International

Scoala culinara, data in JUDECATA de o eleva musulmana

Publicat: 11 mai 2015
1
Un tribunal danez a condamnat o scoala culinara sa plateasca unei eleve aproape 6000 de dolari, reprezentand daune morale, dupa ce femeii musulmane i s-a cerut sa guste carne de porc, la una dintre lectiile demonstrative. Eleva, in varsta de 24 de ani, venise alaturi de parintii sai din Libia in Danemarca inca de cand era copil. Ea a ales sa participe la cursurile scolii culinare Holstebro, din orasul omonim. Potrivit cotidianului Politiken, elevei, al carei nume nu a fost dat publicitatii, i s-a spus ca trebuie sa guste mancarea pe care o gateste, la fel ca ceilalti cursanti.
 
Pe lista ingredientelor folosite la diversele retete pregatite se regasea si carnea de porc, interzisa de legea religiei musulmane. Femeia a spus ca nu poate sa deguste mancarea pe care o preparase, iar profesorul i-a cerut sa guste, dar sa nu inghita. Ea a inregistrat conversatia cu oficialii scolii si ulterior a prezentat-o ca proba in instanta.
Din cate se pare, eleva fusese informata de la inceputul cursului ca porcul si vinul vor fi folosite ca ingrediente in procesul din bucatarie, dar nimeni nu ii spusese ca trebuie sa guste din mancarea preparata acolo. Femeia insista ca a fost supusa unui act de discriminare impotriva credintelor sale religioase si a inaintat o plangere Comisiei de Tratamet Egal, adresata impotriva scolii. Initial, Comisia obligase scoala sa ii plateasca femeii daune in valoare de 75.000 de dolari. La recursul din instanta, avocatii au reusit sa ajunga la o suma de 40.000 de coroane, adica aproape 6000 de dolari, motivand ca tanara nu absolvise cursurile scolii si avea foarte multe absente nemotivate.
Adauga un comentariu