National

Schimbarile climatice ar putea dezlantui „iadul” pe Pamant

Publicat: 20 nov. 2013
1
Stim deja ca schimbarile climatice afecteaza vremea de pe Terra, insa nu stim cu exactitate cat de mult vom avea de suferit din cauza acestui fenomen. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au o idee destul de buna privitoare la cum s-ar putea sa arate urmatoarele decenii pe Pamant.
„Dorim sa gasim o metoda prin care sa comunicam riscurile climatice in asa fel incat sa aratam exact la ce se refera oamenii de stiinta specializati in probleme climatice atunci cand spun „probabil’ sau „improbabil”. Desi, terminologia poate parea putin vaga, ea este mult mai precisa decat realizeaza majoritatea oamenilor”, a declarat coproducatorul Owen Gaffney. 
Situatia probabila prezentata in clipul de mai jos are la baza modelelor climatice de laIntergovernmental Panel on Climate Chang. Clipul leaga constatarile IPCC cu efectele observate acum in Antropocen, noua era geologica care se refera la efectele pe care le au oamenii asupra ecosistemelor de pe Pamant, inclusiv asupra transformarea uscatului si a vietii din jurul nostru. 
„Sunt sigur ca multi oameni presupun ca lumea este prea mare pentru ca noi sa avem un impact global. Insa, in realitate, avem dovezi clare ca noi schimbam ciclul global de carbon, de azot si cel al apei”, a mai explicat el. De asemenea, Owen a adus in discutie si problema cresterii nivelului marii.
„Aceasta crestere a nivelului marii este interesanta. Adesea, oamenii de stiinta specializati pe probleme climatice se concentreaza spre perioada de sfarsit a secolului, dar ignora faptul ca nivelul marii va continua sa creasca si ca fenomenul se va accelera cauzand din ce in ce mai multe probleme. Asadar, daca nu controlam emisiile, orasele vor fi nevoite sa construiasca sisteme de aparare nu numai pentru cresteri de un metru, ci mult mai inalte si mai durabile”. Desi nu se preconizeaza ca vom avea un viitor stralucit, inca mai exista speranta ca ne vom reduce emisiile sau ca macar ne vom pregati pentru ca ne va astepta, potrivit romaniatv.net.
Adauga un comentariu