Mama si copilul

Scapati de insomnii daca stingeti becul cu mult inainte de a va culca

Publicat: 20 ian. 2011

Acesta este sfatul cercetatorilor americani de la Universitatea de Medicina Harvard, care sustin ca expunerea la sursele artificiale de lumina scade foarte mult secretia de melatonina, hormonul care iti regleaza somnul.

Oamenii de stiinta americani sustin ca vom avea un somn mai odhnitor daca nu vom sta cu lumina aprinsa intre apus si ora de somn. Noaptea, glanda pineala din creier secreta melatonina, hormon care regleaza somnul, temperatura corpului, tensiunea arteriala si nivelul glucozei. Secretia acestui hormon scade insa din cauza expunerii la lumina artificiala, iar de aici pana la insomnii mai e doar un pas.

Pentru a demonstra efectele negative ale luminii artificiale asupra creierului, cercetatorii americani au evaluat calitatea somnului a 116 voluntari sanatosi, cu varstele intre 18 si 30 de ani. Acestia au stat cu lumina aprinsa timp de 8 ore inainte de somn. Poate durata expunerii la lumina artificiala vi se pare exagerata, insa nu este, multi dintre noi lucrand ore in sir la lumina becului sau neonului. 

Scaderea melatoninei, risc de cancer si diabet
Medicii au masurat permanent nivelul melatoninei voluntarilor: la cei expusi la lumina artificiala, secretia de melatonina a fost oprita timp de 90 de minute pe noapte, iar la cei care au dormit cu lumina aprinsa, hormonul responsabil pentru somnul de calitate era redus la 50 la suta.

Scaderea secretiei de melatonina este o situatie periculoasa care poate creste riscul de cancer si pe cel de diabet de tip doi. Iar cercetarile noastre ar putea veni in ajutorul celor care lucreaza mult timp in prezenta luminii artificale”, a declarat Joshua Gooley, unul dintre autorii studiului.

Citeste si: 

Nu abuzati de somnifere! Va scurteaza viata 

Patul, sursa de probleme medicale 

Somnul este influentat de orientarea patului. Vezi cum trebuie sa-si asezi patul pentru a te odihni bine  loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit