Titlurile zilei

Schimbări la vârful conducerii în Vama Iași! Decizia a fost luată la București în ultima clipă. Cărțile se fac în culisele partidelor

Publicat: 24 ian. 2020

În cursul acestor zile, Direcția Regională Vamală Iași fierbe. Angajații din instituție așteaptă plecarea directorului executiv Dan Ceaușu. Pus de PSD, nu a reușit să trezească simpatii în rândul vameșilor. Între timp, Elena Cotea a primit girul ANAF pentru încă 6 luni la conducerea Vămii Albița, cea mai mare din Europa de Sud-Est. A fost pomenit și numele lui Dănuț Bolohan, șeful Biroului Vamal Iași, care ar fi fost nominalizat la șefia Direcției Generale a Vămilor. Bolohan nu a confirmat informația. „Într-adevăr, ordinul este pe șase luni. Deja am făcut câteva ședințe cu colegii de la Albița. M-am ocupat și anul trecut de Vama Albița, care este o vamă grea. Avem în administrare 37 de hectare, este cea mai mare vamă din Europa de Sud-Est”, a precizat Elena Cotea.

Modificări în organigrama Direcției Regionale Vamale Iași. Recent, Elena Cotea, adjunct al Biroului Vamal Iași, a fost numită șefa Vămii Albița, din județul Vaslui. Ordinul ANAF a venit pentru o perioadă de 6 luni.

„Într-adevăr, ordinul este pe șase luni. Deja am făcut câteva ședințe cu colegii de la Albița. M-am ocupat și anul trecut de Vama Albița, care este o vamă grea. Avem în administrare 37 de hectare, este cea mai mare vamă din Europa de Sud-Est”, a precizat Elena Cotea. Numele lui Cotea era vehiculat chiar pentru șefia Direcției Regionale. Dan Ceaușu ar urma să fie schimbat din funcția de director executiv la finalul acestei luni. Ceaușu a fost susținut puternic de către Partidul Social Democrat. „Deocamdată nu s-a lua o decizie. Zilele astea se va face un anunț”, spun surse din Finanțele ieșene.

Aceleași surse arată că actualul șef al Biroului Vamal Iași, Dănuț Bolohan, ar urma să fie numit director general al vămilor din țară. Dar, informația nu a fost confirmată de acesta.

Ce avere are

Conform declarației de avere, Elena Cotea deține patru terenuri în Iași și comuna Valea Lupului. Suprafețele au fost achiziționate în perioada 2007-2012. Terenurile au 144 mp, 962 mp, 735 mp, 1.099 mp și 918,6 mp. Deține două apartamente și o casă de locuit în suprafață de 68 mp. La capitolul datorii apare cu 35.000 de euro, însemnând un credit scadent în 2030, contractat de la BRD. În ceea ce privește activitatea vamală, a existat un proiect la un moment dat prin care Direcțiile Vamale să se desprindă de Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice (DGRFP), care finanțează activitatea vămilor. Deocamdată, nu s-a luat o decizie. La finalul anului trecut au fost operate schimbări și la Fiscul ieșean. Noul director general este Paul Ciobanu, iar șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) – Anca Beteagu.

S-au încercat schimbări și la Finanțe

Anul trecut, un proiect de lege viza reorganizarea DGRFP. Angajații Fiscului au protestat, nemulțumiți de măsurile legislative care ar fi afectat siguranța locului de muncă. S-a dorit modificarea OUG74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Direcțiile Regionale urmau să fie transformate în Direcții Județene. „Integritatea personalului ANAF este apreciată la 48 la sută de către persoanele juridice și la 54 la sută de către persoanele fizice, urmând o creștere de 4, respectiv 2 puncte procentuale. Oricum am interpreta rezultatele, este clar faptul că persoanele juridice, cele mai expuse controalelor fiscale și care interacționează frecvent cu inspectorii fiscali, apreciază că doar jumătate dintre aceștia ar fi integri sau că inspectorii manifestă integritate doar pe jumătate”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege. Până la urmă, inițiativa a picat, după ce a fost declarată neconstituțională.loading...

Comentarii
  • Cel mai spagar vames de la sculeni este silviu c….se ocupa cu contrabanda de tigari ….allooooo politia nu zice nimic??????????????????

  • Interesant, o fi efectuat lucrările agricole de toamna pe cele 37h ?
    Activitatea de baza este controlul vamal nu administrarea celor 37h de beton.

  • De ce nu-l puneti sef pe mosu Pintilei, ca tot o bate-n cap degeaba la Sculeni. Din maxim 5 ore pe care le petrece la serviciu, 6 le doarme in birou, apoi obosit de atata munca pleaca acasa, la ranchul din Valea Adanca!! El oricum stie cel mai bine cat si cui trebuie sa-i cotizeze, ca asta face de cand se stie. A adunat bani din spaga primita in vama cat sa le ajunga si generatiilor urmatoare din familie. Are mosu niste combinatii, vai doamne! si nimeni nu-i zice nimic!

  • La Sculeni PNL-istul de Pintea a dat o la pace cu PSD -istul de Bujor, iau cate 100 pe tura de la fiecare tura si ii pun deoparte si lui Ceausel 100, toti hotii sint promovati.Infractori in uniforma ca Stelica Tigarica Fara Frica calaresc vama si storc bani din orice.Nu deschid un camion de samainta ca ele cara tigari in nestire.Mai nou pe mana fratilor Moraru Bujorel ar schimba un pic partidul ca ii pute PSD ul.

  • Dar ce ziceti ca domnu’ Stelu lucreaza pe tura cu sotioara care este angajata la un broker vamal, curat murdar Coane Iancule, mama conflictului de interese dar cit sare la cap nimeni nu se oboseste….

  • Iar se da Madam Cotuleasa la xiar si se leaga de Sculenari dar ea umfla cu miile pe tura la Albita.Ce schimba madam psrtidele , ca pe chiloti, numai sa ramana pe pozitie, bani sa iasa….

  • Asa a decazut Nelu , la o suta Coco, cand era director avea o „nepoata” la Stanca care a confirmat in fals iesirea unor marfusoare de unde s au tras milioane de para, asa daca te iei dupa muian nu ai spune, dar s a chivernisit, dosarul s a ingropat, a cotizat prafu de pe toba, ca e zgarcit tatae si acum asteapta numirea de la PNL, o merita din plin!!

  • Nu se mai potoleste Cotuleasa, a dat 150.000 la Danciuleasa si a stat la Albita, acum a mai marcat banu ‘ din nou si a mai primit 6 luni, are de „acoperit” tranzite confirmate in fals si sute de camioane cu tigari, ….ca sa se reconforteze a fost in vacanta in Belize.Asta este mafia transpartinica nu ciubucurile lui Pintea….

Adauga un comentariu