Titlurile zilei

Schimbare majoră de trafic în cel mai blestemat loc de pe drumul european spre Iași. Noi reguli de circulație pe porțiunea dintre Bălțați și Sârca. Vitezomanii au parte de o surpriză de proporții

Publicat: 21 oct. 2021
Acident rutier petrecut la Sârca, județul Iași, în 20 septembrie 2021
Pe drumul european spre Iași, între localitățile Bălțați și Sârca, vor fi implementate o serie de măsuri de trafic pentru limitarea accidentelor rutiere

Traficul rutier de pe drumul european spre Iași se va schimba radical. Autoritățile au demarat o serie de modificări pe șoseaua cuprinsă între localitățile Bălțați și Sârca, zonă unde în ultimii 2 ani au murit 20 de persoane. În zonă vor apărea și insule pentru pietoni, proiectul fiind derulat de cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri

Circulația rutieră de pe una din cele mai blestemate șosele din județul Iași ar urma să se desfășoare în alte condiții. Cei 7 kilometri din drumul național DN 28 (DE 583) între localitățile Bălțați și Sârca se vor transforma radical. Numărul mare de accidente rutiere, soldat cu zeci de morți, a făcut ca autoritățile din județul Iași să ceară luarea unor măsuri radicale. Astfel, Primăria comunei Bălțați, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) și Poliția Rutieră au ajuns la un consens pentru implementarea unor măsuri de trafic.

Număr mare de morți pe drumul european spre Iași

O statistică prezentată de Ministerul Trasporturilor a arătat că în 2019 și 2020, pe porțiunea de 6,4 kilometri dintre Sârca și Bălțați, s-au produs 30 de accidente rutiere, de pe urma cărora 20 de persoane au decedat.

„Pe sectoarele de drum național DN 28, de pe raza localităților Bălțați și Sârca, s-au produs în ultimii 2 ani un număr de 30 de accidente rutiere grave, cu 60 de persoane rănite grav și 20 de morți, ca urmare a intrării vehiculelor pe contrasens și neacordarea de prioritate la intrarea pe drumul național de pe drumurile laterale”, se arată într-o adresă a Ministerului Transporturilor.

În aceste condiții, Primăria comunei Bălțați a cerut luarea unor măsuri pentru protejarea pietonilor.

Marcaje pentru pietoni pe șoseaua dintre Sârca și Bălțați

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a început de câteva zile amenajarea zonelor respective. Astfel, pe zona Sârca a fost realizat accesul pietonilor pe drumul național. Au fost aplicate marcaje stradale prin care șoferii sunt atenționați că în zonă sunt pietoni. De asemenea, în dreptul primăriei din comuna Bălțați au fost realizate alte marcaje asemănătoare. În cursul anului viitor vor fi realizate și insule pentru pietoni în aceste zone.

„În baza reviziei comune efectuate de reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Iași cu cei ai Inspectoratului de Poliție Județean- Serviciul de Poliție Rutieră, în vederea identificării unor soluții optime de reducere a accidentelor rutiere pe sectorul DN 28, s-a hotărât amenajarea etapizată a unor intersecții în localitățile Bălțați și Sârca, pe baza proiectului întocmit de Primăria comunei și aprobat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri și IPJ Iași- Poliția Rutieră”, au mai transmis cei de la Ministerul Transporturilor.

Accidente groaznice în curba morții de la Sârca

Zona de la Sârca este una dintre cele mai periculoase din drumul european spre Iași. În acest loc au avut loc numeorase accidente, atât din cauza pietonilor, cât și a șoferilor neatenți. În 20 septembrie 2021, la Sârca a avut loc un accident soldat cu mai mulți răniți. Un șofer a încercat să evite un alt șofer care efectua o depășire fără să se asigure și a intrat într-un cap de pod. În urma accidentului, două persoane au fost rănite. Un alt accident ce a avut loc la Sârca s-a petrecut în 11 august 2021.

Un autoturism, care circula cu viteză foarte mare, mergea dinspre Iași spre Târgu Frumos. La un moment dat, a ricoșat peste un gard în curtea unei case. Șoferul a fost proiectat în afara mașinii. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, care se afla singur în mașină, a suferit un traumatism cranio-cerebral sever, cu lipsă de substanță cerebrală, și nu a mai putut fi salvat.

Comentarii
 • @insula iubirii bineinteles ca se va intampla ceva, vor mai muri si cativa pietoni :))) E mai simplu sa faci cateva zebre in loc sa instalezi vreo 3 radare fixe si sa modifici limita de viteza

 • Oare e asa de greu si atat de costisitor, sa faca treceri pentru pietoni suspendate,separatoare de sensuri si sensuri giratorii pentru viraj la stanga?

 • Din articol reiese ca accidentele au avut drept cauze intrarea pe contrasens si neacordarea de prioritate. Nu pot deduce care din masuri sunt pentru a inlatura aceste cauze.De trasat linii pe asfalt nu e nevoie de multa scoala.Hai sa mai incurcam putin circulatia si sa avem activitate in justificarea salariilor uriase.

 • Pai ori este drum european ori national??? Intre localitati este national si in afara lor este european? De pasarele pietonale au auzit autoritatile acestea ????????

 • Niste tampiti care ne conduc de 30 de ani. Mai bine vopsesti ,decat sa construiesti. Vor mai trece 30 de ani pana apare un neuron care sa zica: sa facem o sosea de centura prin afara localitatilor.
  La noi desteprii astia de la consiliu ne plimba pe sub ochi soseaua de centura care va trece prin toate localitatile din jurul iasului.

 • In anii 2000 făceam pana la București 4 ore și jumate, acum, după 20 de ani, facem 6 ore…. In afara de restricții, același drum făcut cu o banda jumate pe sens, și care nu ocolește nici o localitate

 • „una din cele mai blestemate șosele”
  …va scufundati tot mai adanc in mlastina presei de mahala! Iasi, „capitala culturala”! Ha, ha!
  Vai voua!

 • Masuri de doi lei si cand te gandesti ca administratorii acestor gunoaie de drumuri iau zeci, poate sute de milioane de lei salarii. Incompetenti am fost, incompetenti am ramas.

 • dar poate niste despartitoare de beton in curbe si in zonele fara vizibilitate? (si asa ai linie continua) ……. ce ar fi si acostamentul ala de lumea crede ca e o banda sa fie micsorat sau transformat in pista de bicicleta? sa inteleaga lumea ca nu este o banda de circulatie…. se va aglomera, poate…. vor muri mai putini… sigur

 • Dar de imposibilitatea intrarii si iesirii din Baltati primarul nu stie? El cum incalca regulile? e un sat complet blocat. Oamenii aceia nu au dreptul de a se misca dintr-un loc in altul? Se lauda ranjitul ca a rezolvat problema. Minte de usuca teiul.

Adauga un comentariu