Actualitate

Scandal la Institutul de Oncologie. Sefii de sectii au fost chemati la raport

Publicat: 30 ian. 2014
1

@ Discutii aprinse la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, dupa ce mai multi pacienti au fost nemultumiti @ Managerul unitatii medicale care deserveste pacientii din toate judetele Moldovei spune ca bolnavii nu inteleg problema cu care se confrunta Institutul @ „Suntem legati de maini si de picioare”, spune managerul

Revolta printre pacientii bolnavi de cancer. O parte dintre acestia sunt nemultumiti de faptul ca atunci cand sunt trimisi la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi, sunt primiti doar pentru 24, maxim 48 de ore, dupa care sunt trimisi la domiciliu cu o reteta in care le sunt prescrise medicamente pentru durere. Managerul unitatii medicale sustine ca atat pacientii, cat si apartinatorii, nu au inteles ca nu sunt locuri, in special la sectia de ingrijiri paliative.

Citeste si: Alarma la Institutul de Oncologie Iasi. Medicii au cerut ajutor de la Bucuresti

Institutul Regional de Oncologie din Iasi are numai 20 de locuri la ingrijiri paliative pentru toti bolnavii din regiunea Moldovei. In urma nemultumirii pacientilor, ieri, managerul a avut o discutie cu sefii de sectie. „Este adevarat ca sunt cateva cazuri cu internare de o zi sau doua, in care pacientii au fost trimisi apoi la domiciliu cu o reteta pentru durere. Pacientii sunt inscrisi pe lista de asteptare la ingrijiri paliative. Se asteapta si cate doua-trei saptamani, pentru ca un loc se ocupa numai prin deces. Sunt nemultumiri, pentru ca pacientii nu inteleg ca nu sunt locuri. Familia ne intreaba ce sa faca cu bolnavul acasa. Ar putea merge la ingrijiri paliative la Spitalul Pascani, dar nici acolo nu sunt locuri. Sau sa mearga la sectiile private. Imi pare rau ca sunt situatii de acest gen. Suntem legati de maini si de picioare. Vreau sa se inteleaga ca bolnavii nu sunt refuzati la Institutul Regional de Oncologie, dar nu avem locuri. Este foarte aglomerat in toate sectiile. Am discutat si cu sefii de sectie si din cauza aglomeratiei, apar astfel de nemultumiri”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

La 330 de paturi, doar 20 de locuri la ingrijiri paliative

Institutul de Oncologie din Iasi, care deserveste bolnavii din toata Moldova, are o capacitate de 300 de paturi pentru internare continua si 30 pentru internare de zi. In ceea ce priveste numarul extrem de redus de paturi la sectia de ingrijiri paliative, vina apartine conducerii unitatii medicale, pentru ca exista o evidenta a numarului de persoane diagnosticate cu cancer in judetul Iasi si in judetele Moldovei si se putea aprecia foarte usor un numar de paturi pentru ingrijirea pacientului aflat in stadiul terminal al bolii. „E adevarat ca sunt foarte multi pacienti bolnavi de cancer. Noi nu putem avea cate doi bolnavi in pat. Noi detinem si cladirea unde a functionat Sectia de Ortopedie de la Spitalul Sf. Spiridon si intentionam sa mutam acolo sectia de ingrijiri paliative si vom obtine inca 10-15 paturi. Pentru a putea muta sectia, avem nevoie de 2,7 milioane lei. Noi am discutat cu Ministerul Sanatatii si speram sa obtinem finantarea. Nu stiu cand vom avea banii. Este vorba de luni de zile”, a spus managerul IRO Iasi.

Citeste si: O noua runda de angajari la Institutul de Oncologie Iasi

Comentarii
 • Stimati doctori,cereti legal sa se faca eutanasia oamenilor in stadiul terminal,binainteles la cererea acestora.Daca prelevarea de organe e legala,ea se face tot ca o eutanasiere a bolnavului,el nemaiavand speranta de viata si e cu acordul lui. E acelas lucru.

 • MEDICAMENTE SUNT PENTRU CEI CU PILE,CARE AU NEAMURI IN SANATATE LA IASI SUNT TRATATI BINE,LI SE SCHIMBA TRATAMENTUL CU CELE MAI BUNE .SI IN ACEST SPITAL TOT PILELE FUNCTIONEAZA CU TOATE CA TOTI PLATESC SAU AU PLATIT ASIGURATRILE SOCIALE.UNII BENEFICIAZA .DE TRATAMENT DE LA CASA DE ASIGURARI ALTII MOR CA LI SE DA TI MIRI CE. ASTA E ROMANIA,MAI ALES LA IASI UNDE TOTUL MERGE PE RELATII ,PILE.

  • GREU MIA FOST CIND AM TRECUT PRIN CELE MAI GRELE CLIPE DIN VIATA MEA CIND SOTUL MEU UN MUNTE DE OM HARNIC SI PLIN DE VIATA MA PARASIT FARA SASI DEA SEAMA CU NISTE DURERI CUMPLITE INCERCAM SA VORBESC CU DOCTORUL SAL INTERNEZE LA PALEATIVE SIMI SPUNEA CA NU SUNT LOCURI ATUNCI MUREAM SI EU ODATA CU SUFERINTA LUI IMI CEREA MEREU CU ULTIMILE PUTERI NU MA MASA NU MA LASA DUMA LA SPITAL CA VREAU SAMI VAD COPII MARI DAR NU AM PUTUT SA FAC NIMIC NIMIC NIMIC SI SA STINS CU GINDUL CAL VOI DUCE LA SPITAL SI SE VA FACE BINE CA SAI SPUSESE DOCTORUL DE LA SPIRIDON CAL VA OPERA SI SE VA FACE BINE DAR LA CARE SPITAL SAL DUC…. UNDE …. DOCTORUL CARE LA TRATAT ,, ISI TERMINASE TREABA ,, SPITALUL ORI TREBUIA SA FIE UN SANATORIU SA DEA MINCARE BUNA PACIENTILOR SAI TRATEZEW CU PRODUSE NATURISTE SI SAI INCURAJEZE CU PSIHOLOGI F F BUNI NU CU CHIMICALE CARE SE STIE CA IN MULTE CAZURI NU TRATEAZA CI MAI REPEDE UCID

   • ca s-au bazat pe asa-zisii „specialisti” in oncologie de la Iasi.
    daca-i duceau din prima la Viena sau la IEO Milano nu se mai chinuiau atat de mult

 • Comentariile sunt izvorate din durere sau din interese.
  Adevarul este ca sistemul de sanatate ne ofera servicii de sanatate in valoare de exact cat platim la nivel national. Oameni putini (3-4milioane) cu venituri mici platesc pentru o intreaga populatie. De strigat mai tare urla in general cei care nu platesc sau platesc foarte putin.
  Cand vom intelege ca sanatatea costa, si costa mult, si ca nimeni nu poate sa plateasca in locul nostru personal? De asta s-au dezvoltat institutii private de ingrijire paleativa. De asta nici nu ar trebui sa existe acele 20 de paturi din IRO (se creeaza discriminare si discutii inutile).
  Singura solutie este sa nu se mai opreasca angajatilor si angajatorilor bani de sanatate (o suma enorma pentru veniturile noastre) si oamenii sa fie obligati sa-si cumpere individual asigurari pachet de baza si pachet largit (exact ca la masina RCA si CASCO).

Adauga un comentariu