Religie

Schimbarea la Fata a Domnului: Rugaciunea care iti indeplineste cea mai mare dorinta

Publicat: 06 aug. 2018

Sarbatoarea Shimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V lea. In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.

Exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca pomenire generala a celor trecuti la cele vesnice (Biserica Rusa). In unele zone, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului se aduc la biserica struguri, care se impart credinciosilor. In aceasta zi este bine sa rostesti urmatoarea rugaciune care te va ajuta in viata, iar daca o spui din suflet va duce la indeplinirea celei mai mari dorinte ale tale.

«Schimbatu-Te-ai la Fata in munte, Hristoase Dumnezeule, aratandu-le ucenicilor Tai slava Ta, pe cat li se putea. Straluceste si noua, pacatosilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Datatorule de lumina, slava Tie. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care locuiesti intru Lumina cea nepatrunsa, si esti Stralucire Slavei Tatalui si Chip al Ipostasului Sau! La plinirea vremii ai venit, Tu, pentru mila cea nespusa fata de neamul omenesc cel cazut, Te-ai micsorat, chip de rob luand, Te-ai smerit pe sine, ascultator fiind chiar pana la moarte. Totusi, inainte de Cruce si de patimirea cea de bunavoie, in muntele Taborului, Te-ai Schimbat la Fata, intru slava Ta dumnezeiasca, inaintea sfintilor Tai ucenici si Apostoli, ca atunci cand Te vor vedea rastignit si dat mortii sa priceapa ca patimirea este de bunavoie si dumnezeiasca. Invredniceste-ne si pe noi, pe toti, sa praznuim Preacurata Schimbare la Fata cu inima curata si cu minte neintinata, sa urcam in muntele Tau cel sfant, in salasul sfintei Slavei Tale, unde este glasul curat al celor ce praznuiesc, glasul nespusei bucurii, ca acolo, impreuna cu sfintii, Fata catre fata, sa vedem slava Ta, in ziua cea neinserata a Imparatiei Tale si sa preaslavim Preasfant Numele Tau, impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte si cu Preasfantul si Bunul si de Viata Facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”loading...

Adauga un comentariu