Local

Scandal izbucnit de la demolarea garajelor în Iași, tranșat de judecători! Reclamanții cereau daune morale de la municipalitatea ieșeană! (Exclusiv!)

Publicat: 01 iul. 2020
Judecătorii au tranșat recent un scandal izbucnit între 3 ieșeni și municipalitate, de la demolare a unor garaje
Un scandal pornit de la demolarea garajelor a fost tranșat de judecători

Un scandal izbucnit de la demolarea garajelor a fost tranșat de judecătorii ieșeni. Trei reclamanți au cerut daune morale de la municipalitate, în cadrul unui dosar ce a pornit de la acest scandal. Totuși, magistrații au respins recent acțiunea formulată de Ioan Zanet, Diana Amalia Lipșă și Ștefan Lipșă

Un scandal care a izbucnit de la demolarea garajelor a fost tranșat de judecătorii ieșeni. Trei reclamanți au cerut daune morale de la municipalitate, în cadrul unui dosar ce a pornit de la acest scandal.
Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins, însă, acțiunea formulată de Ioan Zanet, Diana Amalia Lipșă și Ștefan Lipșă. „Instanța respinge acțiunea formulată de reclamanți în contradictoriu cu primarul municipiului Iași”, au precizat judecătorii ieșeni. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Scandal izbucnit de la demolarea garajelor, între 3 ieșeni și municipalitate

Procesul care a pornit de la acest scandal, al demolării unor garaje, a început pe 31 martie 2020. În cadrul dosarului, cei trei ieșeni au cerut anularea în parte a dispoziției din 1 august 2019, obligarea pârâtului la repunerea în situația anterioară, respectiv refacerea construcțiilor demolate, pe cheltuiala acestuia, obligarea la restituirea lucrurilor personale sau a valorii acestora, obligarea la daune de 100.000 de lei pentru Ioan Zanet și 100.000 de lei pentru ceilalți reclamanți.

„Pe 8 și 9 august 2019, lucrătorii firmei Servicii Publice au demolat garajele noastre, în baza dispoziției contestate. Conform considerentelor menționate în actul contestat, acesta a fost emis ca urmare a constatării faptului că acele imobile au fost edificate fară autorizație de construire. Acest fapt este contrazis de actele de proprietate pe care le avem noi”, au menționat reclamanții în fața instanței.

Conform acestora, Ioan Zanet a deținut garajul nr. 5, dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare din 9 noiembrie 2009. Potrivit reclamantului, garajul ar fi fost edificat în baza autorizației de construire din 15 septembrie 1965 emisă de către Sfatul Popular Iași.

Cereau daune morale, pentru bunurile pe care le-ar fi avut în garaje

Reclamanții au mai susținut că, până la data demolării, municipalitatea nu a invocat dreptul de accesiune imobiliară asupra garajului, cu plata despăgubirilor, și nici nu a inițiat o procedură de expropriere, motiv pentru care actul emis ar fi unul abuziv și contrar normelor legale. Mai mult, cei 3 ieșeni au afirmat că nu ar fi fost înștiințați cu privire la dispoziția de demolare a garajelor respective.
Pe de altă parte, Ioan Zanet a mai subliniat că, în garajul respectiv, avea o serie de bunuri, impunându-se restituirea acestora sau a contravalorii aferente. La rândul lor, ceilalți 2 reclamanți au susținut că au dobândit garajul respectiv în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare din 12 ianuarie 2012.

„Garajul a fost înscris în evidențele fiscale la Direcția de taxe și impozite a Primăriei Municipiului Iași. Acesta avea o suprafață desfășurată de 32 mp și o suprafață construită de 32 mp. Garajul a fost edificat în baza autorizației de construire din 9 aprilie 1965, eliberată de Sfatul Popular al Orașului Regional Iași”, au afirmat Diana Amalia Lipșă și Ștefan Lipșă în fața judecătorilor.

La rândul lor, aceștia au spus că și ei aveau diverse bunuri în garajul respectiv.

Municipalitatea a susținut că demolarea garajelor lui Ioan Zanet și Diana Amalia Lipșă și Ștefan Lipșă a fost legală

La rândul lor, reprezentanții municipalității au afirmat că cei 3 reclamanți nu pot afirma că nu au avut cunoștință de acțiunea de demolare a garajelor, câtă vreme s-au prezentat la audiențe, au depus sesizări și au fost informați pe tot parcursul procedurii, fiind notificați să dezafecteze garajele – construcții provizorii. Mai mult, potrivit acestora, au fost afișate notificări prin care au fost înștiințați că a fost emisă dispoziția atacată și urmează a fi efectuată demolarea garajelor.

La final, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins cererea formulată de către cei 3 reclamanți, în contradictoriu cu municipalitatea. Acum, urmează a se vedea dacă acest scandal, al garajelor demolate, va continua sau nu la instanța superioară. În cazul în care sentința va fi atacată de cei 3 reclamanți, urmează ca judecătorii să decidă și în privința acelor daune morale solicitate de ieșeni pentru demolarea garajelor.

Comentarii
  • pe bistrita 6 sunt 3 garaje din beton de 10 ani nu sunt folosite ,si primaria nu a facut nimic ,chirica o sa vezi voturi de la pensionari din pla

  • Pe strada Garii 8-12 garajele sunt goale si stau pe tevile de gaz!!! Primaria stie dar probabil asteapta sa sarim cu totii in aer de la acumularile de gaze

  • Peste 100 de masini/rable stau de ani de zile in curtea Sectiei de politie 2. Sint BOMBE. E suficient ca una sa explodeze pentru ca toate celelalte sa arunce in aer Centrul orasului. De ce nu sint duse la marginea Iasiului, la Remat?

  • Inainte de a le da drumul celor de la SP ca sa strice tot ce vad, primaria ar trebui sa verifice in arhiva sa daca exista autorizatie, pentru garaj sau pentru parcare.Un original sau o copie a autorizatiei de construire si a plansei de amplasament din posesia unui proprietar sunt valabile Primaria poate strica o parcare personala , fara refacere, pentru a pozitiona de ex. o conducta de termoficare, dar nu a o oferi unui pretendent.

Adauga un comentariu