News Flash:

Schimbari majore la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"

21 Noiembrie 2004
847 Vizualizari | 0 Comentarii
•Examenul de licenta va fi sustinut oral iar sistemul de invatamant universitar va suferi modificari majore •Studentii vor avea posibilitatea de a migra de la o facultate la alta pe parcursul studiilor

Sunt sanse foarte mari ca promotia 2004-2005 a Universitatii "Al. I. Cuza" sa fie nevoita sa sustina o noua forma de examen de licenta, care vrea sa vina in ajutorul studentilor. Examenul va fi doar oral iar nota finala va reprezenta media aritmetica dintre nota obtinuta prin sustinerea tezei de licenta si media aritmetica dintre alte doua note, acordate in functie de aprecierea cadrelor didactice din comisia de evaluare privind cunostiintele din domeniile de baza si de specialitate pe care studentii trebuie sa dovedeasca ca si le-au insusit in anii de studiu. "Numarul cadrelor didactice din comisiile de evaluare va fi de cel putin trei si de maximum cinci. Dar, 5 este numarul de preferat in formarea comisiilor. Este imposibil ca cinci persoane sa poata gresi. Sansele ca notele finale sa fie rezultatul unei evaluari subiective sunt drastic diminuate in acest fel", a declarat ieri, rectorul Dumitru Oprea. Decizia finala in privinta noului sistem de evaluare va fi luata peste o saptamana, dupa intrunirea Senatului Universitatii, dar si dupa consultarea studentilor. Prin eliminarea examenului scris, Oprea apreciaza ca nu va mai exista acea "terorizare a studentului" si, mai mult decat atat, va creste calitatea evaluarii si implicit a viitorilor licentiati.

Opozitia

Exista si unele semne de opozitie in ceea ce priveste forma exclusiv orala de examinare pentru evaluarea viitorilor licentiati. Decanul Facultatii de Litere si-a exprimat parerea ca verificarea este necesara si prin scris, dar rectorul apreciaza ca, totusi, este suficienta evaluarea care are loc pe parcursul numarului mare de examene scrise sustinute, mai ales de studentii Facultatii de Litere. Nota minima de promovare a examenului de licenta va ramane 6. Este posibil ca, pe viitor, sa aiba loc o restructurare a sistemului superior de invatamant, conform proiectului aplicat deja la Universitate din Bologna de peste 4 ani. Facultatea se va desfasura pe parcursul a 3 ani, iar primul an va trebui sa fie comun in ceea ce priveste disciplinele studiate, pentru studentii aceleeasi facultati sau chiar pentru studentii din facultati cu un specific de studiu apropiat. In primul an, pe langa cursurile generale va fi obligatoriu studiul unei limbi straine, dar si al tehnologiilor informationale. In anii 2 si 3 de studiu cursurile vor urmari orientarea spre o singura specializare. In acelasi timp, conducerile facultatilor vor fi obligate sa ofere studentilor un maximum de 6 cursuri, care vor fi alese de catre acestia din mai multe pachete de discipline. Cursurile de baza vor putea fi continuate cel mult pana in primul semestru al anului 2 de facultate. Se ofera posibilitatea studentilor de a "migra" de la o facultate la alta, acest lucru fiind posibil insa doar din anul 3 de studiu si dupa ce sunt promovate examenele dintr-un pachet de 4 cursuri specifice facultatii spre care studentul va dori sa se reorienteze. Acest lucru ofera posibilitatea unei usoare plasabilitati a proaspetilor licentiati pe piata fortei de munca.
Conducerea Universitatii a luat decizia ca decontarile pentru transportul interurban de care beneficiaza studentii sa nu depaseasca suma de 200 de mii de persoana pe parcursul unei luni. Aceasta, deoarece bugetul universitatii nu dispune de sumele necesare pentru decontarea biletelor de calatorie ale studentilor. In alta ordine de idei, Senatul Universitatii are 6 noi membri. Toti sunt studenti la Facultatile de Psihologie, Fizica, Geografie-Geologie si de la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor. Noul student, membru in Biroul Senat, este Violeta Ciobanu, de la aceeasi Facultate de Economie si Administrare a Afacerilor.
Bogda CATANESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1272 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015259 (s)