Actualitate

Scandal monstru in CJ pe bugetul FILIT. Festivalul nu se mai tine

Publicat: 24 iun. 2015
1

Scandalul pe tema bugetului Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) este departe de a se fi stins. Consilierii judeteni s-au certat ieri la cutite dupa ce s-au acuzat reciproc de ascunderea unor detalii legate de festival. Disputa a plecat dupa ce alesii PSD i-au acuzat pe cei de la PNL de faptul ca au acaparat festivalul pentru imagine, insa au refuzat sa arate public cum s-au cheltuit banii alocati evenimentului. In replica, cei de la PNL au sustinut ca autoritatea judeteana a fost cea care a distribuit banii si nu consilierii. In plus, MLR a anuntat ca FILIT din anul acesta nu va mai avea loc. 

„Nu sunt de acord cu aceasta chestiune si cu faptul ca doar o parte din consilierii judeteni trebuie sa dea explicatii. Nu noi detinem explicatiile despre fondurile alocate, ci institutia”, a spus Eduard Boz, liderul de grup al consilierilor PNL. In schimb, social democratii au cerut din nou liberalilor sa faca in asa fel incat sa fie prezentate toate datele legate de banii alocati la FILIT. „Domnii de la PSD sa-si asume acest lucru. Daca li se pare normal ca timp de trei ani sa-si lipeasca numele ca pe borcanul cu miere de acest festival, atunci sa vorbeasca, nu sa arunce pisica la Muzeul Literaturii atunci cand se discuta de cifre. Vom vedea in perioada urmatoare cum vor fi prezentate toate datele”, au mentionat cei de la PSD Iasi. Tot scandalul a plecat de la faptul ca MLR refuza sa puna la dispozitie modul cum au fost cheltuiti banii la cele doua editii de pana acum ale FILIT. Cum conducerea CJ la acea vreme era asumata de PNL, social democratii i-au aratat cu degetul pe liberalii pentru faptul ca bugetul nu a fost facut public.

Se simt cu musca pe caciula. FILIT a fost suspendat

Muzeul Literaturii Romane Iasi a anuntat ca festivalul FILIT din anul acesta nu va mai avea loc.  Directorul Dan Lungu a dat vina pe imixtiunea politica, fara a face insa vreo referire la situatia de la editiile anterioare, cand organele de control au constatat prejudicii importante, fondurile publice ajungand la apropiatii sefilor MLR si a celor de la CJ. „Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) anunță suspendarea, în semn de protest, a celei de-a treia ediții a manifestării, care ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015. Ne exprimam regretul in fata celor peste o suta de invitati care au confirmat deja prezenta la editia a treia, in fata partenerilor noștri institutionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenti literari, festivaluri internationale) si, nu in ultimul rand, in fata publiculului festivalului, care, prin prezenta extrem de numeroasa la precedentele doua editii, a aratat ca Iasiul merita din plin, din acest punct de vedere, sa fie gazda unor asemenea evenimente. Consideram insa ca suspendarea editiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabila, ramane unul dintre putinele moduri prin care putem protesta in mod credibil impotriva minciunii si manipularii grosolane. Ne dorim totodata ca in acest fel sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca amestecul politicianismului in cultura, la orice nivel, are efect distructiv”, sustin cei de la MLR Iasi.

Comentarii
  • Cert e ca cei de la flacara rosie au dat-o in bara.Festivalul e anulat datorita noii conduceri a CJ-ului,organizatorii FILIT-ului ar trebui sa spuna clar ce presiuni s-au facut!La ce ar trebui noi iesenii acum sa participam anul asta?La festivalul micilor si a berii pentru vot?

  • Cum se poate ca pana la aceasta data sa nu justifice banii publici care au fost cheltuiti anul trecut?Pana acum acel individ,trebuia dat afara,indiferent cum se numeste.Este o sfidare la adresa contribuabililor si un dispret la adresa banului public.

  • S-a „suspendat” festivalul. Dar nimeni nu spune despre citi bani era vorba?
    Sa stie iesenii si sa se cruceasca cite sute de mii de euro se dadeau pentru festival. Si cum vine asta ca nu vor sa faca public pe ce au cheltuiet 500000 de euro?
    Dar mai sunt si alte festivaluri in Iasi pe care se cheltuie carute intregi din banii publici.
    Dar Iasul se mindreste cu poetii si scriitorii sai.

Adauga un comentariu