Info Turism

Schitul Pahomie – Ramnicu Valcea

Publicat: 16 feb. 2012

Situat pe teritoriul localitatii Baile Olanesti (comuna Barbatesti), judetul Valcea, Schitul Pahomie se afla la aproximativ 30 km de Rm. Valcea sub crestele muntelui Buila. Deasupra izvorului din apropiere, pe un postament de beton, se afla o cruce mare metalica pe care se afla rastignit Domnul Iisus Hristos, in marime naturala. La picioarele Lui este icoana Maicii Domnului care are scris deasupra capului cuvintele Psalmistului: „Precum doreste cerbul izvoarele apelor, asa te doreste si sufletul meu, Dumnezeule”.

Sfintirea schitului s-a facut la 30 septembrie 1956, de catre episcopul Iosif al Ramnicului, si a fost incredintat spre indrumare parintelui Veniamin de la Schitul Patrunsa. Biserica cu hramul „Sfantul Proroc Ilie”, in forma de nava, este construita sub stanca, ce o acopera in proportie de 70%. Are numai altar si naos. Pridvorul deschis este sustinut de sase stalpi de zid. Are doua ferestre mici in naos, pe zidul din dreapta, acestea deschizandu-se in exterior. Catapeteasma este din zid. Fatadele exterioare sunt simple, varuite in alb. Acoperisul este din tabla.
Pictura este opera pictorului Stan Hermeneanu, ajutat de Vasile Ciugulin. A fost sfiintita, asa cum se vede, in 30 septembrie 1956.

Accesul la aceasta asezare monahala se face pe DN 64A, Ramnicu Valcea – Baile Olanesti, trecand prin Pausesti – Maglasi, virand la stanga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier practicabil si accesibil si cu mijloace auto, pana la Izvorul Frumos.loading...

Adauga un comentariu