Titlurile zilei

Scandalul continuă la Newton Park, construit de afaceristul Bogdan Gheorghiu, patronul Clubului „Fratelli”, din cauza dejecțiilor! Un apartament a costat și 100.000 de euro, iar proprietarii nu mai au liniște. „Dopul era compus din șervețele umede, prezervative” – FOTO

Publicat: 13 ian. 2022
Afaceristul Bogdan Gheorghiu, blocul Newton Park și intervențiile realizate la canalizarea clădirii
În blocul Newton Park, al lui Bogdan Gheorghiu, canalizarea se înfundă din ce în ce mai des

Proprietarii din blocul Newton Park, construit de afaceristul Bogdan Gheorghiu, patronul Clubului „Fratelli”, sunt disperați din cauza inundațiilor. Sunt două tabere: cei care dau vina pe vecinii de la etajele superioare și cei care spun că e de vină canalizarea subdimensionată

Noi probleme la blocul Newton Park, de pe șoseaua Ștefan cel Mare, nr.42 – 46, din municipiul Iași. Chiar la finalul anului 2021, proprietarii care locuiesc la demisolul clădirii cu 5 etaje și 52 de apartamente s-au trezit cu dejecții în imobile, din cauza canalizării înfundate. Un astfel de incident a fost semnalat și în edițiile trecute ale BZI. De data asta, proprietarii sunt furioși, dar sunt împărțiți în două tabere: cei care dau vina pe chiriașii care nu știu să folosească instalațiile sanitare și cei care consideră că rețeaua de canalizare este subdimensionată. În acest caz se încearcă tragerea la răspundere a lui Bogdan Gheorghiu, patronul clubului „Fratelli”, cel care a dezvoltat proiectul imobiliar în zonă.

„Vom strânge mai multe semnături și vom face reclamații la instituțiile abilitate. Indiferent de utilizarea instalațiilor, nu se poate înfunda atât de des. Acolo este o problemă”, a transmis unul dintre proprietarii blocului Newton Park.

Un apartament de 82 de metri pătrați a fost vândut și cu 100.000 de euro. În vara anului 2020, circulația în apropierea șantierului deschis de Bogdan Gheorghiu a fost blocată.

Vecinii se plâng că au găsit șervețele și prezervative în conducte

Proprietarii de la etajele inferioare arată că toate costurile vor fi suportate.

”Pe data de 30 decembrie a avut loc o nouă inundație, a treia la număr. Descoperind la timp și pentru că s-a făcut intervenția anterioară, apa nu a mai ajuns în apartamentele 1,2,3,8, ci doar în spațiul tehnic. Dopul era compus din șervețele umede, prezervative și alte obiecte similare. Vă reamintim că a trecut abia o lună de la inundația precedentă. Apa în spațiul tehnic era cam de 35 de cm înălțime, aceasta aproape ajungând la centralele, cablurile de la internet și alte instalații electrice, acest lucru putând duce la avarii majore, precum și la întreruperea generală a apei, căldurii etc. În acest caz, toți locatarii din bloc vor fi afectați. Deci, de la sfârșitul lui noiembrie până azi, au fost trei intervenții majore care se vor regăsi în costuri la fiecare apartament”, se arată într-o notificare a vecinilor de la demisolul clădirii.

Proprietarii apartamentelor afectate au trecut la amenințări

În aceeași notificare se arată că cele trei inundații au provocat distrugeri la apartamentele 1,2,3 și 8, în valoare de 20.000 de euro. Proprietarii apartamentelor menționate au promis că vor recurge la alte metode în cazul în care canalizarea se va înfunda din nou.

”În cazul în care se va repeta o nouă inundație, după discuții cu mai mulți avocați, am aflat că avem nișa legală de a da în judecată toți vecinii care sunt pe coloana noastră la etajele superioare pentru utilizarea cu rea-voință a instalațiilor sanitare. De asemenea, vom face asigurare privată pentru toate apartamentele și în cazul unei noi inundații, vor demara și cei de la asigurări ancheta proprie, iar în condițiile găsirii de obiecte neconforme, vor lua măsuri în legătură cu vecinii de la etajele superioare. Este inadmisibil și nu vom mai tolera un nou episod, bazându-ne pe buna credință a celor ce nu sunt afectați, dar cauzează daune materiale constante. În același timp, vom monta clapete de sens pentru apartamentele afectate, fapt ce va face ca apa să ajungă la etajul 1”, au mai spus proprietarii afectați.

Bogdan Gheorghiu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. De precizat că, Bogdan Gheorghiu a fost implicat și într-un incident petrecut în clubul „Fratelli”.
Comentarii
 • Un inceput ar fi sa educati poporul care locuieste in bloc: nu aruncati in vasul de toaleta nimic. Doar trageti apa dupa ce va faceti nevoile fiziologice. Pentru hartia igienica folosita sa aveti un mic cos de gunoi in care asezati zilnic o punguta de plastic. Cand duceti gunoiul afara o aruncati si pe aceasta si o inlocuiti cu alta noua. Prezervativele folosite le aruncati la gunoiul menajer din bucatarie. Ciorba de fasole nemancata sau tocanita acrita ori resturile alimentare le aranjati frumos tot in cosul de gunoi intr-o punga de plastic pe care o aruncati la pubela de afara. In Iasi nu se face sortarea gunoiului menajer, deci nu aveti de facut decat sa respectati lucruri èlementare. Copiii vostri vor invata de la voi lucruri de bun simt si veti fi mandri de educatia pe care o faceti. Daca nu va respectati vecinii inundati acestia vor gasi o metoda prin care sa blocheze fluxul din instalatiile sanitare si tot rahatul va veni in casele voastre. Si asta va va trezi. Dupa ce veti sterge doar o singura data iar mirosul va persista in nari vreo 10 zile veti fi inteles. De voi depinde!

 • Daca ai vreo trecere la cineva cu putere de decizie, insista sa bage guvernul in programa scolara cele ce ai scris, in judetele limitrofe din nordul si din sudul nostru, cel putin.
  Daca n-ai, macar administratorul sa printeze aceste elementare norme si sa le afiseze la
  intrarea in „bloc” „iesenilor” cu numere de boston si vegaslui.

 • Nu-i de la folosire. Canalizarea nu-i bibelou. Nu se infunda asa usor.
  Instalatia este clar subdimensionata. Se vede in poza : diametrul este doar putin mai mare decat evacuarea de la centrala (100 mm). Deci au folosit teava de 110, maxim 125 mm. Mai sunt si coturi multe (se vede un cot dublu aruncat pe iarba). Si mai este si legatura la retea, ca nu cred ca le-a dat voie cu fosa pe versant. Blocul este in vale, canalizarea este in deal. Este suficienta panta? Sau din cand in cand se produce o curgere inversa si rahatul din reteaua stradala vine la bloc?

 • Blocul este construit pe un versant instabil (figurat ca atare pe harta Primariei). Versantul si asa aluneca la vale, dar daca-l mai si ajuti cu scurgeri din canalizare … Ii compatimesc pe cei care au cumparat acolo, si ma intreb doua lucruri:
  1. Cum s-a obtinut autorizatia de construire pentru blocuri P+4 in zona de case?
  2. Cum s-a obtinut avizul (obligatoriu!) de la Comisia de Versanti?

 • Cum sa dai 100.000 pe un apartament fara clapeta de sens ?
  Trebuie montate imediat.
  O clapeta de sens e tot ce isi poate dori omul la casa lui.
  Eu sunt pentru ! Montati clapetele de sens ! Cat de repede.
  Ca sa nu se raceasca subiectul !

 • E clar vina constructorului. Prin contract si prin lege el trebuia sa vina la fiecare proprietar sa ii invete sa se stearga la rozeta si sa le explice ca daca se sterg la cur cu servetele umede acestea nu se arunca la wc pentru ca se fac ca niste prosoape in contact cu apa. De asemenea el era obligat sa vina sa le ia si prezervativele de pe surubele si sa le dea la gunoi in loc de wc. Este clar ca acolo unde au stat anterior proprietarii nu aveau situatii similare pentru ca intre casa si haznaua din curte nu existau tevi .. totul se facea wireless.

 • Da la blocul de la Breazu, tot locatarii erau de vina cand a venit garda de mediu pentru dejectiile de pa camp? Daca esti retardat si dai 1000.000 de euro pe un bloc cu 5 etaje, fara canalizare, chiar nu mai conteaza ce mai arunci in WC. Prostia mai mica se absoarbe natural de prostia mai mare.

 • Nu doar trotuarele sunt pline de rahat de caine ci si ce a mai ramas din spatiile verzi. Dar nu intereseaza pe nimeni dintre cei responsabili cu verificarea respectarii legilor. Caci legile sunt pentru fraieri. Ca fapt divers, pe sos Nicolina nu mai e voie sa parchezi, dar putin mai incolo, la intersectia sos T Neculai cu Aleea T Neculai, pe cca 200m, masinile parcate blocheaza o banda fara nici o problema.
  Circul cu o rabla de 500 de euro si un sfert de veac vechime si-i imbolnavesc pe restul cu noxe mai ceva ca la Auschwitz?! Ei si ce, ce numai eu?
  Eu nu cred ca ne vom civiliza prea curand ca natie. Suntem campioni mondiali la badaranie, toparlanie si smecherie. Si natural, domneste o durere crancena in carnatz fata de ceilalti: daca ma vad eu cu sacii in caruta, restul pot merge la naiba. De asta ne aflam in aceasta situatie deplorabila dupa toti acesti ani post comunism.
  Oricum, prostia se plateste, „dezvoltatorii” au nenorocit acest oras dpdv al civilizatiei urbane, cu largul concurs al bizonimii care populeaza zona.

 • Nene Dilescule, o masina euro 6d polueaza cu doar 20 % mai putin decat un euro 3. Vorbesc de motoare bine reglate. Diferenta fata de un euro 2 este de 27 %.
  Fa o socoteala ce inseamna asta in termeni de preturi ale masinilor si de veniturile romanilor.
  Insa inainte de asta vezi locomotivele diesel , bulodexcavatoarele si utilajele de asfaltat precum si autobuzele alea vechi de la Unistil. Probabil acolo e adevarata problema, in rahatul de caine de pe trotuare, in lipsa parcarilor si a spatiilor verzi.
  Ontopic, astia cu blocul lor sa fie sanatosi si sa ne amuze pe mai departe. Blocul e jos, canalizarea e sus. La mai mare !

 • Ca aia arunca servetele umede in wc – clar, e vina lor. Dar conducta subdimensionata nu mai e vina lor. Sa pui Dn110 pe retea exterioara la un bloc P+4 este bataie de joc.

Adauga un comentariu