Actualitate

Scandal imens la o unitate medicala din Iasi! Angajatii vor trebui sa munceasca mai mult pe acelasi salariu

Publicat: 17 sept. 2015
1

@ Atributiile acestor angajati rasar peste noapte @ Acestia au decis sa dezvaluie tot adevarul @ Chiar daca salariile nu sunt inmanate dupa o grila, angajatii trebuie sa depuna tot efortul fizic si moral pentru a-si duce la bun sfarsit programul de munca

Personalul medical din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iasi este disperat deoarece inca nu a fost rezolvata cea mai mare problema: salarizarea. Desi orele in unitatea medicala sunt in conformitate cu contractul de munca, acestia nu isi cunosc inca grila de salarizare. Persoanele sunt nemultumite pentru ca, desi alte centre de donare din tara primesc banii de care au nevoie, ele nu pot avea un salariu legal. Pe deasupra, acestea nu primesc nici tichete de masa. Salariile angajatilor CRTS din alte judete sunt stabilite dupa grile, dar pentru judetul Iasi, acestea au fost facute doar pentru functiile de conducere. Revoltati impotriva sistemului si a neregulilor la care sunt supusi, angajatii CRTS Iasi au rabufnit. Nu mai pot continua munca in astfel de conditii si isi cer drepturile care li se cuvin. Miercuri (16 septembrie – n.r.) a avut loc o sedinta cu angajatii si cu membrii Sindicatului SANITAS, unde s-a dezbatut si problema salarizarii lor.

„Avem aceeasi salarizare, tot fara tichete de masa, ore suplimentare neplatite, doar datorita doctorilor, care au fost mai hotarati si au stiut cum sa negocieze la guvern, cred ca o sa primim 25 la suta si noi, dar nu stim cum se vor calcula. Deci situatia este exact aceeasi ca si in vara. Vrem sa stim si noi cum la Galati au reusit sa rezolve problemele colegilor de la transfuzii, adica sa fie trecuti in grila, ca si la Slobozia, iar la noi sunt mereu promisiuni”, a povestit o angajata a CRTS Iasi.

O posibila rezolvare nu implica si tichetele de masa

In cadrul sedintei cu membrii SANITAS, au fost si discutii legate de salarizarea acestui personal medical, motiv pentru care conducerea SANITAS a plecat la Bucuresti pentru a se gasi o rezolvare. „Noi suntem acum la Bucuresti, am avut o intalnire cu domnul ministru secretar de stat Francisk Chiriac. Speram ca odata cu acest proiect nou de lege de salarizare care este in discutie, sa reusim ca si ei sa ajunga la nivelul colegilor care au deja aplicata anexa 1 de salarizare. Deocamdata vorbim daca acest proiect de lege va aparea cu o aplicare de la 1 decembrie”, a declarat Iulian Cozianu, vicepresedintele SANITAS Iasi. Totodata, acesta a mai precizat ca aceasta lege nu va rezolva si problema tichetelor de masa, astfel ca vor ramane inca multe structuri in care lucreaza personal medical fara a primi aceasta bonificatie.

Alte atributii importante se vor abate peste asistenti

Pe langa faptul ca nu sunt platiti corespunzator, angajatii acestei unitatii spitalicesti se vor confrunta cu o alta mare problema, incepand cu luna octombrie. Atunci se incheie contractul incheiat pentru registratorii medicali din cadrul centrului de transfuzie, astfel ca acestia nu vor mai profesa in aceasta unitate. De aici si problema asistentilor, care vor trebui, pe acelasi salariu, sa depuna mai mult efort. In intervalul in care ar trebui sa se ocupe de recoltarea sangelui de la donatori, asistentii vor fi nevoiti sa treaca la calculator pentru a introduce in baza de date fisa urmatorilor donatori care trebuie sa intre in sala de recoltare.

„Ei au spus ca nu este voie ca firme straine sa aiba acces la baza de date a donatorilor, este anapoda anuntul asta. Inca nu s-au facut angajari. In momentul in care sunt inlocuiti cu asistentii, ar trebui angajati altii. Pleaca registratorul, vine asistentul. Sau unitatea ar putea sa isi recupereze registratorii, sa ii angajeze si pe ei ca si pe noi si sa fie in regula pentru toti”, au mai povestit angajatii din unitatea medicala.

Desi volumul de munca este mare, iar deficitul de asistenti se resimte foarte mult in centrul de transfuzii, momentul in care vor pleca registratorii medicali va fi picatura care va umple paharul pentru angajati. „E o teroare asupra noastra. Ar trebui tinuti pana vor fi angajati altii. Toate spitalele au registratori medicali si noi, daca suntem unitate spitaliceasca, avem dreptul si la categoria asta de oameni, ca in spital asistenta care ne inregistreaza, nu ne face si tratamentul”, mai povestesc acestia.

Comentarii
  • se numeste supranormare , liderul de sinicat-daca aveti asa ceva – ar trebui sa informeze itm -ul si legea , tichetele de masa sint din fonduri proprii , singura solutie este schimbarea conducerii centrului de transfuzii .

Adauga un comentariu