Actualitate

Scandal la Iasi. Fals preot catolic, CEL MAI BUN TURNATOR la Securitate

Publicat: 10 apr. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal la Iasi. Fals preot catolic CEL MAI BUN TURNATOR la Securitate
1
Preotul Vladimir Peterca, cunoscut profesor de teologie catolica, a fost apreciat de ofiterii fostei Securitati drept unul dintre cei mai buni informatori din tara. Vreme de aproape doua decenii, Vladimir Peterca a fost principalul pilon al Securitatii in problema cultului catolic. Preoti parohi, profesori de teologie cu care era coleg la Institutul de Teologie din Iasi, studenti, inalti prelati de la Vatican si din tarile occidentale pe care ii intalnea in timpul studiilor sau al vizitelor prelungite au facut subiectul rapoartelor sale si al masurilor propuse serviciilor secrete, prin prisma statutului privilegiat pe care si l-a castigat in relatia cu ofiterii de legatura.

Citeste si Primarul turnator la Securitate pleaca din functie cu un sut in fund
 

Vladimir Peterca este primul cleric catolic deconspirat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in urma unei cereri de verificare, iar in cazul sau urmeaza sa se pronunte si Curtea de Apel Bucuresti. Sub numele conspirative „Preda” si „Radu”, preotul a colaborat cu Securitatea din 1971, iar pana acum CNSAS nu a descoperit nici un document care sa arate ca a fost abandonat vreodata ca informator. Dimpotriva, numeroase rapoarte arata aprecierea speciala de care se bucura din partea serviciilor secrete. 

Citeste si Dan Voiculescu a fost turnator la Securitate
 

Peterca era un informator-model. Dovedea loialitate si spirit de initiativa. Se conspira perfect, dadea note regulat, uneori peste asteptarile ofiterilor de legatura. Dupa mai multi ani de colaborare exemplara, a fost preluat „in legatura directa de catre seful Securitatii” din Iasi, colonelul Constantin Ciurlau. Colaborarea sa, inceputa in 1971 cu securistii ieseni, a continuat din 1973, cand acesta a plecat la studii la Roma, cu ofiterii de informatii externe. 
„Datorita posibilitatilor si atasamentului fata de organele noastre in perioada studiilor de doctorat la Vatican, a fost predat si in legatura UM 0544 (infomatii externe). Atat in cadrul colaborarii cu organele noastre, cat si cu UM0544, sursa a fost si este una din cele mai bune din tara, aducandu-si o importanta contributie atat in culegerea de informatii, cat si in sustinerea elementului de origine romana peste hotare, subiect foarte disputat in strainatate, activitati apreciate atat de UM 0544, cat si de Directia I”, era caracterizat preotul intr-un raport din 1986.

Citeste si Dan Voiculescu, acuzat de o ruda ca si-a turnat la Securitate propria familie
 

La inceputul anului 1973, Peterca a plecat pentru prima oara la studii peste hotare, la propunerea rectorului Institutului Romano-Catolic din Iasi, preotul Eduard Ferent. Cel care l-a recomandat a devenit una din victimele turnatoriilor sale la Securitate. Institutul din Iasi era singurul din tara care scolariza viitorii preoti catolici de limba romana. La doar un an dupa ce a devenit colaborator, Peterca a fost nominalizat pentru a fi trimis la Vatican. Plecarile dese peste hotare, insumand cateva luni pe an in medie, reprezentau de fapt rasplata pentru serviciile aduse Securitatii. Peterca nu era singurul preot catolic caruia i se permitea sa iasa din tara, dar era printre privilegiati. Astfel, in 1986, si-a permis sa le ceara securistilor un favor.

Citeste si BOMBA! Marga, turnator la Securitate
 

„Ne-a solicitat sprijinul de a i se face mutatie definitiva in Iasi fratelui sau. Avand in vedere aportul sursei in munca, rog a se aproba efectuarea mutatiei definitive pentru minorul P.L., aceasta constituind o recompensa ce ar stimula sursa si in acti vitatea viitoare”, conchidea ofiterul de legatura Ioan Mechenie.
Preotul Petru Mares, decedat in 2009, una dintre victimele informatorului Vladimir Peterca, a fost unul dintre putinii preoti catolici din Romania care a primit din partea Vaticanului titlul de monsenior, in afara episcopilor care il primesc automat. Vladimir Peterca, turnatorul sau, este numit si el „monsenior” in cadrul Bisericii Romano-Catolice din Romania, insa fara a avea confirmarea Vaticanului. In mod normal, pentru a primi acest titlu este nevoie de propunerea episcopului local, trimisa nuntiului apostolic din tara respectiva, apoi secretariatului de stat al Vaticanului. Doar Papa, prin Curia Vaticanului, decide, in final, daca meritele preotului nominalizat sunt suficiente pentru a purta acest titlu.

Citeste si Cantaretul Gheorghe Turda, turnator la Securitate
 

Dupa 1990, din Romania au fost mai multi preoti vizati pentru acest titlu, insa nu au fost respectati toti pasii procedurali, explica anomalia reprezentantii Episcopiei de Iasi. Ca urmare, preotii respectivi, printre care si Vladimir Peterca, nu au primit niciodata recunoasterea Papei, dar se bucura de aceasta titulatura in continuare, dat fiind faptul ca s-a considerat stanjenitoare situatia de a li se „retrage”. S-a considerat, in plus, ca Peterca ar indeplini, oricum, conditiile de monsenior. Vreme de 11 ani, pana in 2006, Vladimir Peterca a fost rectorul Institutului „Sfanta Tereza” din Bucuresti, creat, se spune, special pentru el, de arhiepiscopul Ioan Robu, fostul sau coleg de promotie de la Iasi. De sase ani este pensionar, dar tine in continuare seminarii de Stiinte Biblice la Institutul „Sfantul Iosif” din Iasi, unde si locuieste, fiind vecin cu profesorul Eduard Ferent. Pana acum nimeni din institut nu a banuit ca Peterca ar fi fost informatorul Securitatii, potrivit evz.ro
Adauga un comentariu