Titlurile zilei

Scandal-monstru la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași! Mii de studenți se revoltă și acuză conducerea de un abuz fără precedent. Cine nu face vaccinul anti- COVID-19, nu poate susține examenele – FOTO

Publicat: 13 mai 2021
Studenți protestând în față la Universitatea de Medicină și Farmacie
Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie 2021, că doar studenții vaccinați împotriva COVID-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară. Între timp, peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, mii de studenți se revoltă și acuză conducerea că a comis un abuz fără precedent! Totul printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie 2021, prin care se stipulează că: doar studenții vaccinați împotriva COVID-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a luat o decizie halucinantă și abuzivă la adresa propriilor studenți, unii dintre ei plătitori de taxe grele. Astfel, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație (CA) din 28 aprilie 2021, doar studenții vaccinați împotriva COVID-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară.

Între timp, peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcari ale legislației în vigoare. Pe acest plan, răspunsul oficial legat de această situație, transmis reporterilor Cotidianului „BZI”, de către conducerea UMF Iași este:

„Nu s-a luat încă nicio decizie referitor la ce semnalează Liga Studenților IAȘI”. După câteva ore (ieri, 12 mai 2021), rectorul de la Medicină, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a transmis oficial decizia care confirmă faptul că prezența la examene va fi condiționată de vaccinare, test PCR, test rapid sau adeverință că au fost infectați cu COVID-19. Mai mult, ar urma ca și în Consiliul Național al Rectorilor (CNR) să fie luată o decizie asemănătoare și în celelalte instituții de învățământ superior din țară.

Abuz făcut de conducerea UMF Iași împotriva propriilor studenți! Pot susține examenele doar dacă sunt vaccinați anti-COVID-19

Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1.200 și 1.500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă.

De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini creează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică.

Liga Studenților IAȘI condamnă lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților

Totodată, Liga Studenților IAȘI condamnă lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților și critică afirmațiile ministrului Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, care a declarat săptămâna trecută că susține ideea ca studenții nevaccinați să se poată întoarce la cursuri doar dacă poartă combinezoane de protecție. Mai mult, aceștia riscă să nu mai poată fi cazați în căminele universităților, situație care, dincolo de ridicolul ei, discriminează în mod grav studenții. Organizația va ataca în instanță orice hotărâri care vor crea discriminare în rândul studenților și vor bloca accesul acestora la Educație.

„Caz fără precedent: conducerea UMF Iași ține hotărârea la sertar că sa nu poată fi atacată în instanță”

Deși decizia a fost luată de pe 28 aprilie, hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției.

„Din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași  intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor. În perioada 5 – 9 mai, adică în plină vacanță de Paște, conducerea universității a distribuit un formular on-line pentru a se consulta cu studenții cu privire la decizia luată. Văzând că rezultatele chestionarului nu merg în direcția urmărită de către conducerea executivă, dupa 2.992 de răspunsuri primite, completarea acestuia a fost oprită. Oficial, reprezentanții studenților au anunțat că doar 27 la sută din numărul de studenți ai UMF Iași nu sunt de acord cu măsurile impuse și că, neexistând un «cvorum» de 50 la sută +1 din numărul total de studenți ai UMF, decizia rămâne în picioare”, arată LS IAȘI.

Numărul total de studenți ai UMF Iași este de circa 8.900 – 9.300, universitatea refuzând să comunice numărul exact de studenți. Asta înseamnă că între 80 și 84 la sută dintre cei care au completat chestionarul nu sunt de acord cu măsura impusă de conducerea universității.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat rezoluția nr. 2.361 din 27 ianuarie 2021, intitulată „Vaccinuri COVID-19: aspecte etice, legale și practice”

Ulterior, ca urmare a demersurilor realizate de către studenți, rectorul UMF Iași (prof. univ. dr. Viorel Scripcariu) a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca testele PCR să fie realizate și decontate prin intermediul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), fără însă să ofere o garanție clară.

„În interiorul universității se speculează ideea că măsura a fost impusă, de fapt, pentru a determina artificial o creștere a numărului de teste și pentru a atrage fonduri în CEMEX sau pentru a crește profitul anumitor centre de testare unde sunt asociate persoane cu funcții didactice în UMF Iași. Totalul costurilor pentru jumătate dintre studenții UMF Iași se ridică la circa 6.7 milioane de lei”, mai punctează LS IAȘI.

În acest caz, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat rezoluția nr. 2361 din 27 ianuarie 2021, intitulată „Vaccinuri COVID-19: aspecte etice, legale și practice”, prin care solicită statelor membre să nu creeze nicio formă de discriminare între cetățenii nevaccinați și cei vaccinați și insistă asupra dreptului fiecărui cetățean de a alege dacă se vaccinează sau nu. Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din cazul Vavricka s.a. contra Republicii Cehe, privind presupusa admitere a vaccinării generale obligatorii, se referă strict la încălcarea dreptului la viață privată și la a libertății de conștiință, nu și la alte drepturi, precum și la schemele de vaccinare legate exclusiv de școlarizarea în creșe și grădinițe a preșcolarilor. CEDO admite faptul că vaccinarea obligatorie, ca și intervenția medicală non-voluntară, constituie o ingerință în exercițiul dreptului la viață privată și că statele pot institui o politică de vaccinare doar pe o bază legală solidă.

Decizia luată de către Consiliul de Administrație al UMF Iași pune instituția în poziția de legiuitor ori executiv

Decizia luată de către Consiliul de Administrație al UMF Iași pune instituția în poziția de legiuitor ori executiv, limitarea unui drept fundamental și punerea în aplicare a acesteia fiind de competența exclusivă a Parlamentului, iar aplicarea ei, de competența Guvernului. În acest sens avem de-a face cu o evidentă depășire a atribuțiilor legale a UMF Iași și cu un veritabil exces de putere. Decizia unei instituții publice de vaccinare obligatorie nu poate să contravină dreptului individului de a refuza respectivul vaccin pentru motive excepționale și care țin de autonomia acestuia.

În plus, decizia UMF Iași încalcă principiul echității – în baza căruia accesul la învățare se realizează fără discriminare, principiul asigurării egalității de șanse, principiul centrării educației pe beneficiarii acesteia (pe student), principiul fundamentării deciziilor pe dialog și consultare și principiul respectării dreptului la opinie al elevului/studentului ca beneficiar direct al sistemului de învățământ, precum și principiul transparenței și al autonomiei universitare, garantate de Legea Educației Naționale (LEN) nr. 1/2011.

Totodată, prin decizia luată, UMF Iași încalcă dreptul studenților, conform art. 11 din OMECTS 3666/2012, de a fi informați, în primele două săptămâni de la începerea semestrului, cu privire la programa analitică, structura și obiectivele cursului, competențele generate de acesta, precum și cu privire la modalitățile de evaluare și examinare, fiindu-le garantată studenților o evaluare nediscriminatorie. Orice modificare ulterioară a modalităților de evaluare și examinare poate fi făcută doar cu acordul studenților.

Accesul studenților a fost permis la toate activitățile didactice desfășurate față în față (stagii etc.), fără vreo condiție

De asemenea, conform acelorași norme, studenții au dreptul la examinarea printr-o metodă alternativă atunci când suferă de o dizabilitate temporară sau permanentă certificată medical, care face imposibilă prezentarea cunoștințelor învățate în manieră prestabilită de către titularul de curs, astfel încât metoda alternativă indicată să nu limiteze atingerea standardelor examinării, în această categorie intrând inclusiv studenții care din motive medicale nu pot fi vaccinați cu serurile disponibile în momentul de față împotriva COVID-19 sau cei care sunt infectați în momentul de față și se află în regim de spitalizare sau izolare la domiciliu. Mai mult, până în momentul de față, accesul studenților a fost permis la toate activitățile didactice desfășurate față în față (stagii etc.), fără vreo condiție, iar în contextul epidemiologic actual, măsura este cu atât mai mult criticată de studenți și nejustificată, având în vedere scăderea semnificativă a numărului de infectări.

„Nicio situație, chiar și una excepțională, nu poate justifica încălcarea unor drepturi și interese legitime. Restrângerile legale care pot fi aduse manifestării unor drepturi și libertăți se pot face exclusiv în temeiul legii, nu al unei hotărâri a unei autorități, și doar dacă măsura este strict necesară și dacă nu este disproporționată cu situația care a generat-o. Suntem alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe”, a declarat Iulian-Alfred Husac, vicepreședinte Liga Studenților IAȘI.

Comentarii
 • Si care e problema? Sa faca vaccinul si gata. Sunt viitori medeci… pregatiti sau nu sa intre in spital sa-si faca datoria? Se pare ca nu…. vai de ea Romania. Ce cauta acolo daca sint impotriva vaccinurilor si poate a medicamentelor in general? Cum vor ajuta pacientii?

 • Primul NON nocere! Inainte de a fi cadru medical, esti OM si ai dreptul de a alege ca oricare altul! Sau personalul medical este considerat cobai prin natura meseriei?!

 • Cice si ce va datorează Natalia? Vezi de borșul tau si Doamne ferește sa ajungi in spital cu atitudinea asta! Nu e obligat nimeni sa va răspundă frumos la jigniri!

 • Nu amestecati lucrurile! Nu are nicio treaba cu notarea. E ca si cum ai spune ca daca nu esti vaccinat ti se scad 2 pct.

 • Ba este un abuz! In timpul anului scolar au mers la ore fizic, aceeasi profesori si studenti. Au fost trimisi la ore fizic cand in Iasi era indicele aproape 4. Acum la indice aproape 1 conditionezi, de ce? Si ce legatura are adeverinta de vaccinat cu aptitudinile intelectuale???

 • In Italia e deja obligatoriu vaccinul pt cadrele medicale… e doar inceputul. Mi se pare de bun simt ca medicii sa NU fie o surda de contaminare in spital. Cat priveste viitorii medici mai au timp sa se reprofileze daca nu le place.

 • Așa a fost in prima sesiune,nu e abuz,e un mod de a proteja și auto proteja,care e problema,ca viitor medic,dacă nu dai un exemplu,nu ai ce căuta în acea facultate,cu sau fără taxe.

 • Daca ei ca viitori medici nu vor sa se vaccineze, ce sa mai spui despre ceilalti? Macar in medicina n-ar trebui sa fie ‘sosoci”. Jenant, daca nu rusinos de-a binelea.

 • Agarici care se documenteaza pe internet vor sa ajunga medici! Ar fi interesant sa faca fiecare student o declaratie prin care sa convinga cadrele didactice de ce nu este corect sa se aplice nici una din metodele solicitate pentru a intra in examen.
  Daca am avea judecatori pregatiti, nu puturosi care dau noi termene la procese pe banda rulanta, ar linisti oportunistii avocati facandu-i sa inteleaga ca drepturile constitutionale colective primeaza in fata celor individuale.

 • Scandal ? De ce ?
  S-a luat o decizie de catre un for legal.
  Se pune in aplicare.
  Vaccinul nu e obligatoriu, se accepta test.
  Daca nu respecti decizia, nu intri in examen, punct. Urmeaza repetentia si excluderea.
  De unde atata nas mucosilor sa faceti scandal !

 • Asta ati votat, oilor incaltate cu tenisi si rebeli, care ati dorit o țara ca afara!!! Cei pe care i-ati ales de cativa ani, europenii progresisti lgbtqestv , acum or sa va chinuie cu legile lor idioate!! Sa va fie de bine studenti progresisti, nonconformisti hastag si poponari! Pe cand o sa va mai vada cineva imbracati cu camasa sau fetele cu o fusta eleganta de doctor??

 • Nu ne vom face bine niciodata cu asemenea elucubratii. Fiecare este liber sa aleaga. Este o mizerie sa apelezi la astfel de tertipuri , pentru a impune vaccinarea. Cei care sustineti asa ceva, sunteti mai rau ca oile.

 • – Oare de ce-mi aminteste acest Scripcariu ( rector UMF Iasi !) de experientele nemtilor din lagarele germane ?
  – „Maestre”, introducand experiente ce amintesc mai mult de DICTATURA si TOTALITARISM decat democratie , esti pe cale sa creezi un precedent discriminatoriu PERICULOS pe care istoria cu siguranta il va sanctiona daca prezentul inca nu este pregatit …

 • Sustin neconditionat decizia corpului profesoral. Nu e nici un abuz. Abuz ar fi fost sa imi interzica vaccinul.
  Si-apoi, merge si cu test negativ.
  E doar lenea unora care nu vor sa participe la efortul pentru sanatate. Sau sa isi justifice absenta la examene.

 • Bine zis ”ieșeanule”!! Ați vrut schimbare, acum aveți schimbare, nu are importanță ăn ce sens este această schimbare, important este că s-a ”schimbat” ceva. Veți mai avea parte și de altele.

 • Toti cei care pomeniti de varianta testelor….va furnizez un cont in care sa virati contravaloarea lor? Eu platesc si facultatea pentru ca maria sa STATUL a decis ca poate plati o singura facultate.

 • Baaai papagalilor! Maine vor veni cu propunerea sterilizarii chirurgicale dupa nu stiu cati copii! E ok? In ziua de astazi poti lucra aproape oriunde cu anumite dizabilitati, dar daca NU ai vaccin….nasoool. Nu poti face nimic. Se creaza un precedent, dat-o naibii de treaba!

 • Poti plati cate facultati vrei. Daca poti.
  Maria sa Statul iti da gratis doar una.
  Mai…invata.
  Si testeaza-te. Sau vezi ca vaccinul e gratis. Dottore !

 • Blea Lavandule, bati campii cu sterilizarea. Iaca, in cazul tau ai scapat. Stii vreo mama eroina prin familie ?
  Fa si tu ca useristul de ieri. Pisa-te impotriva curentului ca altfel iar te abuzeaza sistemul, hihihihi.
  PS. Si sterilizarea-i gratis. Te taie la cuculet si gata. Iti pune un pai in loc si picuri pipi steril pe buletinul de vot. La examen e mai nasol. Nu stii, te caci pe tine. Si restul, idem.

 • Cainii latra, turma behaie si ajunge in sa nu mai pape pensie ca DA. Vreau vaccin prietene, ca e la moda! Aruncati-va in fantana si fara sa vi se indice acest lucru! Va rog! Vaccinati-va!

 • Alo, nimeni ce esti, eu invat pentru un examen cat nu inveti tu cu tot neamul tau la un loc, ca sa nu crapi tu cand ajungi in spital!

 • Ce inveti, Oleandrule ? Sterilizarea ?
  Mai lasi si la altii, sau inveti tu tot ?
  Oricum, nu te primesc astia la examen sa iti expui talentul fara sa fi fost vaccinat, sau fara test negativ sau fara sa fi trecut prin boala si sa ai anticorpi. Invata asta, baietas. Tot cum iti canta taica ai sa dansezi. Pe banii tai. (Sau ai neamului, hahahaha).

 • IMBECILILOR, sunteti manati unii împotriva altora și exact asta se urmărește, „DIVIDE et IMPERA”! Doar un exemplu ca nu gândiți voi, „Deștepții” de serviciu: de ce cei bolnavi de SIDA au dreptul LEGAL la CONFIDENTIALITATE și nu li se face public numele, sau nu sunt obligați sa aibă un CARNET care sa le ateste boala și sa fie OBLIGATI sa îl arate unui eventual partener? Pe același principiu, de ce sa fie OBLIGAT cineva sa spună dacă a fost, sau nu, infectat cu Covid(este descoperit de prin anii 1930), dacă este, sau nu, „vaccinat’? DA, cu ghilimele pentru ca s-au încălcat toate principiile științifice de realizare a unui vaccin, conform normelor de cercetare pentru producerea, testarea și utilizarea unui asemenea medicament.

 • Din comentarii vad ca unii au inteles ca vaccinul e necesar ca viitor medic. E un procent destul de mic, din pacate. Probabil ca tot acest mic procent va promovs si rezidentiatul. Restul nu prea are ce cauta in breasla. Este inadmisil ca un pacient sa intre in spital pt picior rupt si sa iasa mort de covid.

 • eu bag de seamă că mulţi dintre studenţii de la UMF Iaşi şi-au greşit vocaţia şi trebuiau să se înscrie la cursurile Facultăţii de Drept…

  oricum au trecut prin facultate ca gâsca prin apă de fac caterincă pe subiectul ăsta….

Adauga un comentariu