Magazin

SCANDAL DIPLOMATIC: Traian Basescu refuza sa primeasca scrisorile de acreditare ale unui ambasador UE

Publicat: 09 apr. 2012
1

Un caz fara precedent in interiorul Uniunii Europene s-a dezvoltat la Bucuresti: ambasadorul unei tari membre nu isi poate incepe oficial misiunea, desi se afla la post de aproape o jumatate de an. Traian Basescu amana momentul investirii ambsadorului Olandei in Romania, care este marcat de prezentarea scrisorilor de acreditare fara a exista o explicatie din partea Palatului Cotroceni. Desigur, nu exista o „norma“ in durata asteptarii, dar cutuma in lumea diplomatiei este ca acreditarea in tara-gazda se face intr-un termen rezonabil de maximum 60 de zile. Privind la „norma“ din ultimii ani, nu exista o depasire a acestei durate de la sosirea la Bucuresti a ambasadorului numit si primirea oficiala la Presedintie.

Or, in cazul Olandei, a aparut o situatie cu totul speciala, care a transformat un moment diplomatic de curtoazie intr-un razboi al nervilor.

In 27 octombrie 2011, Tanya von Grool, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos (denumirea oficiala a Olandei), isi incheia misiunea la Bucuresti si era primita, conform protocolului, la Traian Basescu. Conform comunicatului emis de Palatul Cotroceni: „Presedintele Romaniei a multumit ambasadorului pentru activitatea depusa la Bucuresti si a reiterat dorinta partii romane ca relatiile romano-olandeze sa se desfasoare pe baze pragamatice si corecte“. Dupa cateva zile, noul ambsador, Johannes Hendrik Matteus von Bonzel, soseste la Bucuresti, pentru a reprezenta interesele Olandei, tara membru in UE si in Alianta NATO.

Problemele reprezentarii oficiale a Olandei in Romania, intr-un moment tensionat intre cele doua tari din cauza „Schengen“, se adauga la „razboiul declaratiilor“ declansat  de oficialii de la Bucuresti. Pozitia Olandei, dar si cea a Finlandei erau deja clare: ele se opuneau intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Eforturile Romaniei de a convinge ca sunt indeplinite conditiile de aderare la spatiul european de libera circulatie nu au reusit. Drept raspuns, la Bucuresti s-a reactionat cu miscari considerate naive si chiar primitive. Autoritatile vamale si fiscale romanesti „descopera“ in septembrie 2011 ca bulbii de lalele din Olanda au purici.

Pentru a intari relatia rece cu Olanda, Romania si-a retras ambsadorul de la Haga din octombrie 2011 si a lasat postul neocupat. Un fel de „reciprocitate“ autoimpusa, dar neproductiva in plan diplomatic. Nivelul de expertiza si consiliere la Palatul Cotroceni este reprezentat de Iulian Chifu, fara nici o experienta in plan diplomatic, dar insarcinat cu rezolvarea crizelor. Este relatia Romaniei cu Olanda in criza? Probabil ca nu.

Sursa: jurnalul.ro

Tags:
Adauga un comentariu