Titlurile zilei

Scenariu de film horror, la Iași: îi distrug zilnic toată munca! Raluca Partenie: „Sunt disperată, nu mai știu ce să fac!” – GALERIE FOTO

Publicat: 24 iun. 2022
_____ Vizualizări 15 Comentarii
Scenariu de film horror la Iași îi distrug zilnic toată munca Raluca Partenie Sunt disperată nu mai știu ce să fac  GALERIE FOTO
Raluca Partenie este una dintre locuitorii care se plâng de situația gravă a ciorilor din Belcești

Raluca Partenie și Mariana Ciobanu sunt două localnice din satul Tansa, care se plâng de efectele devastatoare pe care le are prezența ciorilor care și-au făcut cuiburi în zonă. Acestea susțin că păsările dăunătoare le-au lăsat fără recoltă și fără legume pe care să le pună pe masă. Ieșencele povestesc și despre comportamentul bizar al ciorilor, care au început chiar să fure pui de gâscă dintr-o curte.

Locuitorii satului Tansa trăiesc într-un film horror din cauza sutelor de ciori din zonă. Fermierii nu pot să își adune recoltele din cauza păsărilor care distrug tot ce le iese în cale! De la sute de pomi de cireși, la simplele legume din grădină, localnicilor nu le-a mai rămas nimic. Pe lângă mâncarea pe care le-o iau oamenilor de la gură, păsările fac gălăgie și nu îi lasă să închidă un ochi noaptea. Totul a pornit de la faptul că autoritățile au omis să taie ultimii doi plopi din acea zonă, iar ciorile și-au mutat toate cuiburile în zona respectivă. Acum, sătenii se chinuie să obțină o aprobare de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași ca să rezolve problema.

Film horror la capătul satului Tansa din Belcești

La ieșirea din satul Tansa spre satul Hodora, comuna Belcești, oamenii trec printr-un coșmar din cauza ciorilor care și-au făcut cuiburi în copacii din apropiere. Acestea le fac stricăciuni de proporții agricultorilor și le distrug tot ce au prin grădină. Sătenii așteaptă ca autoritățile să facă ceva, însă măsurile se lasă așteptate.

„Am tot depus plângeri. Anul trecut am făcut sesizare la administrația drumurilor județene și au declarat că nu sunt fonduri pentru tăierea copacilor. Trebuie să avem răbdare să aibă fonduri ca să taie 2 copaci. Anul acesta, din 500 de copaci pe care îi am, am cules doar 120 de kg de cireșe. Ne mănâncă usturoiul din grădină, porumbul, castraveții. Nu pot să dorm cu un geam deschis vara, fac gălăgie. Acești copaci sunt un pericol pentru trafic și pentru trecători. Când a bătut vântul, s-au rupt crengile și au picat peste gardul vecinului, l-au distrus. Am dat 650 lei pe un tun pentru ciori, nicio rezolvare. Probabil s-au obișnuit cu el. Din cât porumb mi-am pus în grădină, doar doi mi-au rămas. Am muncit și am cheltuit bani degeaba”, se plânge Raluca Partenie, o locuitoare a satului Tansa.

Femeia adaugă faptul că nu este singura nefericită în acest caz, păsările producând daune însemnate și în alte gospodării.

„Nu sunt singura, mai sunt câteva case aici cu aceeași problemă. Ne-am săturat. Avem un vecin care are pământ în arendă, vreo 3 hectare de porumb a întors anul trecut, nu a mai făcut nimic. L-a întors târziu, a pus omul floare, tot la fel, tot porumbul i l-a distrus. Aș vrea eu o aprobare ca să îi tai din banii mei, ca să nu fiu dată în judecată”, adaugă ieșeanca.

Mariana Ciobanu, rămasă fără păsările din curte

În trecut, administrația publică s-a ocupat de tăierea copacilor de pe strada respectivă, însă a omis să scape de ultimii doi copaci din capăt, motiv pentru care toate păsările și-au mutat cuiburile în plopii rămași în picioare. Cel mai grav este afectată Mariana Ciobanu care locuiește exact lângă copacii cu pricina.

„Nu știm ce să mai facem. Nu pot dormi copiii, am și mama bolnavă, nu se poate. Ciorile mi-au luat toți puii din curte. Sunt sătulă de ele. Din grădină mi-au scos tot. Ce pun azi, ele scot mâine. Nu pot lăsa un geam deschis. Aseară cred că au venit și altele. Nu se poate tăia un copac? Păsările vin pe gard, se uită la tine, degeaba le alungi, s-au obișnuit. Nu pot pune mâncare la păsările din curte, că vin peste ele. Dau eu cui trebuie să se ocupe 10 litri de benzină, numai să îl taie. Nu pot să îl tai eu, trebuie să vină E.ON-ul să dea firele de electricitate jos. Acum sunt zeci de cuiburi acolo. Îmi iau tot de prin ogradă. E jale. A mai fost presa pe aici, au filmat, dar nu s-a schimbat nimic. Lumea ne întreabă cum putem trăi așa. Nu pot să las casa și să plec, unde să mă duc? Am cumpărat niște pui de gâscă, 30 de lei bobocul. Pe toți mi i-au luat”, povestește Mariana Ciobanu.

Sătenii s-au plâns la Primăria comunei Belcești despre această situație, însă administrația locală nu poate face nimic până nu primește aprobarea de la DJADP pentru tăierea copacilor.

„Cunoaștem situația. Am vorbit la DJADP. Acum așteptăm aprobarea de la dumnealor să tăiem deoarece acei copaci sunt pe drumul județean. Sunt în administrarea lor și nu putem să intervenim fără acceptul dânșilor. Am avut o discuție chiar cu domnul director, vom primi un răspuns ca să îi putem ajuta pe cetățeni. Au venit și la mine oamenii, mi-au spus. Am zis că dacă nu au ei cu ce să se deplaseze, trebuie vorbit și cu cei de la E.ON, că sunt niște fire printre copaci și trebuie scoase. Cum primim acceptul, se va rezolva. O să mai insistăm dacă nu ne răspund”, a declarat primarul comunei Belcești, Dumitru Tanasă.

Acum, reprezentanții locali așteaptă un răspuns pentru a putea interveni și a rezolva situația. Până atunci, oamenii continua să trăiască ca într-un film horror, înconjurați cât vezi cu ochii de ciori.

Comentarii
Adauga un comentariu