Actualitate

Scandal urias la Delphi Iasi: Corporatia americana sta pe un butoi cu pulbere. Combinatiile din spatele celui mai mare angajator privat

Publicat: 16 feb. 2018
1

@ Scandalurile continua in interiorul Delphi Diesel System, acolo unde concedierile continua cu mai multe nume importante din conducerea fabricii @ Mai multi manageri au fost inlaturati din functii de sefii straini ai companiei americane, dupa ce au avut loc numeroase scandaluri si s-au descoperit numerose bunuri lipsa @ Intre angajatii concediati exista numeroase relatii de rudenie si prietenie, iar aceasta increngatura de relatii a atras nemultumirea sefilor executivi ai Delphi Corporation @ Cei care au ramas pe functii se tem acum pentru locurile de munca deoarece se anunta noi runde de concedieri

Tensiunile par sa fie mai mari ca niciodata la fabrica din Iasi a americanilor de la Delphi Diesel System. Cel mai mare angajator privat pe plan local sufera schimbari majore in ceea ce priveste conducerea filialei din Iasi a companiei americane. Aceste schimbari vin pe fondul unor scandaluri care dureaza de mai multe luni in interiorul Delphi Iasi si in urma carora s-a descoperit ca numeroase bunuri si piese din stocurile fabricii au disparut in conditii suspecte.

Citeste si : INCENDIAR! Concedieri masive la Delphi Iasi! Au disparut sume uriase de bani. Corporatia americana isi elimina managerii locali

Astfel, recent, la conducerea Delphi Iasi a fost numit Jaume Roquet, care a fost plant manager la fabrica din Barcelona a americanilor. Se pare ca conducerea executiva a Delphi Diesel System a hotarat sa schimbe sefii romani de la Delphi Iasi in urma acestor scandaluri, preferand sa numeasca la sefia fabricii manageri straini cu care au mai lucrat in trecut.

La ultima intalnire importanta din cadrul Delphi Iasi care a avut loc pe data de 24 ianuarie, mai multe nume importante din conducerea fabricii au fost informate ca sunt concediate si se pare ca multe din aceste persoane sunt chiar in relatii de rudenie.

Citeste si : Se va inchide Delphi? Dezvaluiri INCENDIARE din interiorul celei mai mari companii din Iasi: angajatii se tem pentru locurile de munca

Astfel, satui de incompetenta si increngatura de relatii care s-a inflitrat in interiorul fabricii din zona Miroslava, sefii executivi ai Delphi au hotarat sa ii concedieze pe Stefan Petrea, unul dintre cele mai importante nume, care a fost vreme de mai multi ani manager al fabricii Delphi Diesel Iasi. De asemenea, si sotia acestuia, Ana Petrea, care a ocupat mai multe functii la Delphi Iasi, a fost concediata.

Conform surselor, alti doi angajati care au fost promovati in firma de sotii Petrea au fost inlaturati. Este vorba despre managerul de logistica pe pompe Nicoleta Gherasim, care este nasa copilului sotilor Petrea, precum si de Diana Gribincia, manager de logistica pe injectoare si care ar fi nasa copilului sotilor Petrea.

Totodata, a fost inlaturat din functie si Daniel Varlan, fost plant manager si fin al lui Cristian Teodoru, care a fost manager de proiect in cadrul fabricii. Aceeasi soarta a avut-o si managerul de finante, Irina Dumitru. Toate aceste nume importante din conducerea Delphi Iasi au fost concediate incepand cu luna noiembrie a anului trecut si se pare ca lista sefilor care vor fi concediati va continua.

O alta runda de concedieri a avut loc pe data de 15 ianuarie si se pare ca acestea vor continua. Conform surselor de incredere din interiorul Delphi Iasi, urmatorii trecuti pe lista neagra sunt Sebastian Rusu, Security-Facility & IT manager la Delphi Iasi, dar si Cristian Teodoru, fost manager de proiect si nasul lui Daniel Varlan.

Citeste si : Cutremur la Delphi Iasi! Americanii taie in carne vie! Schimbari radicale la cel mai mare angajator privat

Managerii ramasi pe functii se tem pentru locurile de munca

Avand in vedere numeroasele scandaluri si relatiile de rudenie care se gasesc in interiorul Delphi Iasi, s-a ajuns ca aici sa se lucreze ca intr-o mare familie controlata de sefii locali ai fabricii, ceea ce i-a nemultumit total pe managerii straini ai Delphi. Angajatii sustin ca atmosfera din interiorul fabricii din Miroslava este una extrem de tensionata, iar managerii care au ramas pe functii se tem acum pentru locurile de munca, indiferent daca au fost sau nu implicati in diverse relatii cu cei concediati.

Aceste lucruri se intampla in contextul in care una dintre fabricile americane din Romania, Delphi Packard din orasul Moldova Noua, judetul Caras-Severin, urmeaza sa se inchida cu concedierea tuturor angajatilor.
Delphi Diesel Systems Romania SRL este cel mai mare angajator privat din Iasi. La filiala locala a companiei americane lucreaza peste 2.000 de angajati, majoritatea cu studii superioare, pe salarii apropiate de cel minim pe economie.

Fabrica din Iasi face parte dintr-o impresionanta retea de companii a Delphi Corporation, acestea activand in mai toate domeniile, dintre care in sectorul financiar, productie industriala, automotive, cercetare etc. De la momentul aparitiei companiei americane la Iasi, mai toate activitatile si contractele au fost derulate cu firme afiliate, care fac parte din grupul Delphi, insa raporteaza pierderi fiscale de peste 100 milioane lei anual, lucru extrem de suspect.

Citeste si : Totul s-a petrecut la o firma de top din Iasi. Tanarul a folosit pistolul din dotarea societatii. Medicilor nu le-a venit sa creada ce vad

Pierderi constante inregistrate la Delphi Iasi

Tranzactiile derulate intre firmele care fac parte din conglomeratul Delphi au atras atentia inspectorilor de la Agentia Nationala de Administrere Fiscala Iasi, care au realizat un control pentru a vedea daca este corect pretul de vanzare practicat intre firmele afiliate si cum se explica costurile mari inregistrate care au dus la pierderi constante in contabilitatea Delphi Diesel Systems Romania.

Asociati din cadrul Sc Delphi Diesel Systems Romania SRL sunt Delphi Holdings Luxemourg SARL cu o cota de 99,9999 procente la capital, si Delphi France Holding SAS, cu o cota de participare de 0,0001 procente la capital. Mai departe, aceeasi Delphi Luxemourg controleaza in procent de 100 la suta urmatorii clienti ai Delphi Romania: Delphi Diesel Systems SL Spania si Delphi France SAS.

In vreme ce filiala romaneasca a companiei declara pierderi de peste 100 milioane lei anual, societatile din grupul Delphi obtin si declara profituri uriase in aceeasi perioada. La nivelul Delphi Corporation se inregistra o marja a profitului de 17,99 procente in anul 2008, asta in vreme ce filiala din Romania raporta pierderi uriase.
Reprezentantii Delphi Diesel System nu au oferit un punct de vedere referitor la aceste situatii pana la inchiderea editiei.

Comentarii
 • Domnul Rusu fura ca in codru! Curios cum se va rezolva pana la urma. Poate iese pe linie moarta si se verifica activitatea respectivului.

 • „2.000 de angajati, majoritatea cu studii superioare, pe salarii apropiate de cel minim pe economie”- restul e poveste. Sa va traiasca investitiile capitaliste, la multi ani, s-aveti minim pe economie. Bineinteles, ca sa ai minim pe economie musai trebe` sa fii injiner, altminteri nu se poate. Hai, succes(uri) !

 • In afara de Antibiotice ce mai produce Statul la Iasi , in afara de gaura la buget, ? Celelalte fabrici uzine au fost mancate din interior de incompetenta ,delasare ,furt , de angajati incepand de la portar , pana la director ,manager

 • Pai in ritmul acesta ,dupa cum,, munciti , produceti , vindeti ”, sa nu va mire daca DELPHI o sa reloce fabrica undeva prin ,Moldova , Ucraina, exemple , fabrici de zahar, ulei , coca cola , cablaje auto , textile . ,,,,,DACA FURATI , EVIDENT CA NU AVETI CURAJ SA VA CERETI SALARII MAI MARI

  • Alo??? da tu de partea cuii esti? Fura cei mai mari hoti numiti manageri si din cauza lor se duce fabrica de rapa si o sa ramana prostimea fara loc de munca prost platit.

  • Să mori tu?vă dați cu părerea si acuzați așa de băgare in seamă.fură,poate cu sprijin din afară,directorii,cu factura si toate actele in regula.Crezi ca furtul de 2 milioane le scoatem noi la poarta?crezi că ieși cu pompa sau injectorul in buzunar?te caută si in cur,vino o zi si asistă.cu piesele nu ai ce face neprelucrate si neasamblate

 • Delphi este pe minus numai pe hartie. In realitate, este pe plus, insa profitul este exportat catre compania mama prin suprafacturarea de servicii si bunuri si subfacturarea produselor proprii. Toate multinationalele fac asa.

 • sant 100% sigur ca chiar cel mai mare manager,a fost manipulat sa faca evaziune,furturile de care nu prea as crede,de ce acuzatii se aduc,nu zic ca unii nu aveau treaba cu compania dar cred ca cei din afara a dorit distrugerea de pe teritoriul romaniei delphi,chiar si americanii,neam facut din nou de ras,ca si cum noi romanii nu stim sa conducem o companie,e vorba de onoarea romaniei in nici un caz de asa zisa scandal delphi,cineva a oprit spalarea de bani si bravo lui,delphi va gasi o alta tara in care sa se spele banii,pacat de angajati

 • Animalul de „copac fara frunze ” a ruinat o fabrica ce ar fi mers multi ani cu rezultate exceptionale.
  Rusu , un semianalfabet care facea bisnita cu laptopuri prin 2010 a ajuns sa aiba functie de conducere si ne mai miram ca acusi se inchide ?
  A furat cam tot ce se putea fura de la Tehnoton prima locatie Delphi , unitati AC , aluminiu …
  Imi este mila de colegii mei care muncesc cinstit in trei schimburi , ca sclavii pentru ca salariul nu este nici pe departe cel corect.

 • Trebuie mentionat ca Rusu Sebastian este finul lui Cristian Teodoru.

  Rusu Sebastian pina cand? Macar ai bunul simt si nu mai veni la fabrica si nu astepta sa fii concediat. Rusine!!!

 • Stați liniștiți că nu pleacă delphi nicaieri.produce ieftin si destul de bine cu costuri modeste.salariile pleacă de la 1800 net plus 300 hrana pe card plus transport gratis pentru un operator si ajunde la 4000-4500 pentru un inginer.Clienții vin lunar in inspectie si treaba merge bine,fabrica din Barcelona s-a relocat aici si aia din Anglia.Asa că bzi mai suge-o ca repeți aceleasi chestii.angajații au ajuns la 3200 si sunt peste Lear ca salarii si conditii.Noul maneger spaniol a fost trimis sa facă curat printre sefime care fute menta si v-a reusi,e mereu prezent in fabrică.De furat se fura cu acte si facturi.Vrem nu vrem fără DELPHI IAȘI-ul va fi mai sarac pentru că nici dracu nu.mai vine să investească aici

 • Sunt de partea entitatii care angajeaza o firma , un om , care sa efectueze o lucrare , si sa respecte termenele , Tu daca soliciti meseriasi la tine in casa , pt , diverse ,; electrice, instalatii , gaz , apa , sau zidari parchetari , zugravi ,, etc , vei avea pretentia sa-ti execute lucrarea fara rabat de calitate , ,,,, .. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face ”

 • Vlad Alexa ăsta de arunca rahat fara probe ar trebui să se uite din cand in cand si in spate.se stie că bzi practică publicarea de articole pentru bani in favoarea ăluia care dă mai mult.ex:upa in razboiul tompea niculescu,impotriva gip est apoi după banii virati aivanoie alin apare frecvent,comănescu,era care nu decarteaza..si mai sunt.ce zici vlad dacă vin vreo 1500 măcar de la DELPHI pe la sediul vostru?

 • daca toti sunt neamuri sefii de la delfi nu cumva sunt si ei neamuri cu cei care fac autostrada [bectel ] . toti stainii ne vor doar banii nu binele .

 • Unde au ajuns țărănoi români pe funcții, s-a dus dracului firma respectivă într-un timp foarte scurt. Cea mai mare greșeală a unui antreprenor străin, e să își lase afacerea în administrarea unui român. Praful și pulberea se alege.

 • Mi-e mila de aia de la Delphi ca nu au stiu ca trebuie sa fii nebun sa-i pui pe romani manageri la fabrica ta. jesus, cum de au facut o asemenea greaseala,,,dar totusi e bine ca au reparat-o acum.

 • Nu inteleg de ce discutati despre Delphi cand subiectul aici e Rusu, pentru ce-am platit articolul?! Voi chiar sunteti prosti?! Ce sa fac ca sa intelegeti?!

 • Rus Sebastian „cariera” ta in Delphi se inchieie vineri. Sa stii ca nimeni nu o sa te regrete chiar nici cel mai bun catel al tau Vasilica.
  Ai primit ceea ce ai meritat.

 • Una din cele mai mari minuni de la DDS Iasi a fost data afara RUSU SEBASTIAN.
  RUSU trebuia pus sa lucreze 6 luni in schimburi si sa mature curtea DDS Iasi macar 1 an

Adauga un comentariu