Actualitate

Scandalul dezinfectantilor este tinut in mare secret la Iasi. Directorul DSP nu stie ce a semnat

Publicat: 03 mai 2016
1

@ Controlul privind calitatea dezinfectantilor din spitalele iesene a fost finalizat @ Ieri, a fost incheiat un raport de control in urma analizarii celor 160 de probe, dar rezultatul este tinut sub cheie @

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi nu a putut oferi un raspuns privind rezultatele controlului pentru determinarea calitatii si eficientei dezinfectantilor din spitalele publice si private. Reprezentatii DSP au incheiat controlul si, ieri, au trimis un raport la Ministerul Sanatatii. Directorul DSP s-a jurat ca habar nu are care sunt rezultatele analizelor de laborator in urma probelor prelevate din unitatile medicale. Este greu de crezut ca acesta nu a aruncat macar o privire pe raportul inaintat ministerului, raport pe care l-a semnat in calitate de director executiv al DSP Iasi. De asemenea, este greu de crezut ca un medic, cum este directorul DSP Iasi, este atat de dezinteresat de starea de sanatate a iesenilor. In aceste conditii, acesta ar trebui sa-si dea demisia. Sa fie situatia atat de grava in spitalele din Iasi, incat nimeni nu are voie sa sufle o vorba sau ministrul Patriciu Achimas Cadariu i-a amenintat cu destituirea?

De-a lungul timpului, nu de putine ori, directorii au tinut mai mult la functie si au ascuns nereguli grave si au calcat in picioare legea, chiar daca era vorba de sanatatea iesenilor care ajung in spitale. Controlul solicitat de ministrul Sanatatii vine in urma dezvaluirilor unei anchete jurnalistice a Gazetei Sporturilor, in care se aratat ca firma Hexi-Pharma, care distribuie dezinfectanti spitalelor din Romania, a livrat produse cu concentratii diluate, la unele chiar si de 10 ori decat ceea ce era scris pe eticheta. Hexi-Pharma este un producator de biocide, produse destinate protejarii populatiei impotriva bacteriilor, infectiilor, prin actiunea substantelor active continute de respectivele biocide.

„Eu sunt la minister. Astazi (ieri- n.r.) a fost trimis raportul de control la Ministerul Sanatatii. S-au prelevat 160 de probe din toate spitalele, publice sau private. Probele au fost lucrate in laboratorul DSP si laboratoarele de microbiologie din spitale. Reprezentantii DSP au prelevat probe din salile de operatie, din ATI, saloane, suprafete, instrumentar, mainile angajatilor, toalete, de peste tot. Nu cunosc rezultatele controlului. Nici macar nu am vazut raportul. Rezultatele trebuiau trimise la Ministerul Sanatatii. Probabil, domnul ministru va informa care sunt rezultatele. Eu nu stiu nimic”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la DSP Iasi.

Un alt control tinut sub cheie

In luna martie 2016, ministrul Sanatatii a trimis controale incrucisate in toata tara, pentru verificarea stocurilor de medicamente, planificarile medicilor si conditiile igienico-sanitare. Directiile de sanatate publica trebuiau sa centralizeze situatiile epidemiologice si cazurile clinice deosebite, deoarece se intentioneaza infiintarea unor registre in fiecare unitate publica in care sa fie trecute cazurile de boli transmisibile, situatiile neobisnuite, complicatiile care apar in tratamentul unor pacienti. Nici pana astazi nu a fost facut public raportul de control in spitalele din Iasi. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aflat pe surse ca doua spitale au fost amendate si s-au aplicat mai multe avertismente. Directorul DSP Iasi, dr. Liviu Stafie, a avut o scuza: controalele au fost efectuate de inspectorii sanitari din alte judete, iar raportul a fost inaintat numai Ministerului Sanatatii. Acesta sustine ca, infectiile nosocomiale sunt in limite normale in unitatile medicale din Iasi.
Comentarii
  • Acesta este cel mai recent director DSP, si asta nu de prea mult timp. Sa fie tras la raspundere, dar de ce numai el? Pe vremurile celor care l-au precedat totul a fost super-corect?

  • Persoana cea mai potrivita pentru a da raspunsul la problema dezinfectantilor este Eugen Popescu, fostul director pana nu demult al DSP. Acesta a facut toate cartile si afacerile murdare in domeniul sanatatii, dupa anul 1990. Indiferent cine a fost director plin, Eugen Popescu, ca fiu al fostului sef al securitatii din Iasi, a condus DSP Iasi, practic, toate spitalele si institutiile publice de sanatate!

Adauga un comentariu