Sanatate

Scapă de puroi la măsea: Ce recomandă medicii stomatologi

Publicat: 21 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Puroiul la măsea sau abces dentar, în termeni medicali, reprezintă apariția locală a unei pungi cu puroi, fie în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară. Pentru a scăpa de puroiul la măsea cel mai indicat este să mergeți la un cabinet stomatologic, însă există și câteva soluții pentru a ameliora durerea până ajungeți la dentist.

Abcesul dentar poate apare în diverse zone ale cavității bucale, iar netratat, acesta poate difuza în zonele și țesuturile învecinate provocând uneori infecții foarte de grave.

persoană care are abces dentar

Abcesul dentar, care este cauzat de infecții bacteriene, poate fi gingival, periodontal și periapical.

Abcesul gingival sau periodontal este cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte. Cauza acestui tip de abces sunt bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie și dinte.

Abcesul periapical este cauzat de o infecție în interiorul dintelui. Cauza acestui tip de abces o reprezintă microbii din cariile dentare. Bacteriile din cariile dentare netratate pot pătrunde în pulpa dintelui și de acolo, prin canalul radicular, pot ajunge în țesuturile situate sub dinte producând infecții ale acestora.

persoană care are abces dentar

Simptome ale prezenței puroiului la măsea

Primul simptom resimțit în cazul abcesului dentar este durerea intensă și continuă cu evoluție progresivă. De obicei, infecția se poate extinde către urechi, maxilare sau chiar și la dinții vecini.

În plus, persoana care suferă de abces dentar poate acuza apariția inflamației la nivelul țesuturilor moi și al feței, gingii înroșite, durere de cap sau gust neplăcut în cavitatea bucală și halitoză.

Alte simptome ale abcesului dentar pot fi sensibilitatea dentară la nivel local, măseaua sau dinții din zona în care s-a instalat abcesul devin ușor mobile sau febră.

În cazuri rare pot apărea și spasme musculare la nivelul maxilarelor.

persoană care are abces dentar

Scapă de puroi la măsea: Tratamentul medical și soluții pentru ameliorarea durerii

Abcesul dentar nu se vindecă de la sine, iar dacă este lăsat netratat se poate ajunge la infecții grave.

Tratamentul obișnuit în cazul unui abces dentar îl reprezintă eliminarea infecției cu ajutorul unei proceduri denumite drenaj, care presupune scoaterea puroiului din punga de infecție formată. Pentru asta este necesară prezentarea imediată la un cabinet stomatologic.

Pentru început, medicul va drena puroiului colectat în interiorul abcesului printr-o mică incizie la nivelul gingiei umflate, fie prin interiorul canalului radicular, fie pe ambele cai.

Pentru a combate infecția, stomatologul va recomanda un tratament cu antibiotice.

persoană care are abces dentar

Pentru tratarea definitivă a măselei se poate apela la tratament endodontic sau la extracția dintelui.

Tratamentul endodontic reprezintă o succesiune de proceduri terapeutice după care măseaua va reconstituită fie cu o obturație fie cu o coroană dentară.

Dacă măseaua a fost foarte distrusă se poate face extracția acesteia.

Până a ajunge la medic, pentru a ameliora durerea puteți lua medicamente precum nurofen, ketonal sau algocalmin. În plus, trebuie evitate alimentele sau băuturile calde care pot agrava durerile și să consumați alimente cât mai moi și să folosiți cealaltă parte a cavității bucale pentru masticație.

De asemenea, există și anumite remedii naturiste până ajungeți la stomatolog.

 

Adauga un comentariu