Titlurile zilei

Scandal-monstru între PSD și PNL în județul Iași. Primarul a ascuns documentele de excludere a unor adversari politici. Secretele unei combinații pe votul din Consiliul Local – FACSIMILE

Publicat: 06 mai 2021
Sediul Primăriei comunei Bălțați din județul Iași și primarul Vasile Aștefanei
Situație incredibilă între PSD și PNL în județul Iași. Doi consilieri locali ce au fost excluși din PNL Bălțați continuă să vină la ședințele de Consiliu Local cu sprijinul primarului PSD Vasile Aștefanei, în ciuda ordinului de încetare a mandatului acestora

Filialele PSD și PNL dintr-o localitate din județul Iași au ajuns la cuțite din cauza a doi aleși locali. Consilierii locali au fost excluși din PNL, însă continuă să participe la ședințele de plen cu sprijinul primarului PSD Vasile Aștefanei. Prefectura a emis ordinul de încetare a mandatelor, însă decizia nu este respectată de Primărie. Proiectele de hotărâre votate de aceștia pot fi anulate de autoritățile județene

Scandal uluitor între aleșii PSD și PNL dintr-o localitate aflată în coasta orașului Târgu Frumos, județul Iași. Totul s-a întâmplat în jurul a doi foști aleși locali din Consiliul Local al comunei Bălțați. Aceștia au continuat să vină la ședințele de plen, deși nu mai au calitatea de ales local. În ciuda faptului că Prefectura a emis ordinul de încetare a mandatului, cei doi consilieri locali PNL au votat mai multe proiecte de hotărâre susținute de primarul PSD, inclusiv cel al bugetului localității pe anul 2021. Scandalul s-a mutat în instanța de judecată, unde Dumitru Enache și Vasile Nechifor speră să întoarcă decizia conducerii PNL.

Conducerea PNL susține că cei doi aleși locali au ajuns să facă jocurile primarului PSD Vasile Aștefanei

Dumitru Enache și Vasile Nechifor au fost excluși din organizația PNL după ce nu au respectat statutul partidului. Conducerea filialei susține că cei doi aleși locali au ajuns să facă jocurile primarului PSD Vasile Aștefanei și să voteze proiecte de hotărâre care ridică mai multe semne de întrebare. Astfel, s-a ajuns la excluderea celor doi din PNL, decizie care a fost contestată tocmai la forurile centrale ale partidului de ambii liberali. Cu toate acestea, decizia excluderii luată de Biroul Permanent Județean (BPJ) al PNL Iași a rămas în picioare.

Astfel, documentele de excludere au ajuns la Prefectura Iași, iar prefectul a emis ordinul de încetare a mandatului pentru cei doi. Se pare că nu a fost suficient acest document, din moment ce atât Enache, cât și Nechifor au fost convocați în continuare de către primarul Vasile Aștefanei. Cei doi au fost excluși încă de la începutul lunii aprilie, însă după câteva săptămâni au fost convocați la ședința ordinară a Consiliului Local. Și au votat inclusiv proiectul de buget pe 2021 al comunei.

Primarul PSD s-a rugat de liderii PNL să nu-i excludă pe cei doi consilieri

Ca circul să fie complet, primarul PSD a trimis o adresă către liberali prin care a cerut ca cei doi să fie lăsați în pace. Aștefanei a arătat că ambii aleși locali au contestat excluderea și astfel nu au de ce să fie dați afară din Consiliul Local. Cei doi au contestat decizia excluderii din PNL către forurile centrale, însă au făcut tardiv acest lucru.

„Noi am analizat situația din organizație din ultima perioadă. Am văzut că cei doi nu s-au mai implicat după ce s-au văzut în Consiliul Local. Mai mult, au ajuns să transmită informații la PSD. La Bălțați, PSD are 9 consilieri, iar PNL- 6. Pentru buget, primarul are majoritate simplă, însă are nevoie de alte voturi pentru hotărârile de patrimoniu. A reușit să-și treacă proiectele cu voturile celor doi. Asta în condițiile în care ei figurau deja cu mandatul închiat în baza ordinului emis de prefect. Primarul s-a implicat și în activitatea PNL printr-o serie de adrese în care încerca să arate că cei doi nu au de ce să fie excluși. Este absurd”, a spus Ovidiu Pricopie, liderul organizației locale PNL.

Comuna din județul Iași a ajuns în atenția autorităților și în urma unor probleme de mediu, nu doar administrative.

Vot cu probleme pe proiecte suspecte, în comuna din județul Iași

Concesionarea a două iazuri din comună, pe o suprafață totală de circa 35 de hectare, a stârnit un scandal și mai mare. Pentru cele două proiecte era nevoie de votul a două treimi din plenul Consiliului Local. Cum cei de la PSD nu erau destui, primarul a apelat la cei doi liberali excluși, dar convocați. Ambii au votat cu aleșii PSD și astfel proiectele au fost aprobate. În plus, cei doi au votat și pentru proiectul de buget, decizie care a stârnit nemulțumirea celor din PNL. Consilierii liberali au contestat ordinea de zi și voturile din ședința desfășurată în 23 aprilie 2021 la Prefectura Iași. De altfel, reprezentanții instituției au precizat că situația de la Bălțați va fi analizată de juriști.

„În momentul în care hotărârile adoptate în acea ședință vor fi comunicate, vom analiza legalitatea acestora și din acest punct de vedere. Consilierii locali excluși din PNL au atacat decizia în instanță, însă au făcut acest lucru la mai bine de o lună de la această decizie, adică în afara termenului de 10 zile pe care îl aveau la dispoziție pentru contestație”, au transmis cei de la Prefectura Iași.

Primarul PSD al comunei ieșene a fost implicat și în alte scandaluri în ultima perioadă, cu patrimoniul localității.

Primarul PSD îi păstrează pe exclușii din PNL în Consiliul Local

În replică, primarul Vasile Aștefanei susține că cei doi consilieri locali PNL au contestat decizia partidului și astfel pot rămâne în Consiliu până când se pronunță instanța.

„Am 13 ani de administrație și nu am avut probleme. Ei le spun așa: consilierii locali au fost validați de instanță și tot instanța le anulează mandatele. PNL a trimis o adresă prin care a cerut încetarea mandatelor, însă ei au arătat că au contestat decizia. Până nu se clarifică situația, nu am ce să le fac. Trăim într-un stat normal, ei au fost votați de către cetățeni, îi reprezintă pe oameni. Codul administrativ spune că până la clarificarea situației nu am ce să le fac. PNL poate să facă ce vrea și să spună ce vrea”, a susținut Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați.

Vezi AICI documentele referitoare la excluderea celor doi liberali de la Balțați

Comentarii
 • Fratilor Parosu a pierdut lista cu cei 520 care au primit bani pentru vot lui Astefanei. Ce ziceti vreti s-ai stiti?

 • Prefectura sa verifice si documentele cu ce s-a votat in aug 2020 la Tibana, cand primarul Rotaru le-a cerut consilierilor sa voteze intrarea in legalitate a documentatiei pt bransare la curent electric a lui Elisei Cristina din Garbesti, ascunzandu-le ca femeia e cercetata penal din
  iunie pt inselaciune si furt in dauna EON.Consilierii au votat instigati de Rotaru care stia de dosarul penal care zace in sertar la Cojocaru. Vine el DNA-ul iar….

 • După cum observ contestația este făcută de primar, nu de cei excluși. Cei excluși au făcut o cere la primar iar primarul a contestat la partid. Se observa cu ochiul liber că cei doi au fost alături de psd încă de la început. Afară cu ei !

 • Care stat normal domnule primar? Cu doi infractori in fruntea PNL Iasi vi se pare stat normal? Probabil cei doi amarati nu au cotizat suficient ,desi se stie ca au latrat si au cheltuit suficient. Nu ar trebui ajutati de primar, au aruncat cu prea mult noroi. Mai nou, penalul de Alexa, a incadrat-o pe covrigareasa lui Ovidiu Pricop mare sefa la spital in Iasi,.. Adevarat stat normal,,,

 • Anonimule mai bine spui de banii dati de Astefanei cand a cumparat voturi sau de toata nemurirea din primaria Baltati – cumnate, fine, nepoata, nas. Asta e corectirudinea tractoristului comunei ajuns primar.

 • De la covrigi la spital …. râsul curcilor. A facut practica la Simigeria Petru. Merită, amarata de Vera Pricope. :))))))

 • O fi dat primarul bani in campoanie, are si de unde, toata viata a avut servici decent domnesc cu carte de munca,. fata de tine ofticosule de Pricop care ai pe cartea de munca doar un an ca vice . Din reclamatii, ura , nu se fac bani . Cum pleaca Alexa te dau astia ai tai afara din PNL. Te urasc toti

 • O fi dat primarul bani in campoanie, are si de unde, toata viata a avut servici decent domnesc cu carte de munca,. fata de tine ofticosule de Pricop care ai pe cartea de munca doar un an ca vice . Din reclamatii, ura , nu se fac bani . Cum pleaca Alexa te dau astia ai tai afara din PNL. Te urasc toti

 • O fi dat primarul bani in campoanie, are si de unde, toata viata a avut servici decent domnesc cu carte de munca,. fata de tine ofticosule de Pricop care ai pe cartea de munca doar un an ca vice . Din reclamatii, ura , nu se fac bani . Cum pleaca Alexa te dau astia ai tai afara din PNL. Te urasc toti.

 • Va dati seama oameni buni ca a ajuns si ofticosu de Pricope sa aiba un colt de birou. El care toata viata a stat la butic. Si nevasta care a vandut zdranganele si covrigi a ajuns sa fie angajata. La 50 si ceva de ani ai lor, s-au ajuns, ce mai? Au cu ce ma…au cu ce se lauda. Am uitat de marfa de contrabanda de la buticul lor. Cred ca si ei au uitat. Neam prost si fudul au fost si asa au ramas.

 • Lăsați-mă și cu increzutul asta de Astefanei, a uitat de unde a plecat, un jegos, hoț și prost. Ca să-și arate prostia, la Sfânta sărbătoare de înviere a domnului nostru Isus Hristos, se adresează cu un mesaj locuitorilor, și de prost ce este, scrie pe acel mesaj ING. Astefanei Vasile, băi boule tot un mizerabil ești, chiar de o să te aleagă ăstea primar încă 100 de mandate. Iate de mână cu toți pesedistii tai(Corobuta, Lazăr, Vatamanu, Valeanu, etc.), și jucați sârbă popilor, că asta vă caracterizează, prostia, îngâmfarea aroganță……

 • se va ridica gunoiul MENAJER – se doreste a se respecta selectarea deșeurilor.

  Pentru detalii, sunați la Tel: 0762253819
  Viceprimar, Constantin Moldovanu

Adauga un comentariu