Titlurile zilei

Scandal la Primăria Iași cu documente pierdute! Interese imobiliare imense la Iorga Business Center, proiectul afaceristului Viorel Cozma. Vecinii sunt revoltați pe patronul firmei de construcții Conest

Publicat: 28 sept. 2021
Afaceristul Viorel Cozma și terenul de pe bulevardul Nicolae Iorga, nr.8F
Proprietarii de lângă terenul deținut de Iorga Business Center acuză funcționarii din Primăria Iași că pierd documente, situație convenabilă pentru afaceristul Viorel Cozma

Proiectul Iorga Business Center, inițiat de afaceristul Viorel Cozma, continuă să provoace scandal. Vecinii au cerut un certificat de urbanism, dar documentația a fost rătăcită convenabil în Primăria Iași. Contestatarii arată că imobilul de birouri va afecta valoarea terenurilor din jur

Afaceristul Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA, se află din nou în centrul unui scandal, de data asta și cu participarea funcționarilor din Primăria Iași. În cursul acestui an, afaceristul abonat la contractele de infrastructură cu muncipalitatea ieșeană a inițiat un proiect pe bulevardul Nicolae Iorga, nr.8F, în imediata vecinătate a pasajului Nicolina, ce vizează construirea unui imobil de birouri cu regimul de înălțime 2S+P+8E.

Beneficiarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este Iorga Business Center SRL, unde asociați apar Conest SA și Media Rom Grup SRL, controlată de afaceristul Ioan Melinte. Terenul vizat are o suprafață de 1.367 de metri pătrați. Chiar lângă amplasament, sunt identificate trei parcele cu o suprafață de aproape 500 de metri pătrați, deținută de 3 proprietari. La sesiunea de consultare publică, vecinii au contestat proiectul lui Viorel Cozma, pe motiv că imobilul va afecta valoarea celor trei parcele. Astfel, dacă Viorel Cozma va construi, cei trei nu vor putea edifica o clădire cu mai mult de două etaje. În consecință, au cerut ca zona să fie prinsă într-un PUZ unitar.

Sorin Boazu acuză că documentele au fost pierdute, în favoarea investitorului Viorel Cozma

Mai mult decât atât, Sorin Boazu, unul dintre contestatari, a arătat că, la un moment dat, a fost depusă documentația pentru obținerea unui certificat de urbanism pentru alipirea celor trei suprafețe de 500 de metri pătrați. Recent, după mai multe luni de așteptare, a primit o veste incredibilă. Documentele s-ar fi rătăcit în circuitul Primăriei, situație convenabilă pentru investitorul Viorel Cozma.

„Am discutat și cu doamna arhitect-șef. Ni s-a spus zâmbind că documentele nu se mai găsesc, fără nicio explicație. Mi-a spus să mai fac unul, că mi-l dă mai repede, nu în patru luni. Cum se poate așa ceva? Am fost amânați nejustificat”, a precizat Sorin Boazu.

Contactați telefonic, reprezentanții Primăriei Iași au precizat că vor declanșa o anchetă.

„O să verificăm dacă aceste documente au fost pierdute și de către cine. Dacă aceste acuzații se confirmă, vor fi luate deciziile legale în acest sens, în conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

În acest moment, Viorel Cozma derulează alt proiect imobiliar, pe trada Rampei, din municipiul Iași.

Răspuns șocant din partea Primăriei Iași după ce reclamanții au transmis mai multe solicitări

Un alt aspect dubios se referă la modul în care Primăria Iași s-a poziționat în cazul proiectului Iorga Business Center. Contestatarii au cerut un punct de vedere în legătură cu oportunitatea proiectului în forma inițială. Reprezentanții Primăriei au trimis un răspuns care era, de fapt, un punct de vedere formulat de reprezentanții Iorga Business Center SRL.

„Nu reiese din niciun document public intenția vecinilor de a realiza alte construcții decât cele existente. Documentația s-a întocmit ținând seama de situația actuală, documentații de urbanism și de autorizare avizate sau în curs de elaborare pentru terenurile învecinate (nu există). POT-ul propus este de 60 la sută. Locurile de parcare vor fi detaliate la faza de autorizare funcție de soluția de arhitectură. Indicatorii urbanistici referitori la suprafață (POT și CUT) sunt maximali, aceștia neurmând a fi atinși la autorizare. La momentul autorizării se vor îndeplini toate exigențele legate de asigurarea locurilor de parcare din acel moment”, se arată în răspunsul Primăriei, preluat de la investitori.

Planul Urbanistic General prevede alți indicatori urbanistici

Proiectul lui Viorel Cozma ridică mai multe semne de întrebare, din cauza indicatorilor urbanistici propuși. Conform Planului Urbanistic General (PUG), terenul de pe bulevardul Nicolae Iorga este încadrat în zona CM – funcțiuni mixte. Conform PUZ, este propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 60 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 4, cu 110 locuri de parcare în subsol. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 5.468 metri pătrați. În realitate, regulamentul urbanistic al PUG prevede cu totul alți indicatori pentru zona CM, unde este poziționat și terenul afaceriștilor Viorel Cozma și Ioan Melinte. Astfel, pentru zona amintită este prevăzut un POT maxim de 50 la sută, nicidecum 60 la sută, și un CUT maxim de 1.8, nicidecum 4. Prin noua propunere, investitorii au dublat efectiv suprafața clădirii. Dacă respectau CUT-ul de 1.8, clădirea ar fi avut o suprafață desfășurată de doar 2.460 de metri pătrați. În edițiile trecute ale „BZI”, Viorel Cozma a precizat că a vrut să cumpere terenurile vecinilor, dar au cerut chiar și 1 milion de euro. Mai mult, a anunțat că renunță la proiect, informație greu de crezut.

Comentarii
  • Bai oameni buni, se pare ca voi nu intelegeti relatia de prietenie dintre Cozma si Chirica! Pai astia sunt ca fratii! Voi va asteptati sa va dea dreptate primaria? Niciodata!

  • La Fabrica de copii Elena Doamna manajerul umbla cu amenințări că personalul medical este mult prea mare și se va ajunge la concedieri sau șomaj tehnic . Domnul Manajer are 30.000 lei salar plus diferite ciubuce la contracte cu pastile și la angajări ….

  • Frumosilor, eu va spun o treaba. Atata timp cat Mihai Chirica este primar, nimeni nu scoate un sunet in fata lui. Aici nu este treaba de Cosma, de Bolobita, de Zamosteanu, de Niculita sau de Iulian Dascalu, Mihai Chirica face legea pe imobiliare in IASI. Chirica este bagat intr-un rahat cat casa de mare legat de avere, spagi, interese, iar daca nu cotizeaza la partid (in general la PNL Bucuresti) nu mai are protectie si se sparge lantul de iubire, toti se vor turna intre ei, ca nu numai el este la mijloc. Asa a fost si pe timpul lui Nichita, dar pe Nichita l-au agatat cu o curva proasta de doi lei, Mihai Chirica este ceva mai destept, dar nu prea mult.

  • Cum sa constuiesti o cladire de 8 etaje pe un spatiu mic si la iesire spre un bulevard foarte aglomerat? Toate parcarile vor fi subterane? sau cum ne-am obisnuit vor fi doar pe hartie?

  • Deci aia 3 au 500 de mp adica aprox 165 mp de caciula pe care nu pot edifica nimic si ii forteaza mana lui Cozma, a? Ce valoare are vulcanizarea aia obosita a lu’ Boazu? Vor sacalii sa faca bani dintr un teren care nu poate fi exploatat cum poate fi terenul lui Cozma. La munca janghiilor, Boazu, panaite si cheliosul ala de avocat.

  • ia s o mai suga toti vecinii cu valoarea zonei lor ,toate blocurile de acolo sunt cu risc seismic,intr o zona aproape centrala nu poti sa ai un apartament care sa valoreze mai mult de 50 k euro?nu pun bani la nimic in bl alea ,nici la curatenie ,nici la utilitati ,stau in plin centru in niste bombe de blocuri ,aaaa stai sa i vezi ca daca se face cladirea toti isi ridica pretul la ap ca vezi doamne ai ap langa nu stiu ce centru de birouri

  • Jos palaria pentru omul asta. Pe langa toate denigrarile pe care le face mass media, omul este serios, de cuvant si un suflet mare. Pe unde a mers dl vio, a lasat ceva in urma. Il stiu de 30 de ani pe omul asta si tot succesul pe care il are in momentul asta este din cauza seriozitatii. Numeri pe degete in iasi oameni de afaceri cu o asemenea coloana vertebrala. Cam toate lucrarile executate de ei sunt bune, de durata, fara vicii si lucruri de comentat. Cat despre articol, nu poate decat sa dea plus valoare zonei. Langa el sunt numai dughene, o cladire de birouri sau ce mai e aia anosta, o vulcanizare garbovita si o spalatorie plina de tigani. Atata timp cat investitia este privata si pe banii omului, sa faca. Nu baga mana in buzunar nimanui. Decat blocurile alea infecte din spate, mai bine o cladire chic care iti fura ochii.
    Cu stima pentru cei care lasa in urma si multa muitsă celor care denigrează gen bezei

Adauga un comentariu