News Flash:

Scandalul tuberculozei

10 Martie 2008
2967 Vizualizari | 3 Comentarii
prof dr Traian Mihaescu
• Medicii de la Spitalul de pneumoftiziologie sustin ca este aberant sa existe o categorie profesionala care sa se ocupe exclusiv de tuberculoza, si anume ftiziologii • "Aceasta decizie, solutie, este neprofesionista si denota necunoasterea patogeniei bolii si a conceptelor moderne de tratament si preventie. Tuberculoza, o problema importanta de sanatate publica in Romania, ingrijoreaza si incita la solutii. Exista din pacate unii organizatori de sanatate publica care, in tendinta de a se debarasa de aceasta problema, incearca sa desemneze o categorie profesionala care sa se ocupe exclusiv de tuberculoza, adica ftiziologii", a declarat prof. dr. Traian Mihaescu • Din aceasta cauza, prof. dr. Traian Mihaescu a declarat ca a delimita extrem de restrictiv un numar de medici pentru tratamentul tuberculozei este o solutie nu numai neeconomica, dar si irationala • "Este absurd sa ceri unui «specialist» sa puna diagnosticul tuberculozei indiferent de ce organ este afectat. Este absurd sa pretinzi ca poti urmari tratamentul tuberculozei, indiferent de ce organ sau sistem este afectat, de un singur specialist. Desigur, in 85 la suta din cazuri e vorba de plaman si acestea sunt singurele cazuri contagioase", a precizat prof. dr. Traian Mihaescu

Delimitarea specialitatii de ftiziologie (ramura a medicinei care se ocupa cu studiul tuberculozei pulmonare) a starnit reactii dure din partea medicilor de specialitate de la Spitalul de pneumoftiziologie din Iasi. Pentru ca Romania ocupa un loc fruntas in privinta numarului mare de bolnavi de tuberculoza in randul tarilor europene, medicii considera ca este aberant sa existe o categorie profesionala care sa se ocupe exclusiv de tuberculoza, si anume ftiziologii. "Tuberculoza, o problema importanta de sanatate publica in Romania, ingrijoreaza si incita la solutii. Exista din pacate unii organizatori de sanatate publica care, in tendinta de a se debarasa de aceasta problema, incearca sa desemneze o categorie profesionala care sa se ocupe exclusiv de tuberculoza, adica ftiziologii. Aceasta decizie, solutie, este neprofesionista si denota necunoasterea patogeniei bolii si a conceptelor moderne de tratament si preventie. Problema organizatorica medicala actuala pe care o pune tuberculoza pulmonara este ca, la fiecare consult medical, sa se evoce si suspiciunea de boala pulmonara. Asta inseamna ca, implicit, boala de tuberculoza, daca ea exista, sa se stabileasca natura exacta si apoi sa se incerce a returna cat mai rapid bolnavii catre propriul lor areal social, evitand consumul spitalicesc, lucru perfect posibil pentru tuberculoza, boala a carui tratament medical a fost demonstrat inca din 1956 ca se poate face ambulatoriu", a declarat prof. dr. Traian Mihaescu de la Spitalul de pneumoftiziologie. Dupa cum a precizat acesta, problemele complexe de diagnostic si tratament, tehnicile moderne de investigatie imagistica si endoscopica, explorarea functionala respiratorie sunt apanajul unor specialisti in bolile pulmonare, dar depistarea cazurilor suspecte de tuberculoza si tratamentul acestora implica intreaga retea medicala, indiferent de specialitate. Din aceasta cauza, prof. dr. Traian Mihaescu a declarat ca a delimita extrem de restrictiv un numar de medici pentru tratamentul tuberculozei este o solutie nu numai neeconomica, dar si irationala.

Justificare de moment


Aparitia specialitatii de ftiziologie era oarecum justificata pentru o anumita perioada de timp. "In absenta unui tratament etiologic, in conditiile in care tuberculoza reprezenta «ciuma alba» a societatii civilizate, a fost candva necesara concentrarea bolnavilor in locuri in care un personal medical calificat era chemat sa efectueze tehnici terapeutice speciale, in conditii de izolare a bolnavilor. Instituirea pneumotoraxului (acumulare de aer in spatiul dintre plamani si peretele toracic, adica in spatiul pleural - n.r.) si intretinerea lui, operatia Jacobaeus, toracoplastia, necesitau concentrari de specialisti in zone bine delimitate si dotate tehnic la vremea respectiva, izolate si cu posibilitati de ingrijire pe termen lung", a spus Mihaescu.

Tratamentul in ambulatoriu


Aparitia tuberculostaticelor a modificat profund abordarea terapeutica a tuberculozei. Modificarea prioritatilor adusa de tratamentul antibiotic a fost catre depistarea cazurilor si acordarea corecta a tratamentului. Aceasta implica integrarea combaterii tuberculozei in reteaua de medicina de familie, lucru perfect posibil prin standardizarea tratamentului si aplicarea sa intermitenta. Nu toate "stationarele de tuberculoza" trebuie sa dispara, dar menirea lor principala trebuie sa devina asistenta sociala si psihologica, reeducarea functionala si recuperarea, sistem medical in care psihologi, sociologi si cadre medii de asistenta sociala, alaturi de medici cu pregatire generala pot prelua o ingrijire a bolnavului cronic, dezradacinat social si familial. Trecerea catre acest concept de terapie etiologica in ambulatoriu si terapie psiho-sociala in stationar se pare ca a fost asa de brusca incat a trebuit infranta tocmai opozitia unor specialisti ftiziologi si s-a poticnit acolo unde sistemul de medicina de familie teritorial nu era bine pus la punct si nu coopera, sustin unii specialisti din domeniu. Situatia actuala a tuberculozei in Romania nu face decat sa accentueze prioritatea depistarii precoce a bolii si instituirii rapide a tratamentului in ambulatoriu. Asta in situatia in care bolnavul nu are complicatii, nu este infectat cu bacili rezistenti la tratament si are o structura sociala adecvata pentru sustinerea sa. "O boala cu frecventa considerabila, cu expresie clinica polimorfa, mimand orice alta patologie respiratorie, putand aparea la diverse varste si in diverse medii sociale trebuie recunoscuta de intreaga retea medicala si indeosebi de cei care acorda ingrijirea sanitara primara si generala", a spus medicul Mihaescu.

Specialitate recunoscuta pe plan european


Depistarea la timp a tuberculozei este posibila prin buna pregatire a medicilor in specialitatea de pneumologie, specialitate recunoscuta in Comunitatea Europeana. "Simptomaticul respirator cronic, cu factori de risc, indeosebi socio-economici, este principalul suspect pentru tuberculoza. Adresarea sa la primul esalon de ingrijire medicala, adica medicul de familie si medical internist generalist, este favorizata de gradul de incredere pe care populatia o acorda acestui nivel de ingrijire. Fara o buna pregatire, sistematica si valorificata de scolile medicale, medicul de familie si medicul internist nu vor avea credit din partea simptomaticilor respiratori. Or, patologia respiratorie in practica de medicina de familie este ca frecventa pe primul loc si cunoasterea ei sistematica, intr-o viziune globala, pneumologica, ramane o prioritate. Cum tuberculoza este «marea imitatoare a bolilor pulmonare» si, pe de alta parte, este inca una din bolile infectioase cele mai tratabile, medicii ar trebui invatati cand si cum sa-si puna o intrebare simpla", a declarat medicul Mihaescu. Medicii de la Spitalul de pneumoftiziologie sustin ca aceasta abordare a simptomaticului respirator nu poate fi insusita temeinic decat intr-un invatamant medical si intr-o organizare de asistenta medicala in care pneumologia este vazuta ca o specialitate ce inglobeaza inerent tuberculoza pulmonara si numai. "Este absurd sa ceri unui «specialist» sa puna diagnosticul tuberculozei indiferent de ce organ este afectat. Este absurd sa pretinzi ca poti urmari tratamentul tuberculozei, indiferent de ce organ sau sistem este afectat, de un singur specialist. Desigur, in 85 la suta din cazuri e vorba de plaman si acestea sunt singurele cazuri contagioase", a precizat Mihaescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Koch  | #31362
Asta ne doare:cum ne cheama,in loc sa ne preocupe cum putem sa-i tratam pe cei suferinzi de tb sau pe cei care refuza sa se trateze si de care dl. profesor nu vrea sa auda!e frumos sa vezi lumea ca sef regional al Programului de combatere a tuberculozei dar sa nu te intereseze cum se descurca cei 9(noua) medici care raspund in ambulator de o populatie de peste 800000!n-am auzit de nicio initiativa publica a dl. profesor care sa coaguleze sistemul medical intr-o initiativa benefica pt. "tebecisti" sau cum putem obliga pacientii necooperanti sa-si duca tratamentul la bun sfarsit.O persoana bolnava de tb pulmonara poate infecta alte 9-10 pana sa fie descoperita,ganditiva pe cati imbolnavesc cei care nu-si fac tratamentul!Iar pt. d-na reporter:faceti ovizita la clinicile unde se trateaza tb sa vedeti in ce stare se prezinta si o sa va dati seama de interesul d-lui profesor pt. aceasta boala.
Brian Douglas  | #31363
Dintr-o simpla analiza a datelor de mai jos, reiese ca TBC-ul in judetul Iasi este o problema imensa. In mod cert, o cauza definitorie a aparitiei TBC-ului este reprezentata de conditiile de trai vitrege ce exista atat in zonele rurale cat si in cele urbane ale judetului.

Zilnic, in Romania se imbolnavesc aproximativ 70 de oameni si 7 mor de tuberculoza!

Din acest punct de vedere, Romania este pe primul loc pentru TBC in Europa.
Tuberculoza este intalnita la noi mai frecvent decat in alte tari europene:
Anual apar 134.6 de cazuri la 100.000 de locuitori, adica aproximativ 30.000 de bolnavi in toata tara, dintre care 1500 sunt copii.
Media europeana = 30 la 100.000 de locuitori

In Judetul Iasi in 2007 cazuri noi per 100.000 locuitori = 108.35
Cazuri noi la Copii = 53.98
Cazuri noi la studenti = 51.57.
Decese inregistrate in 2007 = 4.9

Cu ajutorul statisticilor de mai sus putem vedea ca intr-adevar exista o mare problema, ce ar trebui sa atraga un buget suplimentar de la Ministerul Sanatatii pentru infectiile cu TBC din judetul Iasi. In acest fel vor fi instruiti mai multi specialisti in domeniu, medicii de familie vor primi informatii reactualizate pentru identificarea in timp util a cazurilor de TBC.

Din punct de vedere social ar trebui un buget alocat educatiei pentru prevenirea TBC, inclusiv un ajutor de la Ministerul Educatiei pentru dezvoltarea unor programe de constientizare pentru fiercare copil in scoli.

Asistentii sociali de la Primarie, ar trebui sa fie instuiti in aceasta problema pentru a merge in comunitatile lor si a prezenta riscurile infectiilor si impactul asupra mediului de viata.

Tot odata asistentii sociali trebuie sa monitorizeze persoanele care au beneficiat de tratament Gratuit pentru TBC in spital, si se intorc acasa, pentru a fi siguri ca etapele de recuperare si indicatiile medicilor sant urmate si modul de viata este unul sanatos.

Prin constientizarea problemei, patrunderea TBC-ului intr-o familie, poate fi impiedicata.

Casele din mediul rural si apartamentele trebuiesc construite dupa modele conform standardelor UE, astfel aerisirea care este un factor important pentru evitarea infectiei sa poata fi facuta prin gurile de ventilatie care ofera eliminarea aerului cald din camere si patruunderea de aer curat din afara.


Toate cele prezentate mai sus, costa anumite sume de bani care sant accesibile daca se doreste, si pot reduce numarul cazurilor de infectie cu TBC, sau chiar poate preveni aparitia acestuia

Prevenirea reprezinta cheltuieli mai mici atat pentru familii (tratamentul pentru Tuberculoza este Gratuit in Romania.) cat si pentru stat eliminand cauzele ulterioare.

Brian Douglas (Director RCHF-UK.)
Ionut Preotu - dir. adj. RCHF - UK  | #31364
Stimabile domn Koch,
Bine v-ati mai ales numele bacilului, si asta o spun pt ca e usor sa iti exprimi opiniile fara sa lucrezi efectiv in domeniile din discutie. Daca ati sti ca aparitia TBC-ului este data de nivelul de trai mult infeior altor tari, probabil nu ati mai dori ca de la buget sa se aloce sume pentru o oarecare restructurare in sistemul sanitar; sume care pot fi investite in primul rand in prevenirea infectiei, si anume prin educatie.
Tot daca ati lucra in acest camp ocupational ati sti ca medicii probabil vor fi aceeasi dar vor avea alta titulatura, asa ca de sa nu lasam specialistii sa-si faca meseria si noi sa ne vedem de ale noastre.
Romania face progrese de la an la an in lupta contra multor boli, una din ele fiind TBC-ul, si sant persoane care isi dedica mare parte din timp activitatilor educative anti TBC.
Asa ca sprijiniti aceste persoane si nu uitati ca TBC-ul se poate lua si din mijloacele de transport sau de la persoanele pe care le intalniti. Sant oameni ca si noi si nu terbuie sa se simta marginalizati.
Multa sanatate!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1377 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014022 (s)