International

Schimbarile climatice unesc cercetatorii din intreaga lume. Experimentele inedite care ar putea salva planeta

Publicat: 15 mai 2019
1

Oamenii de stiinta de la Cambridge au in plan construirea unui centru de cercetare in care sa dezvolte noi solutii impotriva incalzirii globale.

Strategiile vor avea in vedere abordari radicale precum racirea asistata a Polilor si eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera.

Initiativa este prima de acest gen din lume si este coordonata de fostul consilier stiintific al Guvernului britanic, Sir David King.

„Ceea ce vom face in urmatorii 10 ani va determina viitorul umanitatii pentru urmatorii 10.000 de ani. In prezent nu exista niciun centru major care sa se concentreze pe aceasta mare problema”, a declarat el pentru BBC. Unele dintre tacticile avute in vedere fac parte din aria geoingineriei.

Centrul pentru Remediere Climatica face parte din initiativa Cambridge numita „Carbon Neutral Futures” („Un Viitor fara Carbon”), coordonata de Emily Shuckburgh. 

Racirea polilor

Una dintre cele mai promitatoare idei pentru racirea polilor este aceea de a conferi o stralucire mai mare norilor de deasupra banchizei.

Planul presupune impingerea apei marii pana la inaltimea unor catarge, prin niste duze foarte mici. Astfel rezulta particule de sare care sunt injectate in nori.

Sarea ii face sa aiba o suprafata mai mare si sa reflecte mai multa lumina, racind, implicit, zonele aflate dedesubt.

Reciclarea dioxidului de carbon

O alta noua abordare este varianta numita CCS – „carbon capture and storage”. Aceasta presupune colectarea emisiilor de dioxid de carbon provenit din carbune sau gaze toxice si depozitarea lor in subteran.

Profesorul Peter Styring, de la Universitatea din Sheffield dezvolta un astfel de plan. Schema lui implica ridicarea unei fabrici care sa transforme emisiile de carbon in combustibil, folosind caldura reziduala.

„Avem o sursa de hidrogen, o sursa de dioxid de carbon, una de caldura si una de energie regenerabila provenita de la fabrica. Vom valorifica toate acestea si le vom transforma in combustibili sintetici”, a explicat el.

„Inverzirea” oceanelor

Alta solutie pe care centrul urmeaza sa o exploreze este „inverzirea” oceanelor, pentru ca ele sa atraga mai mult CO2.

Metoda presupune fertilizarea marilor cu saruri care contin compusi din fier, care accelereaza dezvoltarea planctonului.

Desi experimentele anterioare au demonstrat ca varianta aceasta nu merita incercata, pentru ca nu duce la o absorbtie eficienta a dioxidului de carbon, profesorul Callum Roberts e la Universitatea York crede ca toate posibilitatile trebuie luate in calcul si, daca se poate, imbunatatite.

„La inceputul carierei mele, oamenii s-au scandalizat la propunerile de salvare a coralilor. Acum se uita cu disperare la un ecosistem care va disparea pana la finalul secolului, asa ca toate optiunile sunt pe masa”, spune Roberts, referindu-se inclusiv la corali proiectati genetic, care sa reziste caldurii excesive sau la tratarea cu chimicale a marilor pentru a le face mai putin acide.

Adauga un comentariu