Eveniment-Social

Scandal de frauda si delapidare la una dintre cele mai cunoscute firme din Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 27 mart. 2013

@ Dupa ce a intrat in vizorul executorilor judecatoresti, o firma de administrare a locuintelor le-a facut viata imposibila catorva sute de ieseni@ Acestia acuza conducerea asociatiei ca au fost furati cu 300 milioane de lei vechi @ Sefii asociatiei au decontat din buzunarul proprietarilor lucrari facute de firme radiate, folosind pentru acoperire o serie de chitante false @ Cu toate ca au votat inlaturarea INAAP-ului si a presedintelui de ani buni, sutele de ieseni sunt in continuare victimele fraudelor facute chiar sub nasul lor

Societatea comerciala INAAP (Institutului National de Administrare a Asociatiilor de Proprietari), care administreaza cateva mii de apartamente din blocurile iesene, este detinuta de o batrana de aproape 70 de ani, pe nume Alexandrina Glinschi, insa aceasta este doar o acoperire pentru adevaratii patroni. In realitate, aceasta afacere este controlata de fiului batranei, speculantul imobilar Dumitru Gartan si  Petronela Tiganescu. Acestia au fost urmariti de executorii judecatoresti, dupa ce firma Metra Sumperk SRO din Cehia a ramas cu un prejudiciu de 200 mii euro, in urma afacerilor dintre cei doi.
Mai multi ieseni arondati la INAAP acuza administratorul si presedintele care ii reprezinta ca au delapidat cu aproape 300 milioane de lei vechi asociatia din care fac parte. Toate acestea se intampla la Asociatia Nicolina 2A G9, acolo unde locuiesc aproape 300 de persoane. „Eu am fost functionar public si am doar 700 de lei pensie. Chiar ma doare sufletul cat ma fura INAAP. Banii nejustificati de INAAP Iasi sunt 200 de milioane prin frauda facuta de fosta contabila, care impreuna cu presedintele, au prejudiciat asociatia, 50 de milioane fondul de rulment si plus banii incasati pe boxe. Daca mai adaugam ca la preluarea de catre INAAP Iasi s-au predat peste 50 de milioane cash, suma delapidata este de aproape 300 de milioane. Si inca nu stim cum stam cu prestatorii de servicii”, explica Nicolae Paduraru, proprietar la Asociatia de Proprietari Aleea Nicolina 2A G9.  INAAP percepe o taxa de administrare de 12,5 lei pe luna pentru fiecare apartament.

Foloseau chitante false venite de la firme radiate

Din bugetul asociatiei, INAAP si-a permis sa elibereze presedintelui Eduard Zimbreanu aproximativ 30 de milioane de lei vechi in interes personal, asa cum ai imprumuta bani de la o banca. Relatiile de prietenie dintre presedinte si cei de la contabilitate au facut posibila aceasta tranzactie, mai spune Nicolae Paduraru. Mai mult, presedintele asociatiei a incercat sa justifice banii cheltuiti pe o lucrare in 2012, cu o chitanta venita de la firma A & B UNIVERSAL SRL, care a fost radiata inca din anul 2010. „Nimeni nu a verificat nicio chitanta. Nici la firma care a facut calculul la instalatia de incalzire pentru aproape 10.000 de lei, firma din Halaucesti radiata de doi ani, achizitiile de var lavabil si asa mai departe. Desi banii erau incasati la apa, facturile catre ApaVital nu s-au platit la timp, iar noi am suportat penalitatile”, mai spune Nicolae Paduraru, fost presedinte al asociatiei Nicolina 2A G9.
Atat administratorul, INAAP in acest caz, cat si cenzorul au obligatia sa verifice in mod expres veridicitatea facturilor emise de diferiti terti. Cu toate acestea, nimeni nu s-a sesizat, in afara de locatari, ca firma care a eliberat chitanta era radiata de doi ani. 

Administratorul spune ca a fost controlat de Primarie

Atat presedintele asociatiei cat si administratorul sustin ca n-ar exista nereguli din moment ce au fost controlati de Serviciul Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi. „In legatura cu imprumutul, nu stiu ce sa va spun. La asociatia respectiva exista un cenzor angajat, care e obligat sa verifice documentele financiar-contabile care intra si pleaca din asociatie. Unui cenzor i-ar veni mult mai usor sa faca acest lucru, pentru ca trebuie sa verifice mai putine documente fata de INAAP, care trebuie sa controleze toate asociatiile pe care le administreaza. Daca se decide schimbarea presedintelui, iar acesta nu se conformeaza, exista Biroul de Control al Asociatiilor din cadrul Primariei sau instantele care analizeaza daca actele au fost facute corect si se ia decizia inlocuirii sau mentinerea sa”, spune Cristian Chirila, directorul Institutului National de Administrare a Asociatiilor de Proprietari Iasi.

Pe de alta parte, presedintele asociatiei a refuzat sa dea explicatii cu privire la „imprumutul” facut de la INAAP, trecut pe lista de plata la penalizari, si nici in legatura cu chitanta venita de la firma radiata. „Nu pot sa vorbesc prin telefon aceste lucruri. Nici nu ma pot intalni cu dumneavoastra acum, nu mai ies din casa. Sunt organe competente care sa ma verifice in legatura cu asociatia”, a spus Eduard Zimbrila.

Comentarii
 • Se poate sa fie asa.La TERMOSERVICE cand vine un control de la DNA ca de la Primarie se stie ca e masluit?INAAP e firma concurenta TRMOSERVICE.

  • adevarat,in Chimiei zece administrat URBICA,doua persoane o sutatreizeci ron,salubris se plateste separat,iar casierul se viseaza administrator sef!

 • Toate Firmele traiesc de pe spinarea oamenilor, daca se renunta la ei cu ce mai traiesc ce comisioane mai iau?
  Da la urbica este fostul de la Innap Casian Spiridon care da niste explicatii halucinante, mereu e vina primariei si a primarului..dar ei Nu fac Nimik!

 • Am scapat de INAAP acum doi ani. Au refuzat sa faca predarea de gestiune, ne-au lasat fara fondul de reparatii si nu au platit ultimele facturi la CET. Suntem in proces, dar probabil vom lua praful de pe toba. Feriti-va cat puteti! Si dl. care a spus de Urbica si Spiridon are dreptate. Acum 4 ani cand era inca la INAAP am trimis documente si am primit asigurari ca ne va reprezenta in instanta contra CET (castigam procesul daca INAAP respecta contractul care prevedea reprezentare). Nu s-a dus, iar in toata perioada INAAP n-a facut nimic pt plata la timp a facturilor catre furnizori. Sunt convins ca asociatia prezentata ca si toate celelalte administrate de INAAP au probleme groaznice cu furnizorii deoarece INAAP nu le plateste banii catre furnizori. Solutia ramane administrator – pf din cadrul asociatiei eventual, sau o firma serioasa. Nu stiu decat una, mica dar f serioasa, se numeste Adminis Locuinte. In rest, Termoservice, inaap, urbica – aceeasi mizerie.

 • INAP-ul are un gol in gestiune de 5,6 miliarde de lei vechi, de aceea nu vor sa dea actele asociatiilor care reusesc sa se desprinda de ei.
  Nici o firma din Iasi,care administreaza asociatii,nu respecta legea si fura locatarii cu acte in regula iar multi locatari sunt executati silit.
  Iar biroul pe langa Primaria Iasi face figuratie si angajatii de acolo primesc salarii degeaba.
  Daca exista haos in administrarea asociatiilor indiferent de cine o face de vina este biroul de pe langa primaria Iasi

 • Golannii de la INAAP fura cu nerusinare impreuna cu golanul de Zimbreanu care era frecvent cautat de militie inainte de ’89.profita ca in bloc locuiesc multi pensionari cenu au putere sa ii tina piept si ii jecmaneste fara scrupule.

Adauga un comentariu