Actualitate

Scandal de amploare la Opera Iasi! Un personaj cheie a fost condamnat pentru o afacere traznet!

Publicat: 27 iun. 2016
1

@ Unul dintre cei mai virulenti contestatari ai managerului Operei Iasi a fost condamnat de magistrati la o pedeapsa de un an si doua luni de inchisoare @ „Am fost trimisa in judecata pentru mofturile doamnei Rancea. Are interese si vrea sa ma tina departe de unitate”, a declarat Aurica Moraru, contabilul sef al institutiei @ Aceasta este acuzata ca administra o societate care vindea instrumente muzicale catre Opera Iasi

Magistratii de la Judecatoria Iasi au decis la finalul saptamanii condamnarea contabilului sef al Operei Iasi la o pedeapsa de un an si doua luni de inchisoare, pentru comiterea infractiunii de conflict de interese si abuz in serviciu. Aceasta pedeapsa este cu suspendare. Aurica Moraru a sustinut in fata instantei de judecata ca este nevinovata, insa judecatorii au considerat ca sunt suficiente probe pentru condamnarea acesteia. Procurorii sustin ca aceasta ar fi semnat mai multe contracte de achizitie, atat in numele Operei, cat si in numele unei firme. Astfel, a fost trimisa in judecata si firma SC Alienor Luteria SRL, pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la conflict de interese. Firma a fost achitata.

Aurica Moraru a fost angajata la Opera Iasi pe data de 10 iunie 2002, ca economist. Ulterior, a devenit contabilul sef al institutiei. Functia ei era foarte importanta in derularea contractelor Operei, pentru ca fara semnatura ei nu se putea face nimic. Detinea astfel viza de control financiar preventiv. Era obligata sa verifice operatiunile din punct de vedere al legalitatii. Intr-o decizie emisa de directorul general al Operei Romane, se precizeaza ca persoana care efectueaza controlul financiar al contractelor incheiate de institutie nu are voie sa fie parte in acele contracte. Numai ca, dupa sustinerile procurorilor, Aurica Moraru a intrat intr-o afacere extrem de riscanta.

Lagarde Jean Damien Pascal, cetatean francez, administreaza firma SC Alienor Luteria SRL si a imputernicit-o pe Aurica Moraru sa se ocupe de treburile firmei. In continutul procurii respective se arata ca va putea semna orice document in numele administratorului de drept. Pana aici, nu pare a fi nimic ilegal. Numai ca, incepand cu anul 2006, intre Opera Iasi si firma SC Alienor Luteria SRL, care are sediul pe strada Sf. Lazar, au intervenit mai multe contracte comerciale.

„Alienor Luteria SRL a stabilit o relatie comerciala cu Opera Romana in perioada 2006/2011. Opera a cumparat instrumente muzicale si accesorii. Achizitiile se faceau doar pe baza de cerere de oferta. Intocmirea facturilor era realizata, la cererea inculpatei, de un alt angajat din cadrul institutiei”, au precizat procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.

O viola, achizitionata la pret de violoncel…

In acest context, contractele de achizitie erau semnate in numele Operei de Aurica Moraru, iar in numele firmei tot de aceasta. A fost facuta o expertiza grafoscopica pentru a se stabili daca este scrisul aceleiasi persoane. In total, ar fi vorba despre 61 de facturi cu probleme.

„Prin aceste achizitii, Opera a suferit un prejudiciu rezultat din diferenta de pret dintre pretul pietei si pretul de achizitie”, au precizat anchetatorii. Spre exemplu: cinci baghete de timpan au fost achizitionate cu 2.085 de lei, cu toate ca pretul pietei este de 767 de lei. Un contrabas a fost achizitionat cu 38.055 de lei, desi pretul de piata era de 20.170 de lei. Aceste achizitii au fost facute in anul 2010. 17 bucati arcus de vioara au fost achizitionate cu 16.781 de lei, in timp ce pretul real este de 6.959 de lei.

De asemenea, a fost achizitionata o viola la pret de violoncel. Suma totala rezultata dintre pretul real si pretul de achizitie este de 93.000 de lei. In anul 2010, cifra de afaceri a firmei mentionate a fost de 158.000 de lei. Din aceasta suma, 117.000 de lei au fost doar vanzari catre Opera Iasi. In 2012, atunci cand au fost oprite aceste achizitii, cifra de afaceri a fost de 37.000 de lei. Din aceasta cauza, pe data de 29 iunie 2011, Beatrice Rancea, managerul Operei iesene, i-a desfacut contractul de munca. Aurica Moraru a fost repusa in functie la finalul anului 2013, printr-o hotarare judecatoreasca.

„Am fost trimisa in judecata pentru mofturile doamnei Rancea. Are interese si vrea sa ma tina departe de unitate. A fost Curtea de Conturi acolo si totul a fost in regula. Eu am devenit administratorul acestei firme din ianuarie 2012, dupa ce am fost data afara. Acele achizitii nu au fost facute la preturi mari. Au fost facute prin SEAP si am ales ofertele cele mai bune”, a declarat Aurica Moraru.

Comentarii
  • Mai bine era daca ai fi citit d-le Boacana art.din ziarul iasi”Jocurile din spatele cortinei la opera iasi”asa ai fi constantat care sunt mofturile Managerului Rancea si care a fost motivul pentru care rancea m-a indepartat din unitate.

  • Daca s-ar fi citit sentinta pentru Dna Moraru si nu s-ar fi scris din amintiri acest articol ,s-ar fi constantat ca de fapt expertul a calculat doar 2554 lei ca diferenta de preturi iar judecatorul a inteles ca ar fi un eventual prejudiciu. Urmeaza apelul si eventual CEDO. Cu articolul din acest ziar se confirma razbunarea lui Rancea si a avocatului ei asupra persoanei Moraru ,dar se va intoarce roata. Nimic nu ramane nerasplatit.Ramane de vazut!!

  • bai ******, despre ce afaceri traznet vorbesti tu ???? TRAZNET NATURAL DE LA DOAMNE DOAMNE VA FI IN CAPUL TAU!!!!!!!AI SUNAT IMPRICINATA SA AUZI OPINIA EI ACUM ?????TI-AI AMINTIT CE-A SPUS UN BEZMETIC DE PROCUROR ACU 3 ANI ???ORICUM URMEAZA UN PROCES SI PTR. TIONE AMARATULE !!!!!! TE LA-SI TU DE BARFE AFUMATE INCULTULE !!!

  • Rancea a plecat de la Iasi pt ca stia ca urmeaza sa intre DNA-ul in Opera, la fel si Morel si Apreotesei si multi altii, Opera din Iasi in curand o sa se desfiinteze sau in cel mai fericit caz nu o sa mai fie Opera Nationala, daca intra DNA-ul acolo multa lume ramane fara serviciu, ca sa nu zic de ajuns la puscarie, chiar si oameni care nu au habar de manevrele facute pt ca au semnat ca primarii. Opera Nationala Romana Iasi impreuna cu Marcovici, gaura neagra a Ministerului Culturii, JOS MAFIA, TREZITI-VA BAI CA NU TRAITI DE DOUA ORI…

Adauga un comentariu