Actualitate

Scandalos! Una dintre cele mai mari companii locale refuza sa plateasca chirie

Publicat: 25 iul. 2016

@ Una dintre cele mai mari firme din Iasi nu plateste chirie @ Cu toate ca ocupa un spatiu intins, de peste o suta de hectare, iar conform intelegerii incheiate cu autoritatile locale trebuie sa plateasca o chirie de un milion lei lunar

In momentul in care Primaria Municipiului Iasi a concesionat catre compania Veolia (fosta Dalkia Termo Iasi) absolut tot sistemul de termoficare, aici fiind incluse terenurile, cladirile, unitatile de productie si cele transport din cadrul CET 1 Tudor Vladimirescu si CET 2 Holboca, una dintre conditiile principale era sa se achite o chirie de aproape un milion lei catre Centrala Electrica de Termoficare SA Iasi. Concret, este vorba despre o suprafata de 18 hectare situata in zona Tudor Vladimirescu si alte 138 de hectare situate in zona comunei Holboca, din apropierea municipiului Iasi.

Aceste terenuri erau evaluate, in anul 2012, la momentul concesionarii serviciului de termoficare, la circa 35 milioane de euro, iar instalatia de productie si de transport a energiei a fost estimata la peste 50 de milioane de euro. Cu toate ca Veolia Energie Iasi a vandut energie termica si electrica timp de aproape patru ani in Iasi, sistemul de termoficare a fost folosit gratuit de francezi, pentru ca Veolia nu a platit niciun leu CET-ului din suma stabilita initial.

Asta se intampla in conditiile in care, anual, incasarile in cazul Veolia ajung la peste 700 milioane lei anual. Concret, pe parcursul anului fiscal 2015, Veolia a incasat aproximativ 750 milioane lei si a avut un profit de circa 140 milioane lei. In paralel, CET SA Iasi, cea care trebuia sa revina pe linia de plutire prin intermediul acestor incasari, nu a primit niciun leu din partea Veolia Energie Iasi, insa a adunat restante de inca 50 milioane lei.

Procese pierdute pe banda rulanta

Exista chiar si un proces deschis de administratorul judiciar al CET SA, prin care se solicita plata contravalorii bunurilor folosite de Veolia Energie Iasi in procesul de termoficare. „Va rugam sa obligati reclamanta la plata contravalorii bunurilor revendicate 1.299.950.700 lei, precum si la obligarea platii contravalorii reparatiilor in suma de 164.922.573 lei”, se arata intr-o solicitare depusa de administratorul judiciar al CET SA, firma MRL SPRL Iasi. In urma deciziilor magistratilor, s-a stabilit faptul ca CET SA fost deposedata abuziv de instalatiile sale, iar firma Management Reorganizare Lichidare (MLR) a aratat judecatorilor ca falimentul CET si imposibilitatea conceperii unui plan de reorganizare pentru redresarea termocentralei vine din cauza transferului mijloacelor de productie si a instalatiilor catre Veolia.

Citeste si:  EXPLOZIV! Control bomba in Iasi, la prima companie multinationala acuzata de coruptie din Romania

Dupa ce au fost intocmite doua dosare serioase de coruptie in urma controalelor facute la punctele Veolia din Bucuresti si Prahova, a venit timpul si ca activitatea firmei franceze de la Iasi sa intre sub lupa anchetatorilor. In aceasta perioada, un control fulger este realizat la Veolia Energie Iasi, firma care nu fusese controlata niciodata de la preluarea sistemului de termoficare in anul 2012 si pana acum. Controlul este efectuat de inspectorii Curtii de Conturi a Romaniei, iar conform surselor, sunt vizate mai ales incasarile si achizitiile facute in aceasta perioada in ceea ce priveste sistemul de termoficare al orasului. Sunt urmarite atat achizitiile si investitiile facute innainte de concesionarea serviciului prin fonduri europene care au fost realizate si dupa anul 2012, precum si felul in care au fost stabilite planurile tarifare in cadrul Veolia Energie Iasi.

Acuzatii de coruptie la nivel inalt

Se pare ca aceste controale ale Curtii de Conturi sunt venite la scurt timp dupa ce au fost descoperite grave ilegalitati in activitatea firmei Veolia in Bucuresti si in Prahova, acolo unde a fost marite artificial preturile platite de populatie dupa ce sefii Veolia au dat spagi uriase sefilor din administratie. Veolia este prima multinationala acuzata de coruptie in Romania, iar acest aspect spune multe lucruri despre activitatea desfasurata in interiorul firmei franceze. Cei de la Veolia au intrat serios in atentia anchetatorilor in urma cu circa trei ani, atunci cand a fost organizata o licitatia la Statia de epurare Glina in valoare de circa 280 milioane lei, iar castigatoare a fost desemnata, de trei ori la rand, firma Veolia. Asta s-a intamplat contrar deciziilor date de instantele judecatoresti, care au spus ca aceasta oferta a Veolia nu este corecta. Totodata, DNA a intocmit un mega-dosar in care sefii mari ai companiei franceze, Daniel Paul Bruno Roche si Laurent Lalague, sunt acuzati de coruptie la nivel inalt, dupa ce tariful practicat de ApaNova Bucuresti a fost triplat fara temei.

Citeste si:  Dosarul care baga Primaria Iasi in colaps financiar! Milioane de euro, pierdute de autoritatile localeloading...

Comentarii
 • La parnaie cu cei responsabili fugarita din oras aceasta capsusa infiintat in locul ei o firma a primariei cu preturi mai mici la caldura

 • Dalkia – Veolia sa-si ia bagajele si sa plece si SECHESTRU pe avere – in solidar – la toti vinzatorii de tara si de neam care au votat si au semnat privatizarea CET Iasi.
  Ce a facut Nichita se cheama tilharie si jaf la drumul mare in interes personal.

 • Planul de reorganizare al CET Iasi, – respins in 2012 de primarul Nichita – se întindea pe o perioada de trei ani si prevede acoperirea în mare parte din datoriile catre creditori .
  Planul prevedea achitarea sumei totale de 128.897.640 lei fata de totalul creditorilor înscrisi în tabelul definitiv de 630.739.614 lei.
  Mai precis pentru a fi salvat CET Iasi de la faliment trebuia ca primarul Nichita sa gaseasca in rezervele Primariei suma de 128.897.640 lei, si bineinteles ca nu i-a gasit…, in schimb cu premeditare sau nu cei de la DALKIA au primit pina acum de la Primaria Iasi peste — 2,5 miliarde euro — ( DOUA MILIARDE si JUMATATE de EURO ), din banii iesenilor.
  Adica pentru DALKIA s-au gasit 2,5 miliarde de euro si pentru salvarea CET-ului de la faliment nu s-au gasit bani.
  Comentariile cred ca sunt in plus … de partea cui era Primaria Iasi …

  • Cipriane te lamentezi si esti suparat.
   De ce nu intelegi ca CET-ul trebuia sa intre in faliment, ca sa se ascunda furturile facute acolo de la Ivana pana la Nichita.
   Ivana a fost singurul director care i-a dat lui Nichita 25 miliarde pentru fotbal fara acoperire legala.
   CET-ul a fost falimentat, printre altele ca sa faca loc DALKIEI care era condusa de Lavinia Saniuta, nevasta de fost ministru PSD si cum Nichita era vicepresedinte „regional” PSD trebuia sa dea „CASCAVALUL” Francezilor de la Dalkia.
   A se vedea cum a fost preluat serviciul de termoficare diun Iasi de Francezi si pe ce bani, si mai ales ce spaga a primit Nichita pentru aceasta afacere.
   Se aude la Curtea de Conturi si DNA Bucuresti, ca in DNA Iasi nu avem incredere.
   Oricum suntem pe faza si vom scoate documente despre afacerea care „PUTE”

 • Lulu director la cer 2 câtă spaga ai luat la ultimele disponibilizări adică in 2014 ? Îți vine si ție rândul. Numai prin telefon lucrai

Adauga un comentariu