News Flash:

Scolile particulare functioneaza legal

30 Noiembrie 2001
1115 Vizualizari | 0 Comentarii
•Afirma seful ISJ, Mihai Dumitriu

La inceputul anului scolar 2001-2002, conducerea ISJ afirma ca aceasta institutie nu are nici in clin nici in maneca cu scolile particulare si ca, desi are autoritatea de a inspecta si lua masuri in cazul unor nereguli, aceste inspectii nu s-au mai facut de mult timp. Aceasta atitudine a fost revizuita astfel incat, la 15 noiembrie, s-a incheiat inspectia efectuata la cele 18 unitati de invatamant particulare din Iasi. Surprinzator, cu exceptia Universitatii Moldova, care s-a speriat inca de la inceputul controlului si si-a intrerupt cursurile, motivand ca are un numar mic de cursanti, majoritatea unitatilor private au dovedit ca au o baza materiala adecvata, cadre didactice selectate pe baza unei scrisori de motivatie in care se specifica ce aduc nou in procesul de invatamant si ca, in general, desfasoara un invatamant de calitate foarte bun si chiar mai bun decat cel de stat. Intre acestea se includ Colegiul R. Wurnbrand, care are clase primare, gimnaziale si liceale, Fundatia EuroEd cu clase gimnaziale si de liceu. Daca la aceasta din urma taxa este destul de mare, la Wurnbrand se percepe o taxa modica, datorita sponsorizarilor de care beneficiaza colegiul, insa selectia candidatilor se face mai sever. Tot bine s-au prezentat FEG-ul, Christiana si UCECOM-ul, care este singurul cu invatamant profesional si de ucenici. S-au gasit si disfunctii, in special la unitatile de invatamant, unde predau cadre didactice universitare si unde transmiterea informatiei se face prea academic. De asemeni, s-au gasit nereguli si in modul de completare al documentelor scolare (registre matricole, cataloage, etc.). " Pentru aceasta situatie s-au propus module de perfectionare prin Casa Corpului Didactic pentru a se invata adaptarea la nivelul de invatamant preuniversitar si module pentru directorii de studii ca sa invete sa respecte planul de invatamant", a declarat Genovica Vulpoi, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ.
O problema o constituie si Fundatia Ecologica "Dimitrie Cantemir" care se afla intr-un proces cu MEC, al carui termen este in februarie si care este legat de nereguli aparute chiar de la infiintarea acestei fundatii. Desi aici este atractiv faptul ca se percepe o taxa foarte mica, de numai doua milioane pe an, nu s-a investit nimic in baza materiala si nici nu exista o fundamentare a planului de scolarizare. La Fundatiile "Prosansa"si "Alternative" avizele de functionare sunt expirate si s-au inaintat catre CNEAP adrese pentru obtinerea autorizatiei de incredere. In prezent, ele au dreptul sa functioneze doar pe baza dosarului de autoevaluare cu taxa depusa. La Universitatile "Moldova"si "Cantemir" nu s-au primit avizele sanitare si PSI.
"Ca o concluzie la acest control, putem afirma ca nu exista nci o unitate de invatamant particular care functioneaza ilegal, dar o sa propunem MEC-ului ca la absolvirea acestor unitati sa se sustina examenul final la unitati de stat repartizate de ISJ, sa se sustina teze scrise pe durata a cel putin doua ore la disciplinele ce definesc specializarea si ca la examinari sa fie prezent, daca nu ca presedinte al comisiei, macar ca membru si un inspector scolar " a declarat Mihai Dumitriu, seful ISJ.
Nadia LUNGANGA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1408 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015491 (s)