News Flash:

Schimbarea la Fata a Mantuitorului

6 August 2008
2089 Vizualizari | 0 Comentarii
Schimbarea la Fata a Mantuitorului
• Clipa revelatiei Lui Dumnezeu prin chip omenesc, pe cand Hristos, in al 33-lea an al vietii sale pe pamant, se afla pe muntele Tabor, este sarbatorita astazi de catre crestini sub numele de Schimbarea la Fata a Mantuitorului • Este un moment inexplicabil rational, ci numai in virtutea intelegerii a ceea ce este divinitatea in deplinatatea sa • Aflat pe muntele Tabor cu ucenicii sai Petru si Iacov, Mantuitorul "s-a schimbat la fata inaintea lor si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina. Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El"


In prima saptamana a Postului Adormirii Maicii Domnului, crestinii sarbatoresc una dintre cele mai tainice revelatii divine, aceea de pe muntele Tabor, cand s-a savarsit Schimbarea la Fata a Mantuitorului. Este o clipa a Luminii dumnezeiesti care izvoraste din chipul Mantuitorului, om si divinitate deopotriva. Clipa revelatiei Lui Dumnezeu prin chip omenesc, pe cand Hristos, in al 33-lea an al vietii sale pe pamant, se afla pe muntele Tabor insotit de ucenicii sai Iacov si Petru, este una care a fost cuprinsa de catre ucenici prin ochii duhului, iar intelegerea ei impune deschiderea spiritului in infinitatea luminii divine. Mantuitorul "s-a schimbat la fata inaintea lor si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina.

Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El", marturisea Sf. Apostol si Evanghelist Matei despre revelatia Lui Dumnezeu. Atunci, pe muntele Tabor, glasul divin, in forma de nor, marturiseste despre Mantuitor ca fiind Trimisul pentru implinirea noii legi. "Iata, un nor luminos i-a umbrit pe ei, si iata un glas din nor zicand: «Acesta este Fiul Meu cel iubit, pe Acesta ascultati-L». Si, auzind, ucenicii au cazut cu fata la pamant si s-au spaimantat foarte" (Matei 17, 2-6). Dupa unele date istorice, Schimbarea la Fata marca sfintirea acelei biserici ridicate pe muntele Tabor, prin secolul al IV-lea, de catre Sf. Elena, pe locul unde Mantuitorul a fost aratat in toata slava divina. Atat partile rasaritene, cat si cele din Apus sarbatoreau aceasta clipa a luminii inca din prima jumatate a secolului al V-lea. Insa, abia dupa secolul al VII-lea ea se va generaliza in rasaritul european, in timp ce in Occident sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat ulterior, prin hotararea luata de Papa Calist III de a celebra aceasta sarbatoare drept recunostinta pentru victoria trupelor crestine asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2763 (s) | 22 queries | Mysql time :0.156046 (s)