International

Scandal la varful politicii franceze

Publicat: 24 ian. 2009
1

• Actualul ministru al Justitiei, care s-a intors la serviciu la cinci zile dupa ce a dat nastere primului sau copil, a acceptat sa renunte la functia din Executiv, pentru o pozitie politica net inferioara, dar stabila • Sarcina lui Rachida Dati, celibatara, a generat numeroase speculatii privind paternitatea fiicei sale, Zohra, nascuta la 2 ianuarie • Pana acum, s-au speculat mai multe persoane cu care Dati ar fi avut relatii apropiate in perioada conceperii copilului sau, una dintre acestea fiind fostul premier spaniol, Jose Maria Aznar • „Am vorbit foarte clar despre acest lucru. Nu stiu cine a lansat aceste zvonuri. Am intentat actiuni in justitie, raman la aceste actiuni judiciare”, a adaugat fostul presedinte conservator al Guvernului spaniol

Presedintele francez, Nicholas Sarkozy, a decis sa indeparteze un pion din garda sa. Actualul ministru al Justitiei, care s-a intors la serviciu la cinci zile dupa ce a dat nastere primului sau copil, a acceptat sa renunte la functia din Executiv, pentru o pozitie politica net inferioara, dar stabila. Astfel, Sarkozy i-a propus ministrului francez, Rachida Dati, sa participe la alegerile europarlamentare din acest an, din pozitia a doua, pe listele partidului Union pour un Mouvement Populaire (UMP), asigurand-o ca va lasa o functie solicitanta pentru un post caldut in Parlamentul European.

Mult timp o favorita a sefului statului francez, cu care presa a si cuplat-o la un moment dat, Rachida Dati a devenit tinta a numeroase atacuri din cauza gustului sau pentru lux si a escapadelor mondene. Ministrul francez al Justitiei, Rachida Dati, va candida la alegerile europene din iunie si va trebui, in consecinta, sa renunte la functia detinuta in Guvern, potrivit unor surse citate de France Presse. Rachida Dati va fi inscrisa pe lista partidului UMP, in cea de-a doua pozitie, a declarat ieri un oficial UMP. Potrivit cotidianului Le Figaro, ministrul s-a resemnat si va parasi Guvernul. „In schimb, ea pare sa fi obtinut garantii asupra viitorului ei national”, scrie acelasi cotidianul. Presedintele francez Nicolas Sarkozy va lansa, astazi, inceputul campaniei UMP. Sarcina celibatarei Dati a fost subiectul a numeroase speculatii in presa, legate de identitatea tatalui copilului, necunoscuta inca. Se pare ca tocmai speculatiile pe tema paternitatii copilului sau au costat-o pe Dati fotoliul de ministru, care atrage atentia presei doar din motive personale. Pana acum, s-au speculat mai multe persoane cu care Dati ar fi avut relatii apropiate in perioada conceperii copilului sau, una dintre acestea fiind fostul premier spaniol, Jose Maria Aznar. Acesta a calificat ieri, la postul de radio Europe 1, drept denigrari zvonurile care ii atribuie paternitatea fetitei ministrului francez al Justitiei, Rachida Dati. „Sunt obisnuit sa suport unele zvonuri, denigrari. Pentru mine aceasta este o denigrare”, a declarat Aznar, intrebat in legatura cu zvonurile care circula pe numeroase site-uri de Internet. „Am vorbit foarte clar despre acest lucru. Nu stiu cine a lansat aceste zvonuri. Am intentat actiuni in justitie, raman la aceste actiuni judiciare”, a adaugat fostul presedinte conservator al Guvernului spaniol. „Cred in respect, cred in responsabilitate”, a adaugat acesta. „Aceasta problema nu exista, nu a existat niciodata”, a conchis Jose Maria Aznar, care este casatorit si are copii. In septembrie, Aznar dezmintise deja intr-un comunicat ca ar fi tatal copilului lui Dati, considerand aceste zvonuri drept complet si total false. Un alt barbat cu care Dati a fost vazuta in aceeasi perioada este secretarul de stat pentru Sport, Bernard Laporte, care a declarat la incheierea unui discurs oficial, din octombrie, ca nu este el tatal copilului pe care il poarta Rachida Dati.

Adauga un comentariu