Eveniment-Social

Scandal monstru in scoli importante din Iasi. Sute de parinti vor ramane ingroziti de ce mananca elevii. Imaginile arata un adevarat cosmar

Publicat: 14 mai 2019

@ Bataie totala de joc la adresa a mii de scolari din judetul Iasi @ Un program derulat la nivel national a ajuns sa fie facut in deradere in o buna parte din scolile iesene @ O serie de produse distribuite in baza programului de alimentatie in scoli au starnit repulsia a mii de copii @ Cadrele didactice din oras s-au luat cu mainile de cap @ Autoritatile locale ridica insa din umeri si evita sa rezolve problema

Un numar urias de elevi din judetul Iasi au ajuns sa se confrunte fara voia lor cu o problema din ce in ce mai grava. Copiii beneficiaza zilnic de un program guvernamental, care insa devine din ce in ce mai blamat de cei implicati. Au patit acest lucru pe pielea lor mai multi copii din zona orasului Harlau, copii care beneficiaza de programul "masa calda in scoli", implementat de Guvern si derulat de autoritatea locala.

Primaria din Harlau a incheiat un contract de furnizare a unor produse de acest gen, unul fiind derulat cu societatea Velrom SRL, firma apropiata de societatea Vel Pitar. Aceasta firma distribuie produse in scoli, printre care si biscuiti, produse incluse in programa guvernului. Numai ca biscuitii respectivi au ajuns sa fie aruncati direct la cos de catre elevii din scolile din Harlau. Copiii primesc niste biscuiti cu faina dietetica integrala de grau, produs care insa numai a biscuiti nu arata. Problema a fost semnalata de cadrele didactice din Harlau. Acestea au atras atentia ca produsul nu este conform si ca micutii risca sa se imbolnaveasca daca mai consuma asa ceva.

"Sunt întru totul de acord cu distribuirea unei gustari pentru elevii de gimnaziu, din programul «Lapte si corn», cu conditia ca aceste alimente sa fie si de calitate. Din nefericire, ceea ce primesc elevii nostri sub denumirea mult prea generoasa de «biscuiti» sunt niste aliaje straine din nu se stie ce, foarte tari, fara niciun gust si imposibil de mâncat, astfel încât copiii nici macar nu le mai duc pisicilor si cateilor de acasa, ci pur si simplu le arunca. Avem mostre de astfel de aliment, care mi se par o insulta si o agresiune asupra sanatatii copiilor nostri. Mentionez ca firma care distribuie aceste orori este Velrom", a precizat Aurel Neicu, directorul Colegiului National "Stefan cel Mare" din Harlau.

Pe de alta parte insa, autoritatea locala din oras vede altceva. Primarul Gheorghe Curca sustine ca cei peste 1.000 de copii care primesc acest produs si parintii acestora nu au de ce sa se teama. Biscutii sunt facuti dupa normativele in vigoare si ca singura problema este ca nu au indulcitori.

"Am avut o discutie cu reprezentantii firmei care a castigat licitatia. Ei fac aceasta distributie in toata tara. Procedura se face in conformitate cu ceea ce este in caietul de sarcini. Ei au spus ca au facut demersuri pentru a se modifica reteta, pentru a veni cu indulcitori. Produsele corespund din punct de vedere al normativelor dar nu sunt dorite de catre copii. S-au facut propuneri, dar pana in iulie nu se mai poate face nimic. Trebuie sa se umble la reteta, sa se puna indulcitori. La ultima sedinta a Consiliului Local s-a ridicat aceasta problema. S-a spus ca in mediul rural nu sunt astfel de probleme, acestea fiind mai dese la oras ", a mentionat Gheorghita Curca, primarul orasului Harlau.

Citeste si: Escrocheria cu fonduri europene pentru VelPitar continua fara probleme

Probleme vechi

Firma care a distribuit aceste produse a avut ceva probleme tocmai cu fabrica de biscuiti din Iasi. In urma cu mai multi ani, Velrom a depus un proiect pentru obtinerea a 3 milioane de euro, necesari construirii unei fabrici de biscuiti in Iasi, cu toate ca punctul ei de lucru din aceasta parte a tarii se afla in dizolvare cu lichidare (radiere). In mod surprinzator, in urma evaluarii, proiectul a fost declarat eligibil si la cateva zile distanta a fost selectat pentru finantare. Starea de dificultate financiara a societatii Velrom SRL, cu adresa Calea Chisinaului 33, Iasi, a fost declarata cu cateva luni inainte, insa cu toate acestea, finantarea le-a fost acceptata.

Citeste si: Un nou conflict pe tema laptelui si a cornului din scoli. Scandalul care lasa zeci de mii de elevi fara aceste produse

Regulamentul Uniunii Europene privind acordarea acestor fonduri interzice finantarea afacerilor aflate in stare de dificultate financiara. Proiectul fabricii de biscuiti din Iasi a fost depus SC Velrom SRL in cadrul Schemei de ajutor de stat nr. N 587/2009 – "Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole".

Unul dintre asociatii firmei Velrom este chiar Vel Pitar, una dintre afacerile gigant din Romania din domeniul panificatiei. La vremea cand Velrom voia sa faca acea fabrica, Vel Pitar, in mod legal neeligibil acestei masuri de ajutor, a incercat sa obtina fondurile europene tocmai fiind asociat al unei societati mai mici, una care poate indeplini conditiile cerute de lege. In cazul de fata, a fost trecut cu vederea, in perioada de evaluare a dosarului, faptul ca nici firma Velrom nu respecta un criteriu esential, cel al starii financiare.
Comentarii
Adauga un comentariu