Actualitate

SCANDALOS! Important monument de patrimoniu din Iasi, la un pas de distrugere – GALERIE FOTO

Publicat: 16 dec. 2013

Situatie revoltatoare! Cu toate ca este vorba despre un monument inclus pe lista celor de patrimoniu, fosta cladire a Depozitului de Tutun Brut, situata pe Soseaua Nationala, este la un pas sa fie distrusa. Aici, o serie de lucrari ce tin de primarie, afecteaza grav structura imobilului. „Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi detine, prin H.G. cladirea Depozitul de Tutun, din cadrul Fabricii de Tigarete situata pe Soseaua Nationala nr. 1. Cladirea este pe Lista monumentelor istorice. Intentionam ca aceasta cladire sa intre în circuitul muzeal al institutiei noastre prin reabilitarea si amenajarea unui Muzeu de Arheologie Industriala, în cadrul Muzeului Stiintei si Tehnicii. În momentul de fata se efectueaza lucrari pentru canalizarea orasului, chiar lânga cladire – fatada spre Soseaua Nationala. Din cauza sapaturilor efectuate, pamântul s-a surpat lânga fatada si se vede fundatia. In momentul demararii lucrarilor, beneficiarul si institutiile de control, respectiv Directia Judeteana de Cultura, Politia de Patrimoniu si Inspectoratul de Stat în Constructii, nu au fost înstiintate, conform legii 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice. Lucrarile sunt efectuate chiar la baza cladirii de patrimoniu, existând posibilitatea afectarii structurii de rezistenta a acesteia”, au precizat oficialii CMNM. In acest context, reprezentantii municipalitatii sustin ca nu au cunostinta de o asemenea situatie. „Eu nu am primit, personal, nimic legat de aceasta problema. De fapt, nici nu ar fi putut sa ajunga ceva la mine, deoarece lucrarile de acolo tin de Directia Programe, coordonata de Cosmin Coman”, a spus Dumitru Tomorug, directorul tehnic al primariei. 

Comentarii
  • Jaful s-a facut cu ajutorul autoritatilor deoarece nu o data au fost date telefoane ca tiganii fura de acolo si nu au luat nici o masura, ba mai mult au spus ca nu stiu proprietarul si nu pot interveni.
    Alteori, tiganii furau folosind caruta la poarta dinspre linia ferata iar la poarta cealalta in interiorul curtii stateau agenti IGS si daca le spuneai ca se fura spuneau ca nu este treaba lor.
    Intrebarea este pe cine pazeau cei de la IGS ca se auzea cum sunt rupte grinzi de lemn, zgomot de geamuri sparte, etc., iar astia erau imobili.
    Si exemplele pot continua, deci implicarea autoritatilor este evidenta, sa vedem cine raspunde pentru jaful asta dar eu nu sunt convins ca va raspunde cineva asa cum nu a raspuns nimeni pentru disparitia industriei iesene.

Adauga un comentariu