News Flash:

Scoaterea de sub canon a ieromonahului Calistrat

10 Martie 2008
19816 Vizualizari | 25 Comentarii
ieromonahul Calistrat Chifan
• S-au implinit 5 ani de cand ieromonahul Calistrat Chifan, de la Manastirea Barnova, din apropierea municipiului Iasi, a fost canonisit de mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, actualul patriarh • Acum, scoaterea de sub canon a calugarului Calistrat depinde de actualul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan • "Nu sunt suparat ca sunt sub canon, pentru ca cel dintai canon al monahului este calugaria in sine, voturile monahale, iar peste aceste voturi monahale vine slujirea. Pana atunci stam in deplina ascultare. Daca IPS Teofan va gasi de cuviinta, va da dezlegare. Eu canonul l-am primit cu toata seriozitatea si cu toata raspunderea. Este pedeapsa pe care am considerat ca atat timp cat a ingaduit-o Dumnezeu, o merit", a declarat ieromonahul Calistrat Chifan

S-au implinit cinci ani de cand ieromonahul Calistrat Chifan, de la Manastirea Barnova, a fost canonisit de fostul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel. Calugarul Calistrat a fost pedepsit de IPS Daniel, actualul patriarh, dupa ce a editat o carte fara a avea binecuvantarea acestuia, volum in care erau mentionate si aspectele negative din manastiri. Faptul ca ieromonahul Calistrat a fost pus sub canon a starnit mania a mii de credinciosi din tara si strainatate care timp de cateva saptamani au protestat in curtea Catedralei Mitropolitane, cerand eliberarea duhovnicului lor. Scoaterea de sub canon a ieromonahului Calistrat ramane sa fie decisa de noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan. "Trebuie sa stiti ca acest canon este randuit in scris prin decizie emisa de la biroul Mitropoliei si nu poate fi incalcat si nu poate fi abatut pana la ordinul in care va fi ridicat fie prin bunavointa PF Patriarh Daniel sau prin bunavointa mitropolitului care va veni. Este o regula la care ma supun si peste care nu pot trece. Nu sunt suparat ca sunt sub canon, pentru ca cel dintai canon al monahului este calugaria in sine, voturile monahale, iar peste aceste voturi monahale vine slujirea. Pana atunci stam in deplina ascultare. Daca IPS Teofan va gasi de cuviinta, va da dezlegare. Este posibil sa fac si o cerere din partea mea catre mitropolit si cand va fi ingaduit de sus, prin lucrarea Duhului Sfant se va randui si slujirea. Eu canonul l-am primit cu toata seriozitatea si cu toata raspunderea. Este pedeapsa pe care am considerat ca atat timp cat a ingaduit-o Dumnezeu, o merit", a declarat ieromonahul Calistrat Chifan.

Monahii si clerul, oglinda ierarhului

Manastirea Barnova a fost lasata in paragina de ani de zile si inca nu se intrevad proiecte pentru lucrari de consolidare si reparatii. "Barnova este o manastire canonica in toata deplina randuiala si nu este in afara abaterilor canonice, liturgice zilnice, detine un numar de preoti slujitori, deci nu se poate confunda programul manastirii cu anumite probleme personale ale mele. Nu am plecat niciodata din manastirea Barnova, asa cum s-au scos niste vorbe, ca as fi trecut pe vechi sau as fi fost hirotonit episcop in taina, nu este adevarat. Pentru Manastirea Barnova prioritar ar fi acoperisul care e foarte deteriorat. Nu trebuie sa acuzam pe cineva anume, deoarece manastirea face parte din patrimoniul monumentelor istorice si este inclusa pe o lista de prioritati, dar probabil exista alte monumente mai deteriorate. Daca a rezistat 18 ani doar cu viata religioasa si duhovniceasca, cred ca, in curand, va fi refacuta. Manastirea Barnova este cunoscuta la nivel de tara, de credinciosi chiar si din exterior, deci nu este o manastire canonica. Tocmai credinciosii sunt cei care vor ajuta din plin la refacerea Manastirii Barnova", a spus parintele Calistrat Chifan. Chiar daca de cinci ani se afla sub canon, credinciosii nu au parasit aceasta manastire si zi de zi curtea este plina de oameni veniti din toate colturile tarii. Probabil, noul mitropolit Teofan va pasi pragul acestei manastiri si refacerea lacasului de cult va capata sorti de izbanda. "In biserica nu este ca in politica. Despre mitropolitul Teofan nu pot sa spun prea multe decat ca este un om calugaros, vrednic, slujitor adevarat, ucenicul PF Teoctist. Experienta de mitropolit in Oltenia ii confera deja un plus de experienta, de cunoastere, mai ales ca Moldova este locul unde credinta este la ea acasa. Si-atunci mitropolitul Teofan, care este un om de rugaciune, va fi omul potrivit la locul potrivit si va continua activitatea PF Daniel atat pe calea rugaciunii si a slujirii liturgice, dar mai ales pe plan gospodaresc si administrativ, unde timp de 18 ani de pastorire PF Daniel a facut foarte multe lucruri minunate. Foarte multa lume vine cu placere la manastirea Barnova si chiar daca nu slujesc, dau un sfat, o carticica de rugaciune sau pun un pomelnic la Psaltire. Duminica, biserica este plina indiferent de cine slujeste. In primul rand, oamenii vin la biserica pentru Hristos, pentru credinta lor si ei spun ca aici la Barnova au gasit har, dar harul este al lui Dumnezeu. Monahii, clerul sunt oglinda ierarhului", a mentionat ieromonahul Calistrat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (25)

nik  | #31402
ai teaba cu popii acu haiiii ai lasat medicina ahhhhaaaa
nik  | #31403
ai citeva art azi te-ai invirtit medicina popi ei asta e.......
romero  | #31404
Ma bucur pt. parintele Calistrat ,este un om deosebit
Gigi  | #31405
Minte de rupe....
GHITA  | #31406
Calistrat a fost pedepsit de IPS Daniel, actualul patriarh, dupa ce a editat o carte fara a avea binecuvantarea acestuia, volum in care erau mentionate si aspectele negative din manastiri.

MARE PROSTIE. - A FOST PEDEPSIT PENTRU CA S-A DAT LA DOSURILE UNOR TINERI!!!!
F I T I C O R E C T I S I NU PROSTITI LUMEA CU ASTFEL DE ARTICOLE.
GHITA  | #31407
Eu canonul l-am primit cu toata seriozitatea si cu toata raspunderea.

Aburi. Sa-l vezi cum merge si face sluje prin case la oameni, cum spoveduieste etc. MINCIUNI.
Esti ucenica dea-a lui d-a Olteanu?
elena  | #31408
parintele Calistrat este un preot cu har ...
daca nu ati mers la el ,...mergeti si veti simti harul si bunatatea lui ,va veti lumina de anumite probleme care va apasa .
george b  | #31409
E bine sa ne bagam in discutie doar daca stim despre ce e vorba. Parintele nu cheama pe nimeni la dansul, la el vine cine are nevoie si are incredere in el. Biserica si slujitorii sai au fost dintotdeauna tinta aprecierilor necalificate. Cand omenirea va gandi la fel(bine) atunci pamantul va avea probabil 1oo-2oo de oameni. Si poate nici atunci. Parintele Calistrat este un mare duhovnic. Cati din dei ce comenteaza stiu sacrificiile unui calugar, jertfa sa si mai ales bunatatea. Dumnezeu sa-i ierte pe cei care nu-si cunosc limitele. Acum in Sfantul si Marele post, sa aratam ca suntem mai buni chiar daca o facem cu greutate. E spre binele nostru si al celor din preajma nonoastra. parintelui Calistrat, toata dragostea mea. Doamne ajuta !
Dumitru  | #31410
Ca sa lovesti in cineva este usor.Dar ca sa-l ierti si sa-l iubesti spun toti ca este greu!DACA NU IERTAM SI IUBIM NU NE MANTUIM!multumim cuvioase parinte calistrat pentru sfaturile date si dragostea dumneavoastra pe care ne-o acordati!Maica Domnului sa va va aiba sub Sfantul Ei Acoperamant.Amin
Dumitru  | #31411
va iubesc Parinte Calistrat!!!!
SORIN  | #31412
SA NE TRAIESTI INTU MULTI ANI PREA CUVIOASE PARINTE!
daniel ticalosul  | #31413
COPII NEBUNI SI NESTIUTORI DE CELE SFINTE! DACA ATI FI NASCUTI DIN DUMNEZEU ATI VEDEA CA SI DIAVOLII ISE INCHINA SI SE PLEACA ACESTUI SFANT PARINTE,DAR VA VENI SI ZIUA CAND VETI SCRASNI DIN DINTI CAND I-LVETI VEDEA PE SFINTIA SA PRINTRE CEI CARE VOR JUDECA LUMEA DAR VA FI PREA TARZIU! ATITUDINEA NEGATIVA FATA DE SFINTIA SA NU FACE DECAT SA-L FACA MAI MARE SI MAI STRALUCITOR IN FATA LUI DUMNEZEU!! SA NE RUGAM LUI DUMNEZEU SA INMULTEASCA DUHOVNICI DE MARIMEA PARINTELUI CALISTRAT SA SCOATA TOTI DRACII DIN NOI CARE NE CHINUIE ZI DE ZI!!! AMIN SI DOMNE AJUTA PT. TOTI CEI CE CRED SI VOR SA DEVINA CETATENI AI RAIULUI. SINCER TE INVIDIEZ PRA-CUVIOASE !
tatiana  | #31414
Sa ne traiti parinte.Nu-mi gasesc cuvintele de exprimare.Imi lipsiti foarte mult.Traiesc cu speranta ca poate voi mai trai sa ajung sa ma tratez(spovedesc)la dv.Am simtit foarte mult ajutor in toate de cand am ajuns sa-l cunosc pe Dumnezeu datorita dv.Bunul Dumnezeu sa va ajute sa iesiti cat mai repede de sub canon deoarece foarte multa lume crestina sufera din aceasta pricina.Doamne-ajuta.
ghiorghe  | #31415
Bunul Dumnezeu sa va ajute sa iesiti de sub canon deoarece multi mireni sufera din acest motiv.Sa ne traiti parite.Doamne-ajuta.
anisoara  | #31416
D-zeu sa le ajute celor care inteleg corect situatia parinteluiCalistrat.Il barfesc doar cei ce nu-l cunosc si stiu cate ceva din auzite.Parintele mi-a schimbat viata total.Daca nu ati fost la el ,mergeti si va veti convinge de sfintenia lui.Intr-o zi DUMNEZEU isi va intoarce fata catre el.
Maria  | #31417
Din 1990 il stiu pe MINUNATUL PARINTE CALISTRAT CHIFAN! Dumnezeu sa va ajute Parinte ca mi-ati aratat calea adevaratei credinte!
Maria  | #31418
Din 1990 il stiu pe MINUNATUL PARINTE CALISTRAT CHIFAN! Dumnezeu sa va ajute Parinte ca mi-ati aratat calea adevaratei credinte!
Oana  | #31419
Atat spun: Pr Cleopa a spus ca vom ajunge sa sarutam urmele parintelui Calistrat ca sa ne sfintim.
tanase ana cristina  | #31420
SA NE TRAIESTI PARINTE INTRU MULTI ANI SANATATE
stefanica valentina  | #31421
Astept ca bunul DUMNEZEU sa va readuca prin ridicarea canonului in ALTAR sa slujiti SFINTA LITURGHIE.
burila  | #124961
Are doar liceul agricol si nu stiu de unde atat tupeu sa citeasca formule de calugarie. Iar daca au fost sau nu fortate sunt chiar unii din sustinatorii lui care spun ca are un stil mai direct deci ......
bazalan  | #218521
Cea mai josnica si ingrata indeletnicire a omului pe pamint este cea de popa.Cum pot crede intr-o fantasmagorie,irealitate,
neadevar,timpenie de biblie?
Biblia este cea mai mizerabila
carte pe care am citit-o?Biblia,
"cartea sfinta",prezinta cu persistenta,perseverenta si dezinvoltura:CRIME,VIOLURI,INCESTURI,FIRTURI,SCLAVAGISM,GELOZIA ZEULUI TURBAT,RAZBUNARI,GENOCIDURI,
CUCERIRI SI ACAPARARI DE TERITORII ALE ALTOR POPOARE,TILHARII,ADULTERE
PROXENETISM,SALBATICIE,BARBARISM,
MINCIUNI,INVRAJBIRE INTRE OAMENI SI
POPOARE,URA FATA DE STRAINI,ETC,
ETC. CITITI,VA ROG ,MACAR CAPIOLUL
2* DIN EXOD,CA SA VA DATI SEAMA CINE ESTE ACEST ZEU dumnezeu!ACEL CAPITOL SE NUMESTE FOARTE SUGESTIV
"RINDUIELI PTR CASNICI SI UCIDERI".
dumnezeul biblic iudeo-crestin,este
TOTUL INTRU TOATE SI INTRU NIMENEA,
NIMIC.
bazz-lanule  |  #271168
stii ce zicea Petre Tutea(daca ai auzit de el cumva)despre astia ca tine prietene..ateii s-au nascut ,dar s-au nascut degeaba!
volach58  | #341917
Nu-l cunosc pe pârintele Calistrat, dar am auzit de el aşteptând la moaştele Sfântului Ilie Lăcătuşu şi atunci am vrut să aflu câte ceva despre dumnealui. Nu am luat în seamă insultele şi nici nu voi ţine seama de ele. De la distanţa aceasta, atât cât am putut să-mi dau seama părintele este un misionar, un luptător, un mărturisitor şi probabil că deranjează pe mulţi prin cuvântul său. Ori tocmai de astfel de preoţi are nevoia biserica. Nu e singurul calomniat.
Am avut prilejul şi mă confrunt cu situaţii din acestea: cînd unora nu le convine ce faci, ce spui, când se văd pe ei plini de păcate, atunci încep să arunce cu noroi, fără jenă, fără mustrări de conştiinţă şi în cele sfinte, şi ăn tot ce e curat şi frumos.
cineva  | #422677
intamplarea face ca l-am perceput nemijlocit pe calistrat chifan in momentul in care a certat o batranica . aceasta a avut tupeul sa l deranjeze pe el, pe marele preot. a plecat saraca femeie...pana in acel moment am auzit multe lucruri care nu- i faceau cinste insa acesta a fost perceput direct....oare asta a invata de la minunatul parinte Iustin parvu, care primea sute de oameni, bolnav fiind...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1897 (s) | 24 queries | Mysql time :0.035389 (s)