Titlurile zilei

Schimbare uluitoare la Aeroportul Iași! Terminal cu platformă directă în avion și zonă plină de hoteluri și restaurante spre Ciric. Iată cum arată noua aerogară de 80 de milioane de euro!

Publicat: 27 iul. 2021
Terminalul T3 de pasageri de la Aeroportul Internațional Iași
111.920 de pasageri au tranzitat Aeroportul Internațional Iași, în primul semestru al anului 2021

Terminal nou de pasageri la Aeroportul Iași, în valoare de 80 de milioane de euro! Noua construcție va fi legată de o serie de facilități din perimetru, proiectul urmând a acoperi nevoile aerogării în următorii 20 de ani

Un nou terminal de 30.000 de metri pătrați la Aeroportul Iași, zone cu hoteluri și restaurante și locuri de parcare în zona aerogării. Toate acestea vor fi incluse în viitorul proiect de modernizare al regiei autonome, proiect care va beneficia de finanțare cu fonduri europene.
Primul pas este legat de noul terminal T4, de la Aeroportul Iași, clădire cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați. Valoarea investiției este de circa 80 de milioane de euro, 75 la sută din fonduri urmând a fi alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Aerogara va împrumuta restul sumei de la o instituție bancară, pentru a acoperi co-finanțarea. Noul terminal va fi gata până în 2024, urmând ca restul proiectului să fie implementat în anii următori.

Noul terminal T4: 3,5 milioane de pasageri pe an, până în 2045

Conform conducerii de la Aeroportul Iași, noul terminal de pasageri va putea procesa 3,5 milioane de persoane pe an până în cursul lui 2045.

„Este vorba despre un terminal care ne-ar satisface prioritățile până în 2045. Este un termen lung pe care dorim să-l acoperim, să nu mai umblăm de fiecare dată la o bucățică de terminal, ne dorim să facem unul care să reprezinte întreaga regiune. Este un proiect optimist, unul de valoare mare, pe care vrem să-l finalizăm în termen scurt. Suntem presați de timp, dar suntem optimiști. Lucrăm în echipă, suntem sprijiniți de Consiliul de Administrație, de Consiliul Județean…”, a precizat Vasile Stoicea, directorul Aeroportului Iași.

Pe lângă noul terminal vor apărea și spații noi de parcare, dar și hoteluri și restaurante.

Îmbarcare direct în aeronavă de pe noul terminal T4

Noul terminal va avea o suprafață de circa 30.000 de metri pătrați, de aproape 10 ori mai mare decât actualul T3, construit în 2015.

„Actualul terminal T3 are 3.600 de metri pătrați. Prin noul terminal, va fi acoperită ca trafic perioada de până în anul 2045. Zone de dezvoltare mai sunt, vorbim despre zona de est, care poate fi folosită. Noul terminal este dedicat curselor externe. Va fi folosit și pentru curse interne, pentru o perioadă, până va crește traficul de pasageri. Noul terminal va avea îmbarcare direct în aeronavă, prin poduri suspendate. Începând cu 2024, va fi un aeroport care va deservi o zonă foarte largă și cu mai multe destinații”, a mai spus Vasile Stoicea.

Zbor transatlantic, de pe Aeroportul Iași!

La începutul lunii iulie, de la Iași a fost inaugurată cursa Lufthansa spre Frankfurt – Germania. Odată cu acest zbor, cei de la Aeroportul Iași au precizat că vor ca, în viitor, să deschidă și curse transatlantice, cu aeronave de mari dimensiuni.

„Avem discuții cu mai mulți operatori pentru alte curse externe. Recent a fost inaugurată cursa spre Frankfurt, cu operatorul Lufthansa. Este o companie importantă din Europa. Destinația Frankfurt permite o deschidere în orice zonă a lumii, ceea ce este un foarte mare avantaj pentru noi. Ei au venit și cu alte propuneri, dar o să vedem dacă acestea se concretizează. Vorbim despre un zbor transatlantic din Iași, este o dorință comună și sper să se concretizeze”, a mai precizat directorul aerogării ieșene.

Drum de acces prin zona Aviației, pe la unitatea militară

Noul aeroport va beneficia și de lărgirea drumului actual de la Pădurea Ciric, dar și de o nouă cale de acces, prin zona Aviației, pe la unitatea militară în care se află „Lupii Negri”. În proiect va apărea și o arteră spre Aroneanu, șosea care se va conecta la viitoarea centură ocolitoare, drum destinat traficului greu. În plus, aerogara ar urma să beneficieze și de un terminal cargo, terminal destinat schimbului de marfă.

„Avem probleme pe partea de COVID-19, care ne creează o zonă de nesiguranță cu valul 4, probleme care pot afecta traficul de pasageri. Ne încadrăm în estimările de trafic pentru 2021 și 2022 și sperăm să păstrăm indicele. Sperăm să aducem și partea de cargo. Iașul este bine poziționat, poate deservi o zonă foarte mare și pentru cargo. Avem discuții și pe această temă și sperăm ca, până în 2024, să avem și așa ceva”, a mai spus Vasile Stoicea, directorul aerogării ieșene.

Comentarii
  • Da alexa ,e beton tot sanducu excrocutu a participat cu bodica la t3 ,ce a iesit catastrofa totala asa ca sa vezi t4 ce face .Apropo ce faC BENZILE ALEA CARE SE PLATESTE SI ACUM LA U.T.I.LUNAR BINE …..Cauta pe la un fost dir.care are sclav la sec un un smecher care o face lata bine ….vezi si din soricei de acolo ca au ros ceva …mai e o saraca cu duhul care tine de fotoliu care nu stie nimic dar se vrea SEFA si una care pupa dosurile pe saltea de PAIE .Una nu are coloana iar a doua ai vrea locul si suge orice.Baieti din conducere stiu ei de ce stau departe de scandal.Alexa ai promis curatenie cand ca se poate si acum nu trebuie sa asteptam noua organ. A nu se uita stog de paie care nu stie nici sa salute se vrea sef mai are ceva de cosit.Singurul nevinot e actualul care vrea sa o tunda.Treceti si pe la birouri niculeta gasca asteapta control…..zice tot..

  • Da in legatura cu benzile asa e , ne-am saturat sa punem bagajele la unghi si grad .Domnul implicat in porcaria benzi venea tota ziua sa ne explice asta ,dupa un timp a plasat asta colegilor pe care a avut grija sa-i duca de nas impreuna cu o alta colega.Apropo UTI traieste bine dupa combinatia asta iar AEROPORTUL INTERNATIONAL IASI merge din teapa in teapa . O ANCHETA CRED CA AR SCOATE CEVA BANI DE LA DL RESPECTIV SI DE LA COLEGA CE SEMNEAZA ASTA . SE NUMESTE RECUPERARE DE PREJUDICIU .ALO C.J. !!!!!!!!!!!!!

  • Am senzația că acei de la aeroport au vorbit prin somn iar ziaristul a scris și a publicat. Iată așadar o nouă poveste SF referitoare la aeroportul din Iași! Mă întreb. Oare nu e nimeni treaz la aeroport care ceea ce spune să își și asume?

  • Ancheta penala pentru toate neregulile de la t3 recuperare prejudiciu de la bodea si anghelus si de la toti ceilalti care si au tras malaiul gros la buzunar si acum au ajuns pe cai mari, asta se cheama jaf si prejudiciul trebuie recuperat

  • 80 mi-l euro * 10-15% parandărăt = 8 mi-l sau 12 mi-l euro. Asta da afacere!!! Pt Costeluș Alexios care are in Sculeni un Domeniu Boieresc! De unde și cu ce a făcut acolo tot ce a făcut. Important ca are pe domeniu și Măgari. Oare de ce îs luat ca sa dea ora exactă in sat?

  • Ce ba? T4? Imbarcare direct in avioane? Da de unde veniti voi cu harfele voastre? Da sta lumea cate 3 ore dupa debarcare sa intre in terminal si voi visati terminale.. Voi nu sunteti in stare sa il mentineti pe asta mic in stare optima de functionare.. Ba nu merge afisajul ba nu merg benzile de bagaje ba nu merg aparatele de scanare a biletelor.. Nu mai zic de bariere.. Aveti niste sefi de compartimente rude cu diverse personaje de prin aeroport.. unu mai tălâmbă ca celalalt

  • Aeroport moldovenesc, sa nu uitam de dara de sânge roșie rosalie ce coboară din Copou spre centru, pista de bicicliști. Un gunoi de aeoport

Adauga un comentariu