles, presedintele BCR, care a fost de acord cu aceste lucruri. Aceste rezultate trucate sunt raportate la Viena”, a spus Gabriela Andronache.

Conducerea BCR le cerea angajatilor sa faca asa ceva pentru a fi îndeplinite targeturile lunare si anuale impuse. Concretizarea lor ii ajuta pe cei din management sa obtina prime substantiale. Fata de aceste aspecte, fostul manager sustine ca a înstiintat Directia Antifrauda din cadrul BCR, „dar acestia nu au dorit sa aplice nici o masura persoanelor vinovate”.

Infractiuni pe banda rulanta

Ilegalitatile si abuzurile din cadrul BCR nu se opresc aici. Pentru a-si îndeplini targeturile impuse, angajatii încheie contracte fictive si pentru alte produse bancare sau de asigurari pe numele rudelor. Uneori, salariatii unitatii induc în eroare si clientii pentru a le vinde produsele respective. Dupa ce îsi dau seama de teapa luata, persoanele in cauza reziliaza contractele. „Mai sunt multe altele, cum ar fi pensii private, fonduri de investitii ASSET, care se fac de catre salariati pe numele familiei lor, rudelor lor, pentru a-si face targetul, în disperarea zilei de mâine sau, mai rau, sunt vândute unor clienti care nu stiu despre ce este vorba, platesc comisionul la început si dupa aceea rascumpara suma respectiva”, a spus Gabriela Andronache. În privinta acestor aspecte, ieseanca este decisa sa solicite BNR sa efectueze un control la BCR.

Sclavi pe plantatia BCR

Pe lânga aceste aspecte, alte abuzuri vin sa creioneze un tablou al fricii, al tacerii impuse pentru a nu rata sansa zilei de mâine. „Se lucreaza ore suplimentare zilnic si ni se spune clar de catre directorul judetean ca nu avem voie sa solicitam plata pentru acestea. Stie si ITM de acest lucru, si sindicatul Bucuresti are mai multe sesizari, dar nu s-a luat nici o masura, pentru ca salariatilor le este teama sa vorbeasca. În Iasi, posturile de manageri se obtin prin voia directorului judetean, care, dupa simpatiile pe care le are, numeste pe cine vrea în functii. De asemenea, presedintele BCR cunoaste acest lucru. Toate aceste lucruri definesc BCR, o banca aflata pe un morman de cifre, înselaciuni si care traieste din furtul clientilor”, a spus Gabriela Andronache.

Tocmai pentru faptul ca presedintele BCR a luat la cunostinta de aceste lucruri, despre care nimeni nu trebuia sa discute, fiind parte din fisa nescrisa a postului, managerul agentiei de pe Silvestru a fost suspendat fara preaviz.

Comentarii
  • BCR se umple de hotii. Clienti, feriti-va conturile, mergeti cu banii la alte banci. Sunt salariati din BCR care au furat din conturi si cazurile s-au musamalizat tocmai pentru ca clientii sa nu plece de la BCR- BCR a jecmanit mult oamenii, dar vor urma dezvaluiri pe un blog personal. Vor apare si numele persoanelor care au furat clientii si numele celor care i-au acoperit in mod intentionat, contra unor sume fabuloase de bani.

Adauga un comentariu