Info Turism

Schitul Jgheaburi – Oltenia

Publicat: 16 feb. 2012

Schitul Jgheaburi este situat la nord-vest de Ramnicu Valcea, deservit de soseaua Ramnicu Valcea – Baile Olanesti.

Schitul se afla intr-o depresiune prapastioasa, inconjurata de dealuri impadurite cu specii foioase. Masivul paduros in care se gaseste schitul se afla la nord-vest de satele Deleni si Piscul Mare. Din Piscul Mare se ajunge pietonal la schit si pe o poteca (pe scurtatura) intr-o ora si douazeci de minute. Schitul Jgheaburi este un foarte vechi loc de sihastrie.

Printre ctitori sunt mentionati logofatul Matei, de numele caruia se leaga refacerea schitului in timpul lui Matei Basarab, mitropolitul Teofil, episcopii Ilarion si Antim Ivireanul. Ctitorii principali, din secolul al XIX-lea, sunt doi veri: Popa Ion Andronescu, din Cucova, Popa Ioan, din Cheia si Daniil, ieromonahul din Zmeuret.

In jurul schitului au existat si cladiri anexe care, neingrijite, s-au daramat. Jgheaburi pastreaza bisericuta din zid de piatra si caramida, in forma de nava. Are altar, naos, pronaos si pridvor deschis. Pridvorul este sustinut de sase stalpi grosi din zid. Intre naos si pronaos este un zid care permite o deschidere cat o usa mai mare. Catapeteasma este din zidarie si face corp comun cu peretii laterali ai bisericii. Nu are turla. Pictura este in fresca, in stil bizantin, fiind executata de Ilie Zugravul din Teius si Constantin Zugravul din satul Zmeurat. Conform inscriptiei semnate de Constantin zugravul din „Zmiorat”, biserica a fost terminata in 1826, iar pictura in 1828, an ce se pastreaza pe fatada de est prin semnatura zugravului „Ilie zugrav ot Teius”.

Biserica fostului schit Jgheaburi a fost pictata la 1828 de catre Ilie din Teius si Constantin din „Zmeuratu”, fara scene profane, fiind locas manastiresc. Ctitoria are fatadele pictate in intregime. In exterior, peretii sunt inconjurati de un brau median care are deasupra firide pictate. Ferestrele sunt mici, cu deschidere interioara. Biserica este acoperita cu tabla. Nu are clopotnita. Clopotul este asezat pe doi piloni metalici, fixati in beton.

Din orasul Valcea, cu autobuzul, se parcurg 19 kilometri pana in satul Piscul Mare (fost Cucova), apoi pe drum forestier, pana in apropierea schitului. Accesul se face pe Drumul Comunal 160, Ramnicu Valcea – Pausesti Maglasi – Neghinesti – Suseni, sau direct din Stoenesti, localitate situata pe Drumul National 67.

 

 

 

 loading...

Adauga un comentariu