Actualitate

SCANDALOS! Esec rasunator al autoritatilor din Iasi: PUG-ul a fost amanat, orasul este blocat!

Publicat: 23 mart. 2017
@ Vestea ca dezvoltarea orasului va fi accelerata odata cu finalizarea noului PUG al Iasului a fost doar o promisiune goala @ Desi se afla pe ultima suta de metri, Planul Urbanistic General nu va fi finalizat nici in acest an dupa ce autoritatile au esuat lamentabil in intocmirea unor ultime documente necesare aprobarii @ Astfel, in anul 2017, Iasul va continua sa mearga pe directiile trasate in planul facut in urma cu aproape 20 de ani, plan care nu mai corespunde nicicum cerintelor actuale @ Dezvoltarea urbanistica a orasului a fost blocata ani de zile de cateva personaje controversate, iar acum autoritatile bat pasul pe loc in elaborarea PUG-ului final
 
In luna decembrie a anului trecut a avut loc o intalnire mixta la Primaria Iasi intre reprezentantii autoritatilor locale si cei ai institutiilor implicate in avizarea Planurilor Urbanistice Generale. In aceasta sedinta s-a tras o concluzie comuna cum ca noul PUG al Iasului este in stare buna si mai erau necesare doar o serie de studii si expertize care trebuiau anexate la dosarul depus la Agentia pentru Protectia Mediului Iasi, institutie care urma sa dea avizul final, iar PUG-ul sa fie trimis astfel la Ministerul Culturii, iar apoi la Ministerul Dezvoltarii. 
 
Pentru realizarea studiilor respective a fost contractata o firma din Bacau, insa acestea nu au mai fost facute din varii cauze, motiv pentru care a fost reziliat contractul cu firma respectiva. Sefii din Primaria Iasi trebuiau sa contracteze o alta companie pentru realizarea acestor studii finale necesare PUG-ului, insa nu a avut acest lucru incadrat in buget, motiv pentru care a fost amanata procedura. Practic, ultimele documente care ar fi dus la finalizarea PUG-ului nu au mai fost facute din lipsa de bani.
 
Unul dintre personajele care a fost o piedica majora si constanta in elaborarea noului PUG este arhitectul Daniel Visan, care nu a tinut cont de recomandarile venite chiar si de la Bucuresti prin care i s-a cerut sa aiba in vedere doar cateva monumente de importanta majora pentru oras in asa fel incat acestea sa nu blocheze dezvoltarea urbanistica. Timp de aproape doi ani insa, arhitectul Daniel Visan a insistat si chiar si-a exercitat infleunta pe langa colegi si autoritati pentru ca regiml de inaltime in zona centrala sa fie foarte mic in asa fel incat sa existe conuri de vizibilitate catre manastirile de la marginea orasului.

Citeste si : Centrul Iasului, demolat bucata cu bucata: scandal imens pe tema noului PUG al orasului – FOTO

Desi acestuia i s-a cerut sa lucreze la intocmirea unei documentatii care sa priveasca exclusiv zonele protejate cu monumente din zona centrala, acesta a facut un plan in paralel cu noul PUG, ceea ce a tinut dezvoltarea urbanistica in loc. Acesta a venit cu solutii de modificare a zonei centrale si nu a tinut cont de solutiile si proiectele propuse de Search Corporation si de arhitectii Dragos Ciolacu, Marian Jan Chirita si Ana Maria Zup, cei care au lucrat la noul PUG. 
 

Municipiul Iasi a incheiat chiar un contract in valoare de 30 mii euro pentru ca arhitectul Daniel Visan sa se ocupe de planurile pentru zonele protejate si, cu toate ca aceste planuri nu au fost cu nimic de folos pentru noul PUG, arhitectul a reusit in cele din urma sa obtina cei 30 mii euro printr-o anexa la contractul respectiv. 
 
Mai mult, daca acesta se opunea cu inversunare construirii de cladiri inalte in zona centrala a orasului (lucru dovedit prin planurile propuse cu maximum P+4), arhitectul Daniel Visan a fost abordat in ultima perioada de mai multi investitori imobiliari pentru a proiecta cladirile acestora. Astfel, Daniel Visan si-a schimbat bursc perspectiva si proiecteaza pentru zona centrala a orasului cladiri inalte, si nicidecum cu regim redus de inaltime. 
 
Se lucreaza de peste 10 ani la noul PUG
 
Dupa ce Guvernul a decis sa amane termenul de predare a Planurilor Urbanistice Generale ale oraselor pana la finalul anului 2018, graba si interesul de finalizare si aprobare a noului PUG a disparut la Primaria Municipiului Iasi. Daca exista mai multe orase in situatii asemanatoare care au in lucru PUG-urile, cu sigurnata Iasul este singurul oras din Romania unde se lucreaza de peste 10 ani la acest plan urbanistic general. Mai mult, municipiul Iasi se afla chiar in situatia jenanta de a trebui sa actualizeze noul PUG, care nici macar nu este finalizat. 
 
Situatia este dramatica deoarece, putinele persoane care isi mai arunca din cand in cand ochii pe noul PUG constata ca inca mai trebuie facute modificari importante, iar asta pentru ca orasul evolueaza de la o zi la alta, asa cum este si normal. In schimb, aceste persoane responsabile de finalizarea documentatiei uita ca, in anul 2017, orasul Iasi inca se dezvolta haotic dupa un plan urbanistic vechi de aproape 20 de ani, plan care nu mai corespunde de mult cerintelor actuale. 
 
Acest PUG vechi al Iasului este o mare frana in dezvoltare, iar asta pentru ca, la aprobarea lui in urma cu 18 ani, Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul s-a modificat in repetate randuri, ceea ce a facut ca PUG-ul Iasului sa fie o mare piedica in dezvoltarea orasului.

Citeste si : Rasturnare de situatie senzationala! PUG-ul Iasului poate fi adoptat in maximum doua luni – FOTO
 

Zonele din Iasi care sunt blocate de vechiul PUG
 
Pe raza municipiului Iasi exista zone intinse care nu pot fi construite deoarece au fost incadrate eronat in vechiul plan urbanistic, iar din acest motiv, detinatorii de terenuri si investitorii imobiliari sunt pur si simplu blocati de multi ani. Enumeram zonele din Iasi care asteapta deblocarea noului PUG:
 
1. Zonele CP (zonele centrale protejate), si anume zona cuprinsa intre Bulevardul Independentei – Splai Bahlui – Strada Sf. Lazar. Aceste zone au indici spatiali foarte mici, iar prin PUZ-uri acesti indici nu pot fi mariti decat foarte putin asa incat rezervele de teren unde se poate construi in regim P+4, sau chiar mai inalt, sunt blocate, iar dezvoltatorii imobiliari asteapta ca singura solutie deblocarea noului PUG.
 
2. Zonele P1 (parcuri-zone verzi) – Proiectantii de la Serach Corporation (firma care s-a ocupat de PUG-ul Iasului), pentru a-si usura munca in ceea ce priveste proiectarea suprafetelor de zone verzi/cap locuitor, au desenat pur si simplu parcuri peste terenurile proprietate privata fara nicio logica. Legislatia a interzis insa sa se faca parcuri orasenesti pe proprietati private si a obligat autoritatile administrative sa cumpere mai intai aceste zone pentru a le incadra ca zone verzi. Din aceasta cauza, multi ieseni asteapta disperati de ani de zile ca Zonele P1 sa fie declarate zone construibile prin noul PUG.
 
3. Zonele LV (locuinte versant). Deoarece in urma cu 18 ani, Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul permitea marirea indicatorilor urbanistici fara limita, s-a intalnit o situatie in care s-au predat foarte multe proiecte cu greseli, iar aceasta situatie a dus la construiri haotice, dar care puteau fi reparate la momentul respectiv prin documentatii de urbanism si PUZ-uri.

Citeste si : SCANDALOS! Cladirile din centrul Iasului vor fi rase de pe fata pamantului! Planul dezastruos din noul PUG al orasului – GALERIE FOTO

Forma actuala foarte rigida a legislaiei in urbanism face ca aceste greseli sa nu mai poata fi reparate decat numai prin noul PUG. S-a demonstrat foarte usor, prin problemele care au aparut ulterior, faptul ca cei de la Search Corporation au trecut zonele LV (locuinte versant) in mod abuziv, adica inclusiv pe terenuri plate, asa cum sunt cele din zona C.A. Rosetii, Pacurari si asa mai departe, adica zone cu panta mai mica de 5 grade. Numerosi ieseni sunt blocati de acest lucru si asteapta noul PUG pentru modificarea indicilor spatiali.
 
4. Zonele Industriale au indici spatiali foarte mici, fiind calculate pentru regimuri de inaltime cu hale care au unul sau doua niveluri. Tranformarea zonei industriale, cuprinse intre Tesatura si Metalurgie, in zona functionala mixta, cu locuinte birouri si servicii, este imposibila, iar numai prin noul PUG se pot reglementa aceste lucruri.
 
5. In Iasi exista si numeroase cladiri construite partial, cele mai multe fiind abandonate deoarece investitorii imobiliari, neavand consiliere in urbanism, s-au apucat de construit in diverse imprejurari. Desi multe persoane puse in astfel de situatii au facut imprumuturi bancare si au fost nevoiti sa construiasca in viteaza, au constatat cu stupoare faptul ca intrarea in legalitate a cladirilor respecitve se poate face doar daca exista o documentatie de urbanism aprobata. Rezolvarea problemelor in care se afla cladirile nefinalizate si abandonate se poate face tot prin noul PUG.


loading...

Comentarii
  • Prostiile se fac in lipsa PUG. Cam mult beton, cam putine spatii verzi. Daca interesul financiar personal primeaza in fata sanatatii po***tiei din Iasi!!!!! Daca fiecare ,,afacerist,, gaseste o bucatica de teren in Iasi, apoi face un ,,centru,,de afaceri in care nu se intampla nimic real, atunci ne meritam poluarea care ne invadeaza pe zi ce trece!!!!!

  • In mod evident aveti un interes imobiliar pentru a construi in zona centrala de spatii verzi si cu un regim de inaltime cat mai mare atat timp cat reveniti cu aceasta problema in mod repetat, chiar disperat as putea spune.
    Sper ca adevaratii specialisti sa reziste acestor atacuri, ca si asa cetatenii din Iasi sunt supusi unei aglomeratii si poluari excesive.
    Trebuie decongestionat orasul prin dezvoltarea acestuia spre periferia orasului, iar adevaratii investitori imobiliari, daca sunt, sa investeasca mai mult si in infrastructura pentru utilitati nu sa beneficieze de infrastructura realizata acum multi ani, pentru o alta capacitate a orasului, mult mai mica.

  • Daca Statul Roman ,prin institutiile sale privind dezvoltarea oraselor si Patrimoniul, nu va asigura legislatia privind asigurarea domeniului public ( cu despagubirea valorica normata a ceace trebuie preluat din domeniul privat ) nici un Regulament Urbanistic aferent PUG nu devine aplicabil . Intocmirea PUG trebuia data unei firme resposabile (nu unei echipe, adunate,cu specialisti care din practicieni au devenit teoreticieni,inainte se spunea ,,daca nu vrei sa raspunda nimeni, cere unei comisii rezolvarea problemei ,,.Primaria trebuia sa urmareasca terminarea PUG prin Institutia Arhitectului Sef , oamenii acelei institutii cum si-au primit salariile , ce criterii de performanta au avut ? Sau ,Primaria sa aiba echipa ei de proiectare in Urbanism ,nu prin munca patriotica si subordonare politica,dezvoltarea orasului nu trebuie sa devina necontrolabila.

  • Vlad baiete … alearga logica pe langa tine si te lasa in urma. Fa un efort minim ca sa nu te faci de ras. Ia cate o lecitina si niste ulei de peste inainte sa te apuci de scris. Spui ca PUG – ul nu e bun pentru investitori pentru ca blocheaza dezvoltarea pe verticala a centrului orasului, dupa care vii si spui ca nu e bine ca PUG -ul nu este aprobat si ca se amana si din cauza asta au de suferit investitorii. Am si eu o intrebare Vladute : Esti prost ? Daca raspunsul e da … atunci totul este clar … daca raspunsul este nu … atunci conform propriei logici expusa in articol: este rau sa fii prost insa si mai rau e sa fii destept.

Adauga un comentariu