Stiri medicale

Scarlatina, o maladie care a făcut ravagii secolul trecut, cauzeaza din nou probleme

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scarlatina o maladie care a făcut ravagii secolul trecut cauzeaza din nou probleme

Principala cauză de deces pentru copii, scarlatina a fost aproape eradicată datorită medicinei din secolul al XX-lea. Dar noile focare din Marea Britanie și Asia de Nord-Est, din ultimii ani, sugerează că avem încă un drum lung de parcurs in lupta impotriva acestui flagel.

De ce experimentăm o reapariție a agentului patogen mortal numit scarlatina este un mister. Un nou studiu a descoperit indicii în genomul uneia dintre tulpinile bacteriene responsabile, care arată cât de complex poate fi arborele genealogic al bolilor infecțioase.

Specia din spatele bolii este streptococul grupului A sau Streptococcus pyogenes, un microb în formă de bilă care poate produce compuși toxici numiți superantigeni, capabili să facă ravagii în interiorul corpului. Mai ales la copii.

Simptomele pot fi la fel de ușoare ca intr-un caz de faringită sau o erupție cutanată sau la fel de severe ca un șoc toxic care determină eșecul organelor, noteaza sciencealert.com.

Odată cu apariția antibioticelor, focarele au putut fi ușor gestionate înainte de a scăpa de sub control.

Totul pare să se schimbe: scarlatina cauzeaza din nou probleme

Această reapariție globală a scarlatinei a provocat o creștere de peste cinci ori a ratei imbolnavirilor și a dus la aparitia a peste 600.000 de cazuri în întreaga lume.

Conducând o echipă internațională de cercetare asupra genelor streptococice din grupa A, Brouwer a reușit să caracterizeze o varietate de superantigene produse de o anumită tulpină din nord-estul Asiei.

Printre acestea se număra un fel de superantigen care pare să ofere invadatorilor bacterieni o nouă metodă inteligentă de a avea acces la interiorul celulelor gazdei, una care nu a mai fost văzută până acum printre bacterii.

Noutatea noului val de infectări implică faptul că aceste focare nu provin din aceleași tulpini de bacterii care au afectat comunitățile în secolele trecute. Mai degrabă, sunt populații strâns legate de streptococul grupului A, care au „învățat” o serie de comportamente și caracteristici care să le permită să infecteze mai eficient noi gazde. O modalitate prin care organismele similare pot evolua aceleași caracteristici, cum ar fi virulența avansată, este ca selecția naturală să regleze în mod independent în același mod.

Alte studii au sugerat deja că această tulpină de bacterie a primit o mână de ajutor sub forma unei infecții proprii, una de la un tip de virus numit fag.„Toxinele ar fi fost transferate în bacterie atunci când a fost infectată de viruși care au purtat genele toxinei”, specifica cercetătorul Mark Walker, de la Universitatea din Queensland.

Adauga un comentariu