Local

Scandal de proportii intre primarul Simirad si directorul Spitalului „Sf. Spiridon”

Publicat: 22 feb. 2000
1

•Primarul de Iasi este speriat de asasinatele politice •El a cerut demisia dr. Tarcoveanu •Un cotidian local a rastalmacit o declaratie a directorului Spitalului „Sf. Spiridon” •Presedintele Colegiului Medicilor spune ca primaria nu ar trebui sa se ocupe de campania electorala

Primarul Iasului, Constantin Simirad, i-a cerut ministrului Sanatatii sa-l demita pe directorul Spitalului „Sf. Spiridon”, prof. dr. Eugen Tarcoveanu.

Un scandal de proportii a izbucnit ieri la Iasi in urma unor declaratii ale directorului Spitalului „Sf. Spiridon” aparute in presa. Potrivit unui ziar local, doctorul Tarcoveanu ar fi declarat ca „in cazul in care CONEL taie curentul electric din spital, il va urca pe fiul primarului Simirad, pe intuneric, pe masa de operatie”. Declaratia l-a speriat de moarte pe primarul Iasului, care a mers imediat la spital, unde este internat unul din fiii sai.

„Am vrut sa-l iau pe fiul meu de acolo, pentru ca am simtit ca este in pericol de moarte si pentru ca a fost amenintat astfel de doctorul Tarcoveanu. I-am cerut si domnului doctor explicatii, dar a negat cele declarate. Am vrut sa-l iau de acolo pe feciorul meu, pentru ca nu mai am incredere in doctori. Mai multe persoane pe care le cunosc au fost operate gresit si acum am cerut ministrului sa-i interzica domnului Tarcoveanu sa mai profeseze, pentru ca a incalcat juramantul lui Hippocrat. Nu este posibil sa santajezi si sa ameninti astfel un om care nu are aceleasi pareri politice ca si tine. Pentru ca eu consider ca asa ceva este o tentativa de asasinat politic si maine, poimaine, am sa cad si eu victima. Oamenii trebuie tratati indiferent de partidele din care fac parte. Cred ca trebuie sa fie sesizat si Colegiul Medicilor din Iasi, sa se ia masuri. In ceea ce ma priveste, vreau sa declar ca primaria nu are nici o relatie de subordonare sau vreo obligatie financiara fata de spitale si viceversa”, a declarat primarul Simirad.

La randul sau, dr. Tarcoveanu afirma ca presa i-a rastalmacit o declaratie care sesiza doar starea financiara grea in care este spitalul la ora actuala, ajungandu-se ca, din cauza lipsei de bani, sa ramana fara telefoane, iar CONEL si RAJAC sa ameninte cu oprirea curentului electric si sistarea apei potabile.

Simirad junior se afla intr-o rezerva a a spitalului

Fiul primarului Constantin Simirad are 25 de ani si a fost operat de apendicita acuta, vara trecuta, iar pe 14 februarie, a fost din nou internat la Spitalul Sf. Spiridon” din cauza unor complicatii. Prof. dr. Costel Plesu, seful Clinicii I Chirurgie, cel care l-a operat pe Simirad junior, a declarat ca starea pacientului sau este foarte buna, iar primarul nu are de ce sa-si faca griji in privinta acestuia. „Familia Simirad a spus ca este posibil ca baiatul sa fie operat fara nici o indicatie. Domnul primar trebuie sa stie ca niciodata nu s-a intamplat asa ceva in spitalul nostru si nici nu o sa se intample. Chiar au vrut sa-l mute pe baiat in alta clinica, dar eu nu am fost de acord. Bolnavul nu are nimic, iar saptamana viitoare va pleca acasa”.

„Pentru primar, functioneaza principiul sa se scrie orice”

Presedintele Colegiului Medicilor a declarat, ieri dupa-amiaza, ca nu primise nici o sesizare din partea primarului referitoare la cele spuse de directorul Spitalului „Sf. Spiridon”. „Eu nu cunosc in totalitate declaratia , insa, in ultimul timp, domnul primar functioneaza dupa principiul sa se scrie orice. Directorul Tarcoveanu este un manager foarte bun si daca a supravietuit acestor conditii din ziua de azi, nu cred ca este capabil sa incalce deontologia profesionala. Primaria ar trebui sa se ocupe de administratia locala si nu de campania electorala. Daca voi primi vreo sesizare, o voi analiza. Fiecare om poate face o declaratie, insa, intotdeauna, faptele vorbesc”, a spus prof. dr. Vasile Astarastoae.

Adauga un comentariu