Actualitate

Scandal financiar de proportii la Universitatea Cuza: „Se fac combinatii cu banii de salarii!”

Publicat: 04 dec. 2015
1

@ Dupa principiul „Cine poate, oase roade!”, intreg Biroul Executiv al Consiliului de Administratie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, sub directa coordonare a rectorului vremelnic – prof. univ. dr. Vasile Isan, a „copt” o noua inginerie financiara, tocmai pe spinarea angajatilor! @ La mijloc este vorba de plata cu ora a cadrelor didactice @ Peste toate acestea, ca o noua dovada a faptului ca, la Cuza, NIMENI nu are dreptul la opinie sau a cere explicatii cu privire la masurile ilegale luate de Isan, inclusiv sindicatului i-a fost INTERZIS sa mai ofere puncte de vedere jurnalistilor in acest context

Dispret, jigniri si umilinta cat cuprinde! Acestea sunt „cadourile” speciale oferite, in preajma Sarbatorilor de Iarna, tuturor angajatilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), de Biroul Executiv al Consiliului de Administratie (BECA) de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, sub directa coordonare a rectorului vremelnic – prof. univ. dr. Vasile Isan.

Citeste si: Studentii de la Cuza, atac dur la adresa rectorului Isan

„Se fac combinatii cu banii de salarii!” 

Chiar daca mai are doar cateva luni din cel de-al II-lea mandat de trista amintire, Isan ofera o alta mostra de dispret fata de angajatii institutiei, dar mai ales fata de legile in vigoare din tara. De aceasta data, totul a plecat de la neplata cu ora a cadrelor didactice care, practic, fac munca voluntara! „Eu cred sincer ca, ori suntem luati de prosti ori traim intr-o universitate unde suntem tratati mai rau decat negrii pe plantatie… De aceasta data vorbim de faptul ca, de peste doi ani, multi dintre profesorii de la diverse facultati nu sunt platiti pentru activitatea pe care o deruleaza in regim de plata cu ora! Ca sa fiu scurt, spun urmatoarele: la finalul lunii trecute (noiembrie 2015 – n.r.), un administrator de facultate i-a informat pe profesori ca se va relua plata cu ora… Toate bune si frumoase pana aici, doar ca, la doar cateva zile, suntem informati ca nu sunt bani de la Guvern, taman de domnul rector, pentru a acoperi majorarea de 15 la suta stabilita prin Hotarare de Guvern si drept urmare nu mai poate fi rasplatita si activitatea noastra la plata cu ora! Hilar, nu? Deci, ce legatura are plata cu ora cu decizia Guvernului Romaniei de a majora lefurile in sistemul educational romanesc cu 15 la suta? Eu cred ca, in fapt, se fac combinatii cu banii nostri de salarii. Sunt colegi pregatiti sa mearga la DNA, pentru a cere derularea unei anchete la Universitatea Cuza, inclusiv cu documente”, a dezvaluit un profesor de la Cuza, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.      

Citeste si: Clipe socante pentru toata comunitatea academica de la Universitatea Cuza. Avertisment fara precedent – FOTO

Sindicatului i-a fost INTERZIS sa mai ofere puncte de vedere jurnalistilor

Drept dovada a faptului ca toate masurile importante si care influenteaza decisiv viata academica a sutelor de angajati ai UAIC sunt luate arbitrar, doar de un grup de cativa indivizi coordonati de Vasile Isan a fost confirmat si de ing. chim. conf. univ. Neculai-Catalin Lungu, presedinte al Sindicatului UNIO de la Cuza. „Oricum, noi suntem obisnuiti sa aflam de taierile salariale de pe fluturas, nu ca urmare a unei discutii sau a unei informari a noastre. Este clara, asa cum am mai afirmat-o, ca la Universitatea Cuza cei din conducere dovedesc o totala lipsa de transparenta”, ne relata, luna trecuta, liderul UNIO. Mai departe, contactat telefonic de reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) in legatura cu problema referitoare la plata cu ora, Lungu a avut un raspuns halucinant: „Nu mai pot oferi puncte de vedere catre presa fara a exista o solicitare scrisa sau un e-mail oficial in care sa fie trimise intrebarile… Asta pentru ca asa mi-au cerut superiorii mei ierarhici din sindicat”, a spus sindicalistul. 

Citeste si: EXCLUSIV! Secventa scandaloasa in care a fost surprins rectorul de la Cuza. Se anunta proteste in amfiteatre – DATE INCENDIARE

„La Universitatea Cuza se munceste pe degeaba”

In acest context, solicitat telefonic de reporterii BZI pentru a oferi explicatii in legatura cu problemele semnalate de angajatii institutiei, rectorul Vasile Isan nu a raspuns pentru a oferi explicatii. Oricum, un important om din administratia de la Universitatea Cuza arunca bomba! „La noi se munceste pro bono, adica pe gratis… Orium, vreau sa arat ca, si asta se va vedea, la institutia noastra nu va fi aplicata majorarea salariala a Guvernului cu 15 la suta. Spun asta pentru ca, spre exemplu, cei cinci la suta acordati de Guverul Romaniei la inceputul acestui an, undeva in martie – aprilie, au fost aplicati doar la unele facultati, iar la altele nu… Vor fi mari probleme, la inceputul anului viitor, cand lucrurile nu vor mai fi inghitite de multi dintre colegii nostri si vor fi proteste dure”, a relatat acesta.

Citeste si: Scandal monstru la Universitatea Cuza! Rectorul Isan, acuzat ca are atitudine de comunist – FOTO

Comentarii
 • Tot ceea ce s-a spus in articol este adevarat! Salariul unui asistent este in jurul a o mie roni, plata cu ora nu se face, desi fiecare asistent are o gramada de ore de tinut, alte sporuri nu sunt. Singurul refugiu: iti place ceea ce faci cu studentii la ore! In rest, asta este: dl Isan are doua sute milioane lei vechi pe luna, prorectorii la fel, s.a.m.d. Acum ne-au pus de-am semnat si ca nu avem alte pretentii. O singura intrebare le-as pune calailor astora de la Cuza: Cum poti fi atat de bogat, sa iei pe luna ataia bani si sa stii ca sub tine toti ceilalti iau – pe o munca imensa cuprinzand: indrumari studenti licente, dizeratii, scriere teza doctorat, ore in plus din alte norme, etc. – o mie sau doua de roni?

 • Uitati va la figura acestui ***** si vedeti comunismul intruchipat..E plina tara cu al de ei…”ce dac am fost si eu student al Universitatii..,nu conteaza…rezisti oase rozi ..nu la garla ..ca prostii trebuie sa se adune nu sa innainteze…”Facultati gen TEOLOGIE…s.a.m.d.Figureaza cu elemente dintracestea pe care nimeni futu i in gura de rapanosi nu i mai inlocuieste sau ii inlocuieste cu excremente din generatii ..ratate(care s au bazat pe barfa,intriga..pupat..si lista poate continua…..Apropo..VIOREL SAVA de la TEOLOGIE ..e un exemplu

 • Stiu eu raspunsul de la balbaitu Esianu: noi facem adminsitratie, muncim (nu ca voi! sic!), facem deplasari in tara si in strainatate, avem delegatii, doctorate de dat (la altii ! pe diurne si spagi!) si nu avem decat ore in facultati ca sa stam ca voi numai din salariu! Apoi Esanu are decat doua sute meleoane, pe cand prorectore are decat o suta veche, babana. Chestia e sa vina careva
  din afara sistemului, si apoi sa le taie la baieti macaroana, casa fie un pic mai multa transparenta, echitate si alte alea. S-apoi promovarea sa fie pe surse. adecatelea nu doar bajetii si fetele lor destepte, ci pe cinstitelea.
  Mai va pana atunci! Scrieti, baieti, numai scrieti! Poate vin astia de la organe si peste voi: sa va ia doctoratele la puricat, fiscul si curtea de conturi la puricat si la…zdup. Apropo! Pe cand, Codruta si pe la noi? E musai sa venim noi mai intai si sa facem plangere? Le aveti deja, de multi ani. So, keep’n touch!

 • stati,ca se pregateste sa taie si cei 15% spor didactic ,ca sa compenseze marirea de 15% de la buget.nu inteleg cum sa compenseze niste bani de la buget cu cei din venituri proprii,n-are legatura una cu alta,dar e tara plina de economisti de top,de asta au disparut 1200 de fabrici din tara.oare cineva nu investigheaza achizitionarea cladirii romtelecom si cea di lascar catargi???

 • Ati relatat numai o parte din realitate;cealalta arata astfel: salariile rectorului, prorectorilor, directorului Iosud, al centrului de cercetare, ale decanilor–toate sunt pe MAXIM!!! E drept ca aceasta magarie a fost instituita de gainatzul OPREA , putzoiul-rector, care l-a lasat mostenitor pe ISAN. Ar mai trebui sa vina Futache de la Feaa ca sa ne scufundam in latrina;cercetare ioc, politica cat incape in tartacutele lorchinuite, etc etc etc
  Eu si muuultiii ca mineee avem …pe minim.

 • Si nu le ajungeau sutele de milione celor din conducere, asa c-au hotarat in BECA sau Sedinta de Senat, de vreun an, marirea sporului de conducere (se pare ca dublarea lui) pentru marele „efort” de a semna niste hartii, caci decizii bune pentru universitate nu au fost si nu sint capabili sa ia, stiu doar sa risipeasca banii universitatii fara rost.Dar pentru angajatii care traiesc doar din salar (nu au venituri suplimentare cum au ei si multe cadre didactice :din POSDRU, din activitati private si alte joburi,caci timpul petrecut in universitate le permite)niciodata nu sint bani, de la ei trebuie facute economii.Rusine!!! Oare cand DNA nimereste si adresa Universitatii ?

 • Si nu doar la aceasta universitate ci si in alte institutii ale statului exista angajati politici fara nicio activitate si cu program de voie, pe un salariu cu multe zero-uri. Incet incet se va afla de toti, curaj sa fie!

Adauga un comentariu