Local

Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică. Dezlegare la pește în calendarul creștin

Publicat: 06 aug. 2020
Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică sărbătoresc astăzi, 6 august 2020, Schimbarea la Față a Mântuitorului, săbătoare inclusă în Postul Adormirii Maicii Domnului
Astăzi este Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică

Astăzi, 6 august 2020, este sărbătorită Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus. Sărbătoarea este cinstită atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Schimbarea la Față a Mântuitorului se ține înaintea Adormirii Maicii Domnului, cea mai importantă din perioada verii. Sărbătoarea de astăzi este una plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Astăzi este și dezlegarea la pește, conform calendarului creștin

Creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc astăzi, 6 august 2020, Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Sărbătoarea este cinstită de Biserica Ortodoxă și de Biserica Catolică și este trecută cu cruce roșie în calendar. Schimbarea la Față a Mântuitorului a avut loc înainte de intrarea lui Iisus în Ierusalim și de răstignire. Este considerată a fi sărbătoarea premergătoare Adormirii Maicii Domnului, cea mai importantă din această perioadă a anului. Sărbătoarea este cuprinsă în Postul Adormirii Maicii Domnului, însă astăzi este dezlegarea la pește.

Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Eveniment marcant pentru creștinătate

Sărbătoarea de astăzi este cinstită atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos are ca semnificație momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe Muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

În Evanghelie se arată cum în acele momente o șuviță de lumină a pogorât din cer și a făcut ca fața lui Iisus să strălucească precum soarele, iar mantia i-a devenit albă ca zăpada. În documentele din secolul al V-lea apar mențiuni atât în Răsărit, cât și în Apus referitoare la sărbătorirea Schimbării la Față. Sărbătoarea mai este numită și Obrejenia, denumire ce vine din slavonă și înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limba greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea).

Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos. Se spune că atunci când sfinții Cosma și Damian au compus imnuri pentru slujba sărbătorii în secolul șapte, cultul ei era deja generalizat în Biserica de Răsărit. În Apus, Schimbarea la Față era sărbătorită încă sporadic în secolul al șapte, cultul ei generalizându-se mai târziu.

Tradiții în întreaga țară de Sărbătoarea Schimbarea la Față a Mântuitorului

Ziua de astăzi este una plină de tradiții și obiceiuri. În calendarul creștin, Schimbarea la Față a Mântuitorului este singura zi când se poate mânca pește, în postul Sfintei Mării, care a început la 31 iulie, și care se termină la 15 august. De acest moment sunt legate și o serie de credințe și obiceiuri populare. Se crede că din acest moment întreaga natură capătă amprenta toamnei. Agricultorii cred că, după 6 august, este posibilă oricând căderea brumei. Tot din 6 august sunt estimate roadele livezilor, din convingerea că de atunci înainte fructele nu se mai aleg. Femeile păstrează, mai ales în mediul rural, diferite credințe și obiceiuri. Nu mai lasă noaptea ferestrele deschise, nu atât de teama frigului, ci din credința că, în miez de noapte, duhurile rele se trag de frig în case și că membrii familiei atinși de ele rămân o vreme cu membrele înțepenite sau strâmbe. Aceeași dată este și reperul unor prognoze meteo populare pe termen scurt. Se crede că dacă vremea se schimbă brusc în această zi, aspectul său nou se va menține același până la 15 august, când se serbează Adormirea Maicii Domnului, numită popular Sfânta Mărie Mare.

 

Adauga un comentariu