International

Scara pe care a pasit Iisus, tinuta ascunsa sute de ani. Ce s-a gasit sub ea este uluitor

Publicat: 20 apr. 2019
1

Pelerini si turisti din lumea intreaga au inconjurat noaptea trecuta Colosseumul din Roma. Cu lumanari aprinse in maini, credinciosii au participat la procesiunea Drumul Crucii. Ca in fiecare an, ceremonia religioasa a fost condusa de Papa Francisc.

Asa a inceput spectaculoasa procesiune din capitala Romei. Ritualul multisecular reface drumul Mantuitorului spre cruce si, asa cum cere traditia, credinciosii romano-catolici au inconjurat de 3 ori Colosseumul cu faclii si lumanari aprinse. In tot acest timp, in zona incarcata de istorie, rasuna corul bisericii catolice.

La finalul slujbei de doua ore, Suveranul Pontif le-a vorbit credinciosilor despre rusine si cainta. Si a deplans in discursul sau problemele prin care trec imigrantii, precum si drama victimelor traficului de fiinte umane.

Papa Francisc: Doamne Isuse, ajuta-ne sa vedem pe crucea Ta toate crucile lumii. Crucea tuturor oamenilor care sufera de foame si de dragoste. Crucea poporului care este insetat pentru dreptate si pace, crucea imigrantilor care gasesc usi inchise din cauza fricii si inimilor marcate de calcule politice.

Inainte de slujba de la Colosseum, Papa Francisc s-a rugat in Basilica Sf. Petru din Vatican. Purtand o pelerina de culoare rosie, ce simbolizeaza sangele varsat de Isus Christos, Suveranul Pontif s-a recules intins pe un covor, asezat in fata altarului. Totul s-a intamplat in timpul ceremoniei religioase Celebrarea Patimilor Mantuitorului, care are loc in Vinerea Mare la Vatican.

Scara Sfanta pe care a pasit Isus, redeschisa
 
In plus, capitala Italiei a fost scena unui alt moment incarcat de istorie. Scara Sfanta, pe treptele careia ar fi urcat Isus, a fost dezvelita pentru prima data dupa 300 de ani. Istoria spune ca ea a fost adusa la Roma in anul 326 din palatul din Ierusalim al lui Pilat din Pont. Cele 28 de trepte vor fi accesibile credinciosilor pentru o perioada de timp limitata, urmand sa fie din nou acoperite cu lemn in luna iunie. 

Potrivit unor oameni de stiinta, scarile sunt doar parte dintr-o legenda sau o copie simbolica a scarilor din palatul lui Pilat.

Dedesubtul carcasei din lemn, restauratorii au gasit monede, fotografii, matanii si biletele scrise de mana cu rugaciuni, lasate de-a lungul anilor.

“Dupa ce am dezvelit prima treapta si am gasit prima cruciulita, a fost clar pentru toata lumea ca ceea ce vom gasi dedesubt nu se poate limita doar la competenta catorva experti”, a spus Paolo Violini, specialist restaurator la Muzeele Vaticanului.

Adauga un comentariu