Actualitate

Schimbari intre magistratii de la Parchet si cei de la Tribunalul Iasi

Publicat: 07 ian. 2002
1

•Seful sectiei penale de la Tribunal, judecatorul Neculai Butnaru, a revenit in procuratura, acolo unde si-a inceput cariera •Locul sau de judecator a fost preluat de procurorul Elena Onu, de la Parchetul de pe langa Tribunal •A fost numit un nou presedinte la Judecatoria Iasi •Radu Tarniceru ii va lua locul judecatoarei Doinita Tatarusanu, pentru cel putin doua luni •Surse neoficiale din Justitie afirma ca ar putea surveni schimbari la varf si in cadrul Parchetelor iesene •Procurorul general Dorin Buzdugan, aflat in ultimul timp in concediu medical, nu si-a manifestat intentia de a se pensiona pe caz de boala

Noul an a adus o serie de schimbari majore in justitia ieseana. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie, Judecatoria Iasi are un nou sef, in persoana tanarului magistrat Radu Tarniceru, care a fost numit in functie printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului de Justitie Rodica Stanoiu. Judecatorul Radu Tarniceru inlocuieste astfel in functie pe presedintele Doinita Tatarusanu, pentru o perioada de aproximativ doua luni, judecatoarea fiind in concediu de maternitate. Pana la finele anului trecut, interimatul la Judecatorie a fost asigurat de catre Georgeta Gafta, care a fost numita acum in functia de vicepresedinte, in urma retragerii Sofiei Luca, fost vicepresedinte, care urmeaza, la randul ei, sa aiba un copil.

Modificarile nu s-au oprit insa aici. In urma unei cereri adresate in toamna anului trecut Ministerului de Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecatorului Neculai Butnaru, in varsta de 50 de ani, seful Sectiei Penale din cadrul Tribunalului Iasi, la Parchetul de pe langa Tribunal. Magistratul Neculai Butnaru si-a preluat deja noua sa functie de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunal, incepand cu data de 3 ianuarie. Acesta a mai detinut functia de procuror timp de 22 de ani, din care 15 ani a fost numai procuror criminalist. El a ocupat functia de judecator la Tribunalul Iasi timp de trei ani si jumatate. Altfel spus, magistratul iesean s-a reintors la prima sa dragoste – cea de reprezentant al acuzarii, iar astazi va fi prezent in instanta de judecata ca procuror de sedinta.

In locul judecatorului Neculai Butnaru – insa nu ca sef de sectie penala – s-a instalat procurorul Elena Onu, care a activat la Parchetul Judetean. Elena Onu a fost judecator la Pascani, dupa care a fost numita ca procuror la Iasi, functie pe care a detinut-o aproximativ cinci ani. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunal, procurorul Iulia Diaconu, a confirmat ieri toate aceste rotatii de cadre, precizand ca orice magistrat cu o vechime de cel putin cinci ani poate solicita transferul in functia de judecator, ori de procuror, conform cererilor si optiunilor. De subliniat ca prelungitul concediu medical al procurorului general Dorin Buzdugan a lansat ipoteza unei apropiate pensionari a acestuia, pe caz de boala, eveniment neconfirmat insa de surse oficiale din Parchetul iesean. Recentele schimbari din Parchet si Tribunal ar putea continua cu numirea unor noi prim-procurori.

Adauga un comentariu