Actualitate

Scandal intr-o parohie din Iasi! Preotul a ocupat spatiul verde dintre blocuri. Motivul: doua incendii izbucnite in ultimii ani – FOTO

Publicat: 13 nov. 2017

@ Un preot din cartierul Nicolina II a fondat o asociatie ce desfasoara activitati sociale @ Aveau nevoie de un sediu @ Au primit de la Primarie un teren chiar in mijlocul blocurilor @ A inceput o constructie care nu a fost finalizata @ Recent, terenul a fost imprejmuit cu un gard @ Locuitorii din zona se simt sufocati @ "Acest teren a fost imprejmuit de preotul Roata. Suntem blocati in betoane aici. Peste tot sunt blocuri. Era ca o zona tampon, puteai sa mai respiri. Acum cateva saptamani lucrau la gard. Au imprejmuit toata zona. Nimeni nu mai poate sa treaca. Era chiar nevoie sa tranteasca gardul ala?", spune un iesean din cartierul Nicolina II @ Reprezentantii Asociatiei Tria Filantropia au explicat ca au fost obligati sa imprejmuiasca terenul, deoarece boschetarii au provocat doua incendii

Au ramas fara singurul spatiu verde dintre blocuri. Iesenii din cartierul Nicolina II sunt nemultumiti ca preotul Ionel Roata, parohul Bisericii Sf. Antonie cel Mare, a ordonat o serie de lucrari privind imprejmuirea unui teren situat in apropierea strazii Frumoasa. Terenul, in suprafata de 2463 metri patrati, era ca o oaza pentru locuitorii din zona.

"Acest teren a fost imprejmuit de preotul Roata. Suntem blocati in betoane aici. Peste tot sunt blocuri. Era ca o zona tampon, puteai sa mai respiri. Acum cateva saptamani lucrau la gard. Au imprejmuit toata zona. Nimeni nu mai poate sa treaca. Era chiar nevoie sa tranteasca gardul ala?", spune un iesean din cartierul Nicolina II.

Terenul a ajuns pe mana preotului Roata gratie generozitatii Primariei Iasi. In 2001, in baza unei Hotarari de Consiliu Local (HCL), terenul mentionat a fost dat in folosinta gratuita Asociatiei Trias Filantropia, fondata chiar de preotul Roata. Cererea a fost motivata de construirea unui sediu pentru asociatie. Numai ca nici acum nu este finalizata constructia. In consecinta, in acest moment, vecinii sunt sufocati de scheletul unei cladiri si de un gard impozant.

"Se atribuie în folosinta gratuita Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, terenul în suprafata de 2.463,85 metri patrati, proprietatea privata a Consiliului Local al Municipiului Iasi, situat în Iasi – la intersectia Strazii Frumoasa cu drum stradal DS 1532. Executia lucrarilor va începe în cel mult 12 luni de la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri, în caz contrar, hotarârea îsi va pierde valabilitatea", se arata in HCL nr. 346, din 26 noiembrie 2001. In acea perioada, Primaria Iasi era condusa de Constantin Simirad.

Explicatia sefilor din Asociatie

Reporterii BZI au stat de vorba cu reprezentantii Trias Filantropia. Acestia au precizat ca imprejmuirea a fost facuta din cauza boschetarilor din zona.

"In ultimii doi ani au fost doua incendii. Oamenii strazii dormeau langa cladire si au provocat incendii. Au fost si pompierii. Avem autorizatii, avem acte pentru toate lucrarile. Terenul este de la primarie. Fondatorul asociatiei este preotul Ionel Roata. Acum se afla in concediu medical. A suferit o operatie de cord. Nu stiu de ce ar exista nemultumiri. Gardul inca nu este finalizat, mai sunt portiuni de montat", a declarat Cristina Gheorghiu, contabil in cadrul asociatiei. Aceasta a mai spus ca dupa finalizarea proiectului, in functie de finantare, va fi amenajat un parc pentru copiii din parohie.

"Va fi cu un program, care trebuie respectat. Nu-l putem lasa nesupravegheat din cauza actelor de huliganism. Va putea fi folosit de copiii din parohie", adauga Cristina Gheorghiu.

Preotul Roata a infiintat si o societate ce poarta numele asociatiei. Astfel, Trias Filantropia SRL are ca obiect de activitate realizarea de inregistrari audio si activitati de editare muzicala. Insa, activitatea societatii a fost suspendata.

Moda bisericilor intre blocuri

In ultimii ani, atat pe plan local, cat si national, s-au iscat discutii pe marginea construirii bisericilor in cartiere, chiar intre blocuri. Mitropolia Moldovei si Bucovinei primea teren gratuit de la municipalitate tocmai pentru construirea acestor edificii. Insa locuitorii erau nemultumiti de amplasamentele alese de clerici.

Acestia spuneau ca sunt deranjati de clopot si de aglomeratia de la fiecare final de saptamana. In ciuda contestatiilor, proiectele au mers mai departe. La fel si biserica din parohia preotului Roata a fost construita tot intre blocuri. Aceasta este incadrata de mai multe tronsoane de locuinte si de Scoala nr.40.
      

Comentarii
 • Dacă vine un smecher sa ridice un bloc, chiar și pe o suprafață de 400 m2 intre case, pe limita, sau intre blocuri, și îți ia literalmente atât aerul, cat și vederea, lumina și locurile de parcare, aia e investiție, dar dacă vine un preot care învață să nu furi, sa ajuți pe cei saraci, sa privești și la nevoile celui de lângă tine, asta nu e dorit de autorități. Suntem cea mai nenorocita dintre toate națiile foste Comuniste! Ticăloșie dusa la extrem! Firii torționarilor fac acum legea în societate! Asta nu e stat liberal, ci hot și nemernic, făcut de lichele pentru lichele!

  • Tu ești conștientă de anul in care suntem?!?!?
   Avem scoli care te învață , avem spitale care te vindeca,și mai mult avem părinții care ne sunt călăuzitori .
   Avem nevoie de parcuri pentru copii și părinți in care oamenii sa interacționează sa vorbească ,asta avem nevoie nu de popi și biserici la fiecare colț de cartier .
   Da suntem in urma pentru ca ,credem prea mult in fantasme și nu ne aliem cu Occidentul unde biserici nu se mai construiesc de sute de ani și le folosesc bine pe cele care le au, in schimb au scoli bine dotate spitale și parcuri impecabile .
   Fa ți un bine și ieși puțin dinRomânia

 • mizeria asta de cladire nici nu trebuia sa existe acolo. Seamana cu o sura in spatele casei la tara. Daca i s-a ingaduit sa utilizeze spatiul macar sa aduca o contributie buna zonei si locuitorilor … dar nu … s-au gandit ca e mai bine sa puna si gard, fix ca la tara. Desfiintati toate gardurile din oras ! … ce sa caute gard in milocul orasului ? … avem animale salbatice? … Civilizati-va o data ca nu mai scapam de mirosul asta rural de baliga .

 • Rog pe aceasta cale reporterii BZI sa investigheze si prin ce metoda ortodoxa, acelasi preot a lasat copiii Parohiei fara jumatate din singurul parc de joaca si agrement mai frumos di acea zona pentru a construi el Biserica,si sa mai investigheze domnii de la BZI cum a reusit tot acest preot sa mai obtina un teren de cca 500 metri patrati in vecinatatea bisericii pe care binenteles la ingradit cu un gard urat mizerabil, si a mai reusit sa obtina prin donatie o proprietate unde credeti???? intre terenul ingradit cu gard mai rau ca la tara, intre cealalta jumatate din parc ramasa copiilor si Biserica Ce va urma este lesne de inteles va cere primariei cealalta parte din parc si astfel va uni proprietatile si hop inca 2/3000 de metri in buricul targului.Si apoi o sa apara si alte constructii cine stie,capela pt morti sala de botezuri cine dracu sai ia mai poate sai inteleaga pe acesti LACOMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SICTIR!!!!!

  • pe preot sa-l investigheze? pe aia de la Direcția Arhitectură și Urbanism din cadrul Primariei Iasi. preotul cu ce e de vina? ca a solicitat niste teren de constructie?

 • „Terenul, in suprafata de 2463 metri patrati, era ca o oaza pentru locuitorii din zona.”? pamantul ala era parloaga unde vara buruianul ajungea pana la et. 1, iar pe diagonala terenului era o carare batorita, ca dobitocii de trecatori n-au trotuare, ei trebuie sa mearga de-a dreptul ca vaca e pe izlaz. si oricum terenul nu folosea la nimic, nici parcare, nici parc de joaca, era doar parloaga. si oricum nu se construieste nimic acolo, terenul va sta doar ingradit.

 • Daca si-ar fi construit ilegal niste mescaleros mai multe maghernite ordinare si insalubre , asa dupa cum este cutuma prin marile orase ale Romaniei, ar fi plouat dupa obsnuinta cu cereri de le autoriza constructiile „bietilor” si saracilor „oameni”. Asa, daca se incearca totusi a se face ceva cat de cat de utilitate publica, zbiara toti bejboznicii ca ii irita aghiazma si tamaia.

 • Vedeti dv stimati cetateni ,datorita faptului ca preotii iubesc banii nu pe Dumnezeu sant hapsani,escroci ,disperati dupa bani,bunuri etc oamenii s-au indepartat de Biserica

 • Comentatorii să facă macar 1% din cat face Părintele Roată pentru enoriașii acestei parohii.

  Duhul blândeții, înțelepciunea, dragostea cu care păstorește sufletele celor care trec pragul acestei biserici este peste puterea noastră de înțelegere.

  La finalizarea lucrărilor aici va fi extraordinar de frumos și va veni multă, multă lume.

  Toate vor fi la locul lor veți vedea.

 • `Pentru „”ENORIASII”””
  SUNTETI NISTE SLUGOAIE, DONATORI SI PROPAVADIUTORI AL LUI MISTER ROATA SI CLANUL SAU!! 🙂 🙂 🙂 SIGUR CA VOR FI TOATE LA LOCUL LOR ASA CUM AM SPUS SI MAI SUS.

  PARCUL VA DISPAREA,SI VOR APAREA ALTE CONSTRUCTII FRUMOASEEEEEEE UNDE SE VOR ODIHNI PENTRU 2/3 ZILE MORTII IN LOC SA SE PLIMBE COPII, VIITORUL TARII NOASTRE
  DA CE VA INTERESEAZA PE VOI CREIERE SPALATE DE POPA ROATA!!!

 • aici este contributia pe care o percepe biserica…banii fraierilor…100 ron pe an parca era acum 10 ani…locuiesc in zona,nu am dat nicodata si nici nu voi da…exact ca o sura arata…urat monument,pacat de gard e prea mic trebuia sal faca mai inalt macar cu 10 m,asa o sal sara iar boschetariii….

 • Tot asa se scandalizează reporterii bâzâi și când vin „investitorii” sa ridice blocuri intre blocuri în nasul cetățenilor? Sau aia sunt buni contribuabili ?(unde?) Este o mizerie Iașul în ceea ce privește avizele de constructie, ba mai apar te miri unde casoaie și blocuri pe terenul unor bătrâni decedați, dispăruți fără urmași. Suntem zilnic luați la mișto cu circulația, sunt blocaje peste tot, dar încă se construiește în centru și cartiere, gard în gard. Avem cel mai poluat aer, și se tot construiește. Pentru cine? Unde se mai lucrează, ca sa se vândă atâtea case? Lasă că rezolva băncile tot acuși!

Adauga un comentariu