Titlurile zilei

Scandal uriaș în lumea medicală din Iași! Declarații contradictorii între doctorii Carmen Dorobăț și Ionuț Nistor pe tratamentul administrat pacienților cu COVID-19! Două dintre medicamentele administrate bolnavilor au urmări devastatoare asupra organismului și nu sunt eficiente

Publicat: 19 oct. 2020
Medicul ieșean Ionuț Nistor cere eliminarea medicamentelor Kaletra și Hidroxiclorochina din protocolul terapeutic pentru tratarea pacienților cu COVID-19, iar prof. dr. Carmen Dorobăț susține eficacitatea lor
Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și Conf. dr. Ionuț Nistor, medic la Spitalul "C.I. Parhon" din Iași

Conf. dr. Ionuț Nistor cere eliminarea medicamentelor Hidroxiclorochina și Kaletra din tratamentul bolnavilor de COVID-19. Medicul ieșean spune că aceste medicamente au reacții adverse extrem de agresive asupra pacienților și nu sunt eficiente. Prof. dr. Carmen Dorobăț atacă inițiativa medicului Ionuț Nistor și spune că nu a adunat suficiente dovezi pentru a afirma acest lucru

Medicul ieșean Ionuț Nistor de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași, împreună cu reprezentanții Cochrane România, cere eliminarea medicamentelor Kaletra și Plaquenil din protocolul terapeutic pentru tratarea pacienților cu COVID-19. În urma unor studii efectuate în cele 7 luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, conf. dr. Ionuț Nistor, împreună cu alți specialiști, au depistat faptul că aceste două medicamente au un număr crescut de reacții adverse. Mai mult decât atât, tratamentul nu are niciun beneficiu. Ca replică la aceast studiu, prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, spune că constatările nu sunt viabile pentru că din comisia de analiză a celor două medicamente nu făceau parte și medici infecționiști. Totodată, medicul Dorobăț spune că medicii care au analizat medicamentele nu au stat la patul bolnavului.

Conf. dr. Ionuț Nistor: „După 7 luni nu mai este nevoie de experimente. Am adunat suficiente studii prin care am demonstrat faptul că aceste două medicamente au efecte adverse majore”

După mai multe studii, conf. dr. Ionuț Nistor, împreună cu reprezentanții Cochrane România, organizație prestigioasă și un reper internațional în medicina bazată pe dovezi, au ajuns la concluzia că Hidroxiclorochina și Kaletra, medicamente utilizate în tratarea pacienților cu COVID-19, au efecte adverse majore.

„După 7 luni nu mai este nevoie de experimente. A fost o perioadă în care nu au existat suficiente informații privind tratamentul cel mai eficient pentru pacienții cu COVID-19. Am adunat suficiente studii prin care am demonstrat faptul că aceste două medicamente au efecte adverse majore și nu sunt utile în tratarea pacienților cu COVID-19. Mai mult decât atât, pacienții trebuiau informați că fac parte dintr-un experiment. Nu mai este etic ca după ce am obținut informațiile cu privire la aceste medicamente să se continue administrarea lor”, spune conf. dr. Ionuț Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală și Medicină bazată pe dovezi de la UMF Iași.

Pacienții cu COVID-19 care au primit Plaquenil și Kaletra au avut diaree, dureri de burtă și tulburări electrolitice

Conf. dr. Ionuț Nistor împreună cu specialiștii în medicina bazată pe dovezi susțin că atât Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută și sub numele de Plaquenil, au efecte adverse majore. Mai mult decât atât, medicul spune că administrarea acestor medicamente a crescut mortalitatea.

„În studiile făcute de noi s-a demonstrat faptul că aceste două medicamente au reacții adverse, printre care se numără diareea, durerile abdominale și tulurări electrolitice. Sunt țări în care încă din luna iunie s-au scos aceste medicamente din protocolul de tratament pentru pacienții cu COVID-19, iar noi suntem în luna octombrie și tot le utilizăm. În urma studiilor făcute de noi, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Plaquenil (Hidroxiclorochina) și Kaletra ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci din contră, a fost remarcată o creștere a mortalității. Am făcut apel la dovezi, și anume, sinteze sistematice de studii clinice randomizate”, mai spune conf. dr. Ionuț Nistor.

Concluzia studiilor: „Cel mai benefic tratament demonstrat pentru vindecarea pacienților cu COVID-19 este cel cu corticosteroizi și cel cu Dexametazonă”

Concluziile medicului Ionuț Nistor și ale reprezentanților Cochrane România privind medicamentele Kaletra și Hidroxiclorochina sunt bazate pe dovezi. În urma unor studii făcute în Marea Britanie pe 1.616 pacienți din 176 de centre, se arată că aceste două medicamente nu au făcut nicio diferență în starea pacienților cărora li s-au administrat.

„Cel mai recent studiu a fost publicat pe 5 octombrie 2020 în revista Lancet și este parte a studiului Recovery. Datele acestor pacienți au fost comparate cu datele a 3.424 de pacienți care au primit terapie standard. Autorii studiului nu au identificat diferențe semnificative între pacienții care au primit Lopinavir-Ritonavir în comparație cu grupul standard atunci când a fost evaluat impactul pe mortalitate la 28 de zile, evitarea ventilației mecanice sau timpul de spitalizare. Rezultatele acestui studiu randomizat, multicentric, cu număr mare de pacienți incluși, indică faptul că tratamentul cu Lopinavir-Ritonavir nu este eficient pentru pacienții spitalizați și diagnosticați cu COVID-19. Puterea statistică a lotului studiat elimină orice dubiu legat de un efect benefic asupra mortalității. Cel mai benefic tratament demonstrat este cel cu corticosteroizi și dezmetazonă”, adaugă conf. dr. Ionuț Nistor.

Conf. dr. Ionuț Nistor: „Considerăm necesară modificarea de urgență a ordinului Ministerului Sănătății și modificarea protocolului terapeutic”

Prin prisma studiilor efectuate în mai multe țări din lume și analizate de către conf. dr. Ionuț Nistor împreună cu reprezentanții Cochrane România, se cere eliminarea medicamentelor Kaletra și Plaquenil din protocolul de tratament al pacienților cu COVID-19.

„Considerăm urgență modificarea protocolului de tratament al pacienților spitalizați pentru COVID-19. În prezent, potrivit ordinului nr. 487 din 23 martie 2020, modificat ulterior prin Ordinul nr. 1.418 din 7 august 2020, în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 este inclusă terapia cu Lopinavir și terapia cu Hidroxiclorochină. Având în vedere absența beneficiilor dovedite atât pentru Lopinavir-Ritonavir, cât și a Hidroxiclorochinei, și a decelării unui risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse, considerăm necesară modificarea de urgență a ordinului Ministerului Sănătății și modificarea protocolului terapeutic”, încheie medicul ieșean.

Replica tăioasă a managerului Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Rata de vindecabilitate este de 80 la sută la Iași, administrând Plaquenil și Kaletra”

În cealaltă parte a taberei privind administrarea medicamentelor Kaletra și Plaquenil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 stă prof. dr. Carmen Dorobăț. Medicul ieșean are o replică tăioasă la adresa colegilor de la Spitalul „Parhon” și spune că rata de vindecabilitate este de 80 la sută pe Iași, tocmai datorită acestor medicamente.

” Ar fi trebuit să pună în oglindă și efectele benefice ale acestor medicamente. Nu ne putem pronunța asupra unui medicament privind doar efectele lui negative, ci trebuie să le analizăm și pe cele pozitive. Noi am tratat pacienții conform protocolului stabilit de Ministerul Sănătății și nu avem cum să afirmăm că medicamentele nu sunt benefice. Ei au făcut o analiză a afectelor negative, dar să facă o analiză și a efectelor pozitive”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Trebuia să se așeze la masă cu un medic infecționist și un virusolog, care stau la patul bolnavului, și apoi să tragă o concluzie”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că, într-adevăr, cele două medicamente au reacții adverse, dar nu pentru toți pacienții. Totodată, afirmă faptul că cei care s-au ocupat de studiul care susține că Plaquenil și Kaletra nu sunt utile în tratarea pacienților cu COVID-19 nu sunt în cunoștință de cauză.

„Într-adevăr, Hidroxiclorochina are reacții adverse pentru pacienții cu boli cardiace, de aceea nici nu le administrăm acestora. Kaletra dă probleme digestive, dar nu s-a pus în pericol viața pacienților prin administrarea acestui medicament. Avem experiență de 20 de ani în administrarea acestui medicament (Kaletra) pacienților cu HIV. Nu poți să ai o oglindă corectă dacă nu analizezi și efectele pozitive ale medicamentelor. Nu e simplu de luat o decizie, mai ales că, din ce am văzut, la acest studiu nu au participat niciun medic virusolog și niciun medic infecționist. Trebuia luat studiul și trebuia să se așeze la masă cu acest soi de specialiști, care stau la patul bolnavului, și apoi să se tragă o concluzie”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Comentarii
 • Domnul dr Nistor are dreptate…sunt studii facute in afara care demonstreaza ca minunatul tratament cu KALETRA NU AJUTA LA NIMIC…. are doar efecte adeverse grave!!!!

 • Acest studiu/comentariu a dl Nistor nici nu trebuia sa fie publicat in ziar fara a fi exprimata si concluzia unei parti neutre, a unei parti care studiaza fenomenul si este implicata in eradicarea virusului. Asa fiecare isi da cu parerea, alarmeaza populatia iar BZI vinde ziarul.

 • Judecătoarea Mihaela Nistor (sotia doctorasului Nistor Ionut), de la Tribunalul Iasi , vinde Sentințe favorabile, asa ca mai lăsați cu vrajeala.

 • Judecătoarea Mihaela Nistor (sotia doctorasului Nistor Ionut), de la Tribunalul Iasi , vinde Sentințe favorabile, asa ca mai lăsați cu vrajeala.

 • initiativa unor medici,bine organizati,dar fara nici o experienta in”covid”nu cred ca are valoare,deci nu ar trebui luata in considerare !nu stiu de ce e nevoie de discutii in presa ,inainte de o discutie intre specialisti(covid),poate e doar nevoia de „vizibilitate”a unora care le place sa se amestece in domenii in care nu au experienta.

 • dan,comentariile nu sunt facute din postura de manager,ci de specialist cu mare experienta,deci ce relevanta are condamnarea cu suspendare(pentru obiceiuri foarte frecvente printre medici,practic daca dosarul nu ar fi fost cu tinta,ar trebui condamnati majoritatea medicilor cu experienta si calitati profesionale)

 • Ceea ce sustine Dr. Nistor este foarte corect, din mai multe puncte de vedere:
  1. Poate cel mai important – in ce alta tara civilizata se mai administreaza aceste medicamente? Raspuns – niciuna. Din cauza ca sunt prea eficiente?
  2. Nu trebuie sa fii infectionist sa faci un systematic review sau o meta-analiza; trebuie sa stii sa o faci. Iar Dr. Nistor are aceasta expertiza.

  Mai bine intrebati-va cine produce Kaletra…

 • Dr. Nistor are dreptate. Publicul trebuie sa știe ca nu exista tratament curativ, specific, în infecțiile virale. În consecinta, utilizarea unor „tratamente” cu efecte secundare toxice este contraindicata, indiferent de amploarea acestora(ex:intri în spital cu simptome minore, trintesti o diaree de la „tratament”, după care te vindeci!). Afirmația diletanta, bazata pe „experienta”, ca se obțin 80%evolutii bune într-o viroza cu peste 80%din cazuri forme clinice benigne este o aiureala înduioșătoare. Mulți specialiști stau „la patul bolnavului”, dar nu toți sunt la fel de buni…Cit despre cazierul doamnei „profesor”,ce contează! Este doar ilegal sa fie „manager”. Nu are importanta în aceasta tara atacata grav din interior, în care legile sunt ignorate începind de la virf.

 • Dr. Nistor are dreptate. Publicul și presa trebuie sa știe ca nu exista tratament curativ, specific, în infecția virala. Prin urmare, aplicarea unor „tratamente” cu efecte secundare toxice este contraindicata, indiferent de amploarea acestora(ex:intri în spital cu o forma ușoară, trintesti o diaree secundara”tratamentului”, după care te vindeci..).Afirmatia, de un diletantism înduioșător, ca ai 80%rezultate bune într-o viroza cu peste 80% din cazuri cu evoluție benigna, este o aiureala care poate înșela opinia publica!

 • Dacă ai putut citi ce am scris, vei ști ca trebuie sa previi infectarea respectind cele 3 masuri arhicunoscute și ca nu-ți folosește sa te duci la moaște și, cu atit mai puțin sa înghiți kaletra, mai necajitule!!

 • Dacă doamna medic prof. dr. Dorobat chiar a afirmat că un medic virusolog trebuie sa stea langa bolnav, că la picioare sau la cap, deja și-a pierdut credibilitatea de medic pentru mine.
  A ajuns rău tare medicina românească daca un medic prof. dr. în specialitatea boli infecțioase face o astfel de afirmație.
  Inclin sa cred că ați denaturat afirmațiile doamnei prof. dr….
  Un virusolog sta in laborator și analizează virusul.
  La căpătâiul bolnavului sta preotul.
  Medicul sta langa bolnav și analizează eficienta tratamentului pe care i l-a prescris, ori medicul profesorul doctor, ori însuși medicul.
  Medicul profesor doctor îl mai vizitează din când în când pe bolnav, că de aceea a ajuns profesor doctor, are în subordine medici care se ocupa direct de bolnavi, iar el trebuie să traseze indicații pretioase, iar medicii din subordine sa le execute. Pentru restul tratamentelor, in executarea lor directa, exista personal ajutător, adică asistent medical. De aceea poartă aceasta denumire! Chiar și vechea denumire, de sora medicala, tot la acest aspect făcea referire!
  Dar știu ca la noi se întâmplă altfel și de aceea suntem în rahat cu toții!

 • Băbăciunea de dorobăț se pricepe la luat șpagă acum mai nou face experimente pe oameni ce o să facem când va merge la pușcărie vreo 1p ani ?

 • Dr Nistor, un spagar liberar, ce crezi ca iti baga in buzunar, cate acte de caritate a facut Nistor ? Sa avem pardon, nu piti sa o compari cu Profa Dorobat ! Aceasta Doamna este un geniu, uitativa ce Spital a coordonat ? Ce masuri a luat dim martie si pana in prezent, in starea de pandemie ! Ce a facut Nistor sa fie bun ? Mananca rahat si se contrazice ! Este o diferenta mare intre el si Profa, lasa palavrageala nistore, te mananca invidia.

 • Eu am fost pacienta lui Nistor si drept sa va spun nu a refuzat spaga, restituie doctore la toti pacienti si aveti dreptul sa vb de spagari, cand tu esti spagarul, strigi spagarii !

 • O haita de caini care distrung tot ce este bun, oameni de valoare cum este Dorobat, o buna Managera, un Medic profesionist cu experenta , va place sa distrugeti tot , cum si tara sa distruns asa cum in functi publice sunt analfabeti , toti sau dat inteligenti ca Dr Nistor si praful sa ales , inteligenti la barfa si la radio sant !

 • Ionut cacate in studile tale ca, de la moartea lui Ceausecu toti aveti diplome , hirtie, dar creier nu ! Politica da, sa stai bine pe scaun si sa rozi osul, mancatoriiiiii hai flit !!!

Adauga un comentariu