News Flash:

Schimbari climatice: Comisia Europeana vrea continuarea eforturilor, dupa esecul de la Copenhaga

11 Martie 2010
461 Vizualizari | 0 Comentarii
Comisia Europeana a prezentat o strategie menita sa contribuie la mentinerea ritmului eforturilor globale de combatere a schimbarilor climatice. Comunicarea propune ca UE sa treaca imediat la implementarea Acordului de la Copenhaga, incheiat in decembrie anul trecut, in special a mecanismului de asistenta financiara initiala rapida pentru tarile in curs de dezvoltare.

UE mai trebuie sa militeze in continuare in favoarea unui acord global solid si obligatoriu din punct de vedere juridic, care sa permita participarea efectiva a tuturor tarilor la actiunile de combatere a schimbarilor climatice. In acest scop, este necesara integrarea Acordului de la Copenhaga in negocierile din cadrul ONU si remedierea deficientelor Protocolului de la Kyoto. Va fi esential ca UE sa initieze actiuni de cooperare, pentru a asigura astfel sprijinul necesar negocierilor din cadrul ONU, aceasta responsabilitate urmand sa revina Comisiei, in stransa colaborare cu Consiliul si beneficiind de sprijinul Parlamentului European. Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Comisia este hotarata sa mentina ritmul sustinut al eforturilor globale de combatere a schimbarilor climatice;Comunicarea de astazi defineste o strategie clara cu privire la urmatoarele etape care vor trebui parcurse pentru a revigora negocierile internationale si a determina participarea partenerilor nostri la demersul propus.  Voi invita urmatorul Consiliu European sa sprijine aceasta strategie tinand seama totodata de consultarile ulterioare pe care, la rugamintea mea, Comisarul Hedegaard le va desfasura cu principalii parteneri internationali.”

Connie Hedegaard, Comisarul european pentru politici climatice, a declarat: „Controlul schimbarilor climatice este posibil numai daca toti marii producatori de emisii iau masuri in acest sens. Evident, nimeni nu si-ar dori mai mult decat mine sa putem solutiona toate  problemele la conferinta din Mexic, insa din pacate acest lucru este prea putin probabil, avand in vedere semnalele care ne parvin din capitalele mai multora dintre principalele tari producatoare de emisii. Copenhaga a reprezentat pentru intreaga lume o sansa unica, de care insa nu s-a profitat pe deplin. In prezent, trebuie sa consolidam elanul initial, sa facem tot posibilul pentru a obtine rezultate concrete si importante cu ocazia conferintei de la Cancun si, totodata, sa ne asiguram ca se va ajunge la un acord privind forma juridica cel mai tarziu cu ocazia reuniunii din Africa de Sud.Copenhaga a reprezentat un pas inainte.Desi Acordul de la Copenhaga nu s-a ridicat la nivelul ambitiilor Europei, sustinerea tot mai ampla de care acesta se bucura la nivel mondial ii ofera Uniunii Europene oportunitatea de a o valorifica si de a o traduce in fapte.Modul cel mai convingator in care Europa isi poate dovedi pozitia de lider il constituie luarea de masuri tangibile si ferme pentru a deveni regiunea cu cel mai mare respect fata de mediu din lume, ceea ce va duce totodata la consolidarea securitatii noastre energetice, la stimularea unei cresteri economice mai ecologice si la crearea de noi locuri de munca.”
 
Comunicarea propune o foaie de parcurs pentru procesul de negocieri din cadrul ONU care va reincepe in aprilie. Orientarile strategice cuprinse in Acordul de la Copenhaga – care nu au fost adoptate oficial printr-o decizie a ONU – trebuie integrate in textele de negociere ale ONU ce constituie baza viitorului acord global privind clima. UE ar fi pregatita sa ajunga la un acord global obligatoriu din punct de vedere juridic cu ocazia conferintei ONU privind clima de la Cancun (Mexic) care va avea loc la sfarsitul acestui an, insa Comisia recunoaste ca divergentele de opinii dintre tari ar putea duce la intarzierea adoptarii unui acord pana in 2011. UE este pregatita in acest sens, insa este posibil ca restul lumii sa nu fie in aceeasi situatie;prin urmare, trebuie sa adoptam un demers etapizat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1486 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013938 (s)