Eveniment-Social

Scenariile unui profesor de la Universitatea Cuza despre viitorul Iasului

Publicat: 22 mai 2013
1
Un cercetator asociat al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” a decis sa afle daca viitorul Iasului poate fi prevazut, bazandu-se pe o analiza stiintifica a posibilelor scenarii de viitor pentru oras.

Acesta a ajuns la concluzia potrivit careia Iasul ar putea deveni un oras al inspiratiei sau ar putea involua spre un oras al dezolarii, dar distinctia dintre cele doua extreme consta in raspunsul la doar trei intrebari simple. Acestea ar putea fi folosite inclusiv de administratia locala, pentru a ghida dezvoltarea orasului in directia optima.

Ioan Ciumasu, profesor al Universitatii din Versailles si cercetator asociat in cadrul Centrului de Expertiza pentru Exploatarea Durabila a Ecosistemelor de la Facultatea de Biologie, este specialist in studierea eco-oraselor, mai precis a oraselor care evolueaza in armonie cu mediul inconjurator si ofera locuitorilor posibilitatea de a se dezvolta in comunitate.
Profesorul Ciumasu este autorul unui studiu recent, publicat in revista Technological Forecasting and Social Change (Elsevier), care identifica cei mai importanti factori de risc in dezvoltarea Iasului, impreuna cu cele mai importante trei intrebari la care administratia locala va trebui sa gaseasca, pe viitor un raspuns. Spre deosebire de diverse alte analize realizate pana acum, cercetarea profesorului Ioan Ciumasu ofera si un instrument practic, fundamentat stiintific, pentru a fi utilizat in luarea deciziilor.
„Problema principala a managerilor oraselor este aceea ca un economist vede orasul intr-un fel, un inginer in alt fel, un sociolog in alt fel, iar un biolog sau un medic in alt fel. Si lista poate continua. In momentul in care cetatenii si alesii publici ai unui oras incep sa caute cai de transformare in mai bine a orasului lor, aceste dificultati si blocaje ies la iveala si nu mai pot fi ignorate.
Pe scurt, metoda identifica factorii schimbarii, ii formuleaza in mod explicit ca intrebari prioritare de management al orasului, si arata consecintele fiecarei situatii rezultate din raspunsurile la fiecare intrebare”.
Utilizand documentul Orizont 2020 – Strategia de Dezvoltare Economico-Sociala Durabila a Municipiului Iasi, realizat independent pentru Primaria Municipiului (2007 ), profesorul Ioan Ciumasu a determinat principalii factori de presiune (si risc) in dezvoltarea Iasului. Au reiesit urmatorii factori
1. Capacitatea de guvernanta
2. Starea ecosistemelor locale, a capacitatii lor de a sustine activitati socio-economice
3. Dinamica resursei umane
4. Aspiratiile si oportunitatile economice
5. Contributia stiintei si tehnologiei la progresul orasului
6. Emisiile (poluantii eliberati in aer, apa si sol)
7. Vulnerabilitatea orasului cauzata de saracia populatiei
In ceea ce priveste intrebarile de care depinde viitorul Iasului, Ioan Ciumasu a aratat ca viitorul orasului, de la cea mai sumbra varianta a sa pana la cea mai de dorit, depinde in esenta de raspunsurile autoritatilor si comunitatii la aceste intrebari, intr-o anumita ordine a prioritatilor negociate prin exercitii de consultare publica.
1. Va implementa Iasul o strategie de guvernanta care sa genereze si sa multiplice activitatile economice moderne?
2. Va dezvolta Iasul un sistem de management al resurselor orasului (in ansamblu)?
3. Va implementa o strategie pentru cresterea exponentiala a capitalului uman?
Iata cum ar arata viitorul Iasului in functie de raspunsurile la aceste intrebari
1. Orasul in declin – „NU” la toate intrebarile
Daca raspunsul la toate intrebarile este „Nu”, atunci lucrurile vor ramane asa cum sunt. Managementul orasului va fi unul pur reactiv, oferind solutii de moment la problemele grave. Guvernanta (managementul care imbina democratia cu eficienta) va lipsi. Cei mai buni oameni vor continua sa plece din Iasi, activitatea economica va scadea, iar efectele se vor face simtite inclusiv la nivelul calitatii mediului. Orasul va cadea in declin, ramanand in urma altor localitati din Europa Centrala/Romania care „se vor misca” si astfel vor realiza o reala convergenta socio-economica cu vestul dezvoltat al Europei .
2. Orasul aspirant – „DA” la prima intrebare, „NU” la restul intrebarilor
Iasul ar putea incepe sa se transforme prin imbunatatirea capacitatii de administrare, dar ignorarea celorlalte aspecte presante (in special cel al degradarii mediului si schimbarilor climatice) ar lasa orasul neajutorat in cazul unor probleme de mediu sau dezastre naturale. Cea mai puternica amenintare, determinata de asezarea geografica, ar fi seceta, deoarece previziunile climatice indica o accentuare a uscaciunii in aceasta parte a Europei centrale. Dar riscurile de mediu nu se reduc la climat, ele fiind mult mai complexe si grave, in special in raport cu distrugerea ecosistemelor naturale, poluarea si toxicitatea apei, aerului si solurilor. Pe termen lung, imposibilitatea de a face fata riscurilor naturale va submina progresele administrative ale Iasului, iar orasul si locuitorii sai risca deziluzionarea si demobilizarea.
3. Orasul promitator – „DA” , la primele doua intrebari, „NU” la ultima intrebare
In acest posibil viitor, Iasul ar fi un oras bine administrat si usor adaptabil schimbarilor mediului, dar ar fi incapabil sa atraga si sa mentina oamenii de valoare, mai precis forta de lucru inalt calificata (cercetarea si inovatia tehnologica fiind principalul motor al dezvoltarii in Europa de Vest). Practic, orasul ar esua la un capitol important, nu si-ar valorifica avantajul de a fi gazda unora dintre cele mai vechi si mai valoroase universitati ale natiunii. In lipsa unei relatii functionale si puternice dintre oras si universitatile sale, succesul real al orasului va ramane o speranta desarta.
4. Orasul inspirational – „DA” la toate intrebarile
In viitorul „de dorit” – cel care ar corespunde cu adevarat vocatiei sale si aspiratiilor cetatenilor sai, Iasul va fi reusit sa dezvolte un sistem bun de guvernanta, care sa tina cont simultan de aspectele de mediu, sociale si economice – prin urmare va fi un oras sustenabil, in care resursele de educatie, cercetare si inovare sunt integrate in dinamica orasului. In regiunea Europei Centrale, va fi devenit un pol de dezvoltare si transformare, iar locul sau la nivel international va fi decis de felul in care orasul va raspunde noilor intrebari, ce vor aparea pe parcurs. Cu alte cuvinte, orasul Iasi va confirma in secolul 21 vocatia sa istorica de lider civilizational si motor de dezvoltare Europeana si nationala.
Sursa: 360.uaic.ro.
Adauga un comentariu