Actualitate

SCANDALOS! Un asemenea proces n-a vazut Iasul de multa vreme! Si-a dat in judecata rudele pentru ca nu l-au chemat la inmormantare! Cere daune morale!

Publicat: 08 iul. 2018
1

@ Procesul a fost unul cu totul inedit, fiind audiati mai multi martori care sa vorbeasca despre motivele pentru care reclamantul nu a fost chemat de restul rudelor la inmormantarea mamei sale @ Fiul unei batrane, care a murit la varsta de 84 de ani intr-un apartament din Iasi, a cerut daune morale de la rudele sale pentru ca nu l-au anuntat sa vina la inmormantare @ Cazul este unul cat se poate de inedit @ "La aflarea acestei vesti, am intrat in stare de soc. Au inmormantat-o fara sa ma anunte, nu doar pe mine, dar nicio alta ruda", sustine reclamantul @ Rudele sustin ca l-au sunat chiar si in ziua mortii mamei sale @ "A fost sunat de mai multe ori, potrivit desfasuratorului convorbirilor telefonice, iar raspunsul lui a fost ca daca nimeni nu poate avea grija de mama lui, sa fie dusa la azil", se arata in raspunsul rudelor @ Judecatoria Iasi a respins actiunea barbatului, iar in urma cu cateva zile procesul s-a mutat la Tribunalul Iasi

Procesul este unul cat se poate de inedit: un barbat din Iasi, care s-a mutat in Dambovita, si-a dat in judecata rudele pe motiv ca nu l-au chemat la inmormantarea mamei sale. A solicitat daune morale de la cumnatul sau, de la nepoata si de alte rude prin alianta. A cerut judecatorilor ca acestia sa-i plateasca 25.000 lei cu titlul de daune morale, acest prejudiciu fiind cauzat de faptul ca nu a fost instiintat de aceste rude, pentru a putea participa la inmormantarea mamei. In actiunea depusa pe rolul Judecatoriei Iasi, Constantin Neculaita sustine ca ambii parinti i-au decedat.

"Dupa moartea tatalui si a surorilor mele, am ramas unicul întretinator al mamei, chiar daca am domiciliul în jud. Dâmbovita. M-am deplasat periodic la Iasi si i-am pus la dispozitie acesteia toate cele necesare unei batrâneti linistite. Mama mea venea la domiciliul meu din Dâmbovita, perioade de câte 4-5 luni pe an, începând din anul 2008 si pâna în anul 2013", a precizat Contantin Neculaita, in actiunea depusa la instanta de judecata.

Acesta a mai sustinut ca atata timp cat mama sa a locuit in apartamentul din Iasi, pe langa vizitele pe care le facea, dar si pe langa apelurile telefonice pe care le efectua in mod constant, a solicitat si ajutorul unor vecini de scara. Le-a cerut acestora sa o viziteze pe mama sa si sa-l anunte daca starea de sanatate a acesteia se inrautateste sau daca mai are nevoie de ceva.

Partea ciudata a acestei povesti este aceea ca barbatul a vorbit cu vecinii sa-l sune cand mama sa are nevoie de ceva, dar nu le-a lasat niciun numar de telefon. A recunoscut acest fapt chiar la intrebarile puse de instanta de judecata in proces.

Reclamantul: Nici pâna în prezent nu mi-am revenit, am suferit un soc psihic sever

La finalul lunii septembrie 2016 a venit in Iasi pentru ca mama nu-i mai raspundea la telefon. "La sfarsitul lunii septembrie 2016, deoarece mama nu-mi mai raspundea la telefon, m-am deplasat la domiciliul ei si am gasit usa incuiata. Am contactat o vecina, iar aceasta mi-a spus ca mama a murit si ca fusese deja inmormantata. La aflarea acestei vesti am intrat in stare de soc. Am solicitat relatii de la vecini si am aflat ca in ultimele luni a fost vizitata de cumnatul meu, de fiica acestuia, de ginere si de nepoata sa. Acestia au inmormantat-o fara sa ma anunte, nu doar pe mine, dar nicio alta ruda", mai sustine Constantin Neculaita.

De asemenea, barbatul a aratat in actiune ca a discutat cu rudele sale si le-a intrebat de ce nu l-au chemat, iar acestea i-au spus ca pur si simplu nu au vrut.

"Nici pâna în prezent nu mi-am revenit, am suferit un soc psihic sever, având în vedere raporturile strânse de afectiune si sprijin reciproc pe care le-am avut cu mama mea. Mi-a fost încalcat dreptul la viata de familie, cu toate prerogativele sale, mai ales cel suprem, de a avea legaturi firesti si informatii în legatura cu mama mea", a completat reclamantul.

A fost sunat si in ziua mortii mamei sale

Raportat la aceste motivatii, a existat un proces in toata regula, cu audieri de martori, interogatorii, depuneri de inscrisuri. Batrana avea 84 ani, iar vecinii au spus ca baiatul era plecat in Dambovita si ca nu venea prea des pe la ea. Rudele s-au aparat in fata instantei si au sustinut ca nu a existat nicio intelegere anterioara mortii batranei cu privire la faptul ca baiatul acesteia trebuie sa fie anuntat in cazul unor vesti nefericite.

"Nu am mai avut niciun fel de informatii despre el inca din martie 2013. Nu am avut niciodata o relatie apropiata si nu am mentinut legatura cu reclamantul", au aratat rudele.

Dincolo de toate aceste aspecte, una dintre probele incontestabile, aduse de nepotii batranei, a fost desfasuratorul convorbirilor telefonice, din care reiese ca una dintre rude l-a sunat pe reclamant chiar si in ziua mortii mamei sale, pentru a-l sensibiliza in sensul de a veni la Iasi.

"A fost sunat de mai multe ori, potrivit desfasuratorului convorbirilor telefonice, iar raspunsul lui a fost ca daca nimeni nu poate avea grija de mama lui, sa fie dusa la azil", au raspuns rudele chemate in judecata.

Din acest desfasurator rezulta ca Neculaita a fost sunat pe data de 7, 9, 12 septembrie 2016. Pe data de 15 a murit mama sa, fiind sunat si in acea zi.

Judecatorul dosarului: "Trebuia sa se intereseze personal de starea mamei sale"

Magistratii de la Judecatoria Iasi au respins actiunea formulata de fiul suparat ca nu a venit la inmormantarea mamei. Acesta a fost obligat sa le plateasca cheltuieli de judecata rudelor date in judecata. In motivare, instanta il trage de urechi si constata ca acesta a avut o conduita gresita si ar fi trebuit sa aiba grija de mama sa.

"Reclamantul, în calitate de fiu, avea obligatia sa se intereseze personal de starea mamei sale, atât telefonic, prin apelarea acesteia sau a unor vecini ori rude cu care trebuia sa tina legatura, cât si prin deplasari la Iasi si sa o ajute cu ceea ce avea nevoie. Acesta trebuia sa se intereseze personal de starea mamei sale, fara a astepta ca alte rude mai îndepartate sa-l înstiinteze despre situatia în care se afla aceasta, cu atât mai mult cu cât avea o vârsta foarte înaintata si era bolnava", a precizat judecatorul in sentinta.

"Reclamantul avea datoria morala de a face demersuri personal în acest sens, iar în cazul în care este adevarat ca nu ar fi lasat numarul sau de telefon vecinei de care mama sa era mai apropiata, nu se poate prevala de acest fapt, dimpotriva, este în culpa, întrucât, în acest caz, nu putea fi încunostintat, la timp, despre eventualele situatii de urgenta, cu atât mai mult, în cazul în care nu s-ar fi aflat în relatii apropiate cu alte rude din Iasi, respectiv cu pârâtii", a completat acesta.

Printre rudele chemate in judecata se afla o asistenta medicala si un agent de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. In urma cu cateva zile, procesul s-a mutat la Tribunalul Iasi pentru ca reclamantul este nemultumit de ceea ce a retinut judecatorul in sentinta. Spera ca judecatorii de la Tribunalul Iasi sa-i admita actiunea.

Adauga un comentariu